Milyen támogatások és hitelek vannak napelemre 2024-ben?

Milyen támogatások és hitelek vannak napelemre 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-29
 

2024-ben a Napenergia Plusz Program állt nyitva napelemes rendszerek telepítésére, csatlakoztatására és üzembe helyezésére. A vissza nem térítendő támogatás keretösszegét ugyan júliusban megemelték, de a határidő lejártával már új regisztrációkat nem fogadnak be. Mi segíthet most a finanszírozásban? Cikkünkben ennek jártunk utána.

A Napenergia Plusz Program 2024. január 15-én indult, segítségével legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni. A keret a várakozásoknak megfelelően gyorsan kimerült, így az Energiaügyi Minisztérium a program 75,8 milliárd forintos keretét további 30 milliárd forinttal emelte meg. Az átlagos támogatási összeg 4,1 millió forint körül alakult, így a keret kibővítésével az eredeti 15 ezer helyett nagyságrendileg 25 ezer család élhetett az állami napelemtámogatással. Az előregisztrációs kérelmek benyújtásának határideje azonban 2024. július 9-én lejárt, így a továbbiakban már nincs lehetőség regisztrálni.

Mindeközben 2024. július elsejével elstartolt az Otthonfelújítási Támogatás 108,24 milliárd forintos keretösszeggel. A programot 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni:

  • hőszigetelésre (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés)
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére
  • használati melegvízrendszer korszerűsítésére
  • fűtési rendszer korszerűsítésére (modern gázfűtési rendszer kialakítása, vagy levegő-víz hőszivattyú fűtési rendszer kiépítése).

Sajnálatos módon a napelemes rendszerek kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok tehát nem tartoznak a támogatott korszerűsítési feladatok körébe. Milyen lehetőségek vannak tehát azoknak, akik lemaradtak, vagy nem voltak jogosultak a fenti támogatásokra, de szeretnének hasonló munkálatokat kivitelezni?

Hirdetés

Hirdetés

Finanszírozási lehetőségek napelemes rendszerek kiépítésére

Az említett energetikai támogatási programokhoz kapcsolódó elvárások, az igénylők és a korszerűsítendő ingatlanra vonatkozó feltételek igen szigorúak, így könnyen lehet, hogy számos család és háztartás eleve nem pályázhatott, vagy lemaradt a lehetőségről. Kedvező hír, hogy napelemes rendszer és energiatároló telepítésére több banki és támogatott hitel is ideális lehet, mégpedig jóval kevesebb feltétellel és kötöttséggel.

Mi segíthet a munkálatokban 2024-ben?

  • szabadon felhasználható hitelek, úgymint személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel.
  • a szintén szabad felhasználású Babaváró hitel.

Az említett finanszírozási formák ráadásul azoknak is segítséget jelenthetnek, akik az Otthonfelújítási támogatásra pályáznak és több munkálatot szeretnének elvégeztetni, mint amekkora összeg elérhető számukra a támogatással.

Gyors kölcsön napelemre ingatlanfedezet nélkül

Egy személyi hitel akkor is gyors segítség lehet, ha már zajlanak a munkálatok, hiszen az akár 15 millió forintos, szabadon felhasználható kölcsön legfeljebb pár nap alatt a számlán lehet. Kiemelkedően előnyös továbbá azok számára, akik nem szeretnének, vagy nincs lehetőségük ingatlanfedezettel elérhető kölcsönt igényelni. A hitel törlesztőrészletei előre ismertek, vagyis a választott, akár 8 éves futamidő alatt a kamatozás végig fix, így nem kell attól tartani, hogy a költségek idő közben megemelkednek. Nem véletlen, hogy a személyi hitelt igénylők jelentős része felújításra, korszerűsítésre fordítja a felvett összeget. Nézzünk egy példát a napelemes rendszer finanszírozásra.

Remek hír a személyi kölcsön igénylés előtt állóknak, hogy kamatok ismét csökkentek, július 23-tól a legolcsóbb személyi kölcsön kamata újra 11% alá csökkent, ilyen kedvező feltételekkel utoljára 2023 februárjában vehettünk fel fedezetlen hitelt.

A munkálatok finanszírozásához szükséges összeget a Napenergia Plusz Program átlagos támogatási összegével, vagyis kerekítve 4 millió forinttal számoltuk, a futamidő 7 év, az igénylő jövedelme havi nettó 400 ezer forint. Ezek alapján a jelenleg legkedvezőbb fedezet nélküli, szabad felhasználású kölcsönt a Bankmonitor hitelkalkulátora alapján az UniCredit Bank kínálja. A Fix kamat személyi kölcsön 10,99%-os kamattal, 68 790 Ft-os törlesztőrészlettel érhető el, a konstrukció után visszafizetendő teljes összeg 5 778 366 Ft.

Az alapvető igénylési feltételekről és minden kapcsolódó információról kapcsolódó oldalunkon tájékozódhatsz, ahol azt is megnézheted, hogy a számodra szükséges hitelösszegre melyik bank ajánlata a legkedvezőbb a Bankmonitor személyi hitel kalkulátorával. Add le érdeklődésed a kiválasztott termékre és tapasztalt hitelszakértőink végig segítenek a felmerülő kérdésekben és az igénylésben!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Jelzáloghitel szabad felhasználásra

Jelzáloghitel nem csak lakásvásárlásra, de kimondottan felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, hitelkiváltásra, de szabad felhasználásra is elérhető. Legfőbb előnye egy személyi kölcsönnel szemben a kedvezőbb kamatozás, a legolcsóbb szabad célú, ingatlanfedezetű kölcsön kamata (4 millió forintra, 20 éves futamidőre, 10 évig fix kamattal, 400 ezer forintos jövedelemmel) 8,4%, a kölcsön 34 987 Ft-os törlesztőrészlettel érhető el, a teljes visszafizetés 8 396 789 Ft. Ezt a konstrukciót jelenleg a CIB Bank kínálja.

Ez a megoldás azoknak jelenthet segítséget tehát, akiknek van lehetőségük ingatlanfedezetet felajánlani, és kedvezőbb havi kiadással szeretnék kivitelezni a munkálatokat.

Egy személyi hitellel szemben a jelzáloghitelek igénylési folyamata ugyanakkor időigényesebb és bonyolultabb, hiszen a banknak fel kell mérnie a fedezeti ingatlant is, vagyis sor kerül értékbecslésre és a szerződés köziratba foglalására is szükség van közjegyző előtt. Az elérhető hitelösszeg ugyanakkor rugalmasabban alakítható, akár 100 millió forintig is elmehetünk, ha ezt jövedelmünk is elérhetővé teszi.

Tájékozódj a legjobb szabad felhasználású jelzáloghitelekről, vagy nézd meg a kimondottan felújításra elérhető aktuális banki ajánlatokat a Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátorával!

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Családalapítási tervetek is van? Akkor a Babaváró lehet a legjobb megoldás

Ha felújításban, korszerűsítésben gondolkodtok és a gyermekvállalás is napirenden van, akkor a szabadon felhasználható Babaváró hitellel akár 11 millió forinthoz juthattok hozzá kamatmentesen. A kedvező támogatott hitelt házaspárok igényelhetik, legfeljebb 20 évre, maximum 51 ezer forintos havi törlesztőrészlettel. A kamatmentesség a futamidő végéig garantált, ha a szerződéskötéstől számított 5 éven belül gyermekáldás érkezik, így pedig érdemes a teljes, 11 millió forintos összeggel kalkulálni.

Főleg, ha több gyermeket is terveztek, hiszen a babákkal a kedvezmények is bővülnek. Ha két gyermeket vállaltok, akkor a második baba születésével az állam elenged 30%-ot a tartozásból, ha pedig három baba születik, a teljes tartozást elengedik.

Nézzük hogy alakul a 11 millió forintos kölcsön finanszírozása: A kölcsönt kizárólag a 0,5 százalékos kezességvállalási díj terheli, amely a 20 éves futamidőt tekintve mindösszesen 577 500 Ft, a kamat így 0%, a törlesztőrészlet fix 50 417 Ft, a teljes visszafizetés pedig 11 577 500 Ft lesz.

A Babaváró hitelből tehát nem csak a napelemes rendszer telepítése finanszírozható meg, hanem más felújítási, korszerűsítési munkálatok is, vagy bármi, amire a családnak a gyermek(ek) érkezésével szüksége van (például egy nagyobb családi autó, babaszoba kialakítása, berendezése, de az adósságok rendezésére is).

Kalkulálj
Tudd meg, jogosult vagy-e igénybe venni a Babaváró támogatást, és ha igen, mekkora összeget vehetsz fel!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Szeptember végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés