Babát és lakásfelújítást is terveztek? Itt van hozzá 17 millió az államtól

Babát és lakásfelújítást is terveztek? Itt van hozzá 17 millió az államtól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-22
 

Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás első részletei, így a feltételeknek megfelelő, energetikai korszerűsítést tervező családok akár 6 millió forintra is számíthatnak. A gyermekek érkezésével gyakorta válhat szükségessé az otthon modernizálása, így utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik az új támogatást a szintén kamatmentes Babaváró hitellel egészítenék ki.

17 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel?

A gyermekvállalás előtt álló házaspárok nagy kedvence a Babaváró hitel, amellyel akár 11 millió forint igényelhető, mégpedig szabad felhasználásra. Nem véletlen, hogy a legtöbb család valamilyen lakáscél megvalósítására veszi fel a kamatmentes hitelt, például lakásvásárlás esetén az önerő finanszírozására, vagy éppen a meglévő otthon felújítására, korszerűsítésére.

Ha tehát szeretnétek modernizálni otthonotokat, akkor a közelmúltban bejelentett otthonfelújítási támogatás is segítségetekre lehet, amellyel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére nyílik lehetőség, mégpedig vissza nem térítendő állami támogatás és kamatmentes hitel formájában.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy ki mekkora támogatás és hitel arányra számíthat, ez ugyanis 2,5-3,5 millió forint között mozoghat. A lakásfelújítási támogatást a példa kedvéért egy esztergomi családra modelleztük, így 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással és 3 millió forint kamatmentes hitellel számoltunk. (Ez az arány érvényes azokra, akik abban a 96 magyarországi járásban laknak, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 százalékánál magasabb, de nem éri el annak 110 százalékát).

Ötlet
Nézd meg a Bankmonitor interaktív térképét és ellenőrizd, mekkora a vissza nem térítendő támogatás és hitel aránya az egyes járásokban!

A két támogatás kombinálásával a finanszírozás tehát az alábbiak szerint alakulhat:

  • legfeljebb 11 millió forint kamatmentes Babaváró hitel;
  • 2,5-3,5 millió forint kamatmentes otthonfelújítási hitel;
  • 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás.

A példában szereplő esztergomi házaspár – ha 1990 előtt épült családi házban élnek és gyermekvállalást terveznek  – így akár 17 millió forinthoz is hozzájuthat rendkívül kedvező feltételekkel.

Jó tudni
A Babaváró program feltételeiről kapcsolódó oldalunkon tájékozódhatsz, ahol kalkulátorunkkal azt is ellenőrizheted, hogy mekkora hitelre lesztek jogosultak a pároddal.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora lesz a várható törlesztőrészlet?

A maximális, 11 milliós Babaváró hitel törlesztőrészlete nagyságrendileg havi 51 ezer forint, míg az otthonfelújítási támogatás után durván 30 ezer forint fizetendő (az előzetes információk szerint 25-36 ezer forint között mozoghat). Összességében tehát körülbelül 80 ezer forintos havi fizetnivaló társul a 17 millió forintos összeghez.

Ez a kedvező kondíció semmilyen más hitellel nem összehasonlítható, hiszen például egy 17 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitelre (havi 500 ezer forintos jövedelem esetén) a legjobb esetben is 143 265 forintot kell törleszteni havi szinten 20 éven keresztül. A jelzáloghitelre a teljes futamidő alatt összességében több mint 34 millió forintot kell visszafizetni, ráadásul ingatlanfedezetre is szükség van hozzá, ami sem a Babaváró hitelhez, sem a felújítási támogatáshoz nem szükséges. A korszerűsítési támogatás első részletei legalábbis nem neveznek meg ilyen feltételt, bár a pontos részletszabályok még nem ismertek.

Ötlet
A felújításra személyi kölcsön igénylése is jó megoldás lehet, ha nem vagy jogosult a támogatásokra, hiszen a kölcsön szabad felhasználású, gyorsan rendelkezésre áll és nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre sem. Tudd meg 3 perc alatt, hogy mennyi személyi hitelt kaphatsz a Bankmonitor kalkulátorával!

A Babaváró hitel törlesztésére legfeljebb 20 év, míg a lakásfelújítási támogatás visszafizetésére maximum 8 év áll rendelkezésre. Mindkét kölcsön kamatmentes, ráadásul az otthonfelújítási program támogatási része utólag betörlesztésre kerül a tartozásba.

Ebből akár 14,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás is lehet!

A 17 millió forintból ráadásul akár 14,5 millió forint vissza nem térítendő támogatássá alakulhat. Az esztergomi család példájából kiindulva egész pontosan 14 millió forint lehet utólag az a pénz, amit nem kell visszafizetni a teljes összegből, hiszen az otthonfelújítási támogatás 3 millió forintja vissza nem térítendő támogatás, illetve a Babaváró összege akár teljes egészében elengedésre kerülhet. Hogyan?

A Babaváró hitelre jó időzítéssel akár egyetlen forintot sem kell visszafizetni, hiszen a kedvezmények mértéke ennél a támogatásnál a gyermekek számától függ. Ha a házaspár 3 gyermeket tervez és a babák rendre megérkeznek, akkor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül, sőt, ha már igényléskor úton van a baba, eleve nem kell elkezdeni törleszteni, hiszen a babák érkezésével a család dönthet úgy, hogy fizetési kötelezettségét 3-3 évre felfüggeszti.

De akkor is kivételes lehetőség a két támogatás kombinálása, ha csak egy vagy két gyermeket szeretne a család: az első baba garantálja, hogy az alapeseti kamatmentesség a futamidő végéig megmarad, a második baba érkezésével pedig elengednek 30 százalékot a tartozásból. A teljes igényelt összeg (akár 11 millió forint) elengedésére tehát akkor lehet számítani, ha három gyermeket vállal a pár.

Kivételes lehetőség széleskörű felújítási/korszerűsítési munkálatok kivitelezésére

Az új lakásfelújítási támogatás ugyancsak energetikai korszerűsítésre, azon belül is szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésre használható fel. A Babaváró ugyanakkor szabad felhasználású, így magunk dönthetünk arról, hogy mindezeken túl milyen munkálatokat szeretnénk elvégeztetni.

Sor kerülhet például a teljes konyha vagy fürdőszoba felújítására, az épület bővítésére plusz egy lakószobával, a teljes tető cseréjére, de még a szükséges gépek, berendezések és bútorok, vagy akár egy új családi autó vásárlása is beleférhet aszerint, hogy mire van leginkább szükség.

Aki tehát egyaránt megfelel a Babaváró hitel, valamint a tervek szerint idén júniusban induló felújítási támogatás feltételeinek, az komoly anyagi előnnyel tervezheti a szükséges munkálatokat. Azok számára, akik nem jogosultak a támogatások valamelyikére, korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a további lehetséges felújítási finanszírozási formákat.

Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét a gyors és gördülékeny Babaváró hitel igényléshez!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés