Mi segíthet, ha nem vagy jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

Mi segíthet, ha nem vagy jogosult a lakásfelújítási támogatásra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-17 Frissítve: 2024-04-24
 

Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási program, viszont elesnek a lehetőségtől például azok, akiknek nem családi házuk van, vagy abban élnek, ám az nem 1990 előtt épült. Mi segíthet a finanszírozásban, ha számodra nem elérhető az új korszerűsítési támogatás? Összegyűjtöttük a támogatott és a piaci lehetőségeket is.

FRISSÍTÉS: Az otthonfelújítási támogatási feltételek közül kikerül az az előírás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz. További részleteket kapcsolódó cikkünkben olvashatsz.

Kik igényelhetik a legújabb felújítási támogatást és kik nem?

Április elején bejelentették az új otthonfelújítási programot, melynek keretében olyan 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni, amelyek csatlakoznak a vezetékes gázhálózatra. A legfeljebb 6 millió forintos támogatási összeg két elemből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes hitelből.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a támogatás az egész ország területén elérhető lesz, de a vissza nem térítendő támogatás és a hitel aránya járásonként eltérő. Ezért összegyűjtöttük, hol érhető el a maximális, 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás. A Bankmonitor kapcsolódó oldalán pedig az eddig ismert részletszabályokkal ismerkedhetsz meg.

Milyen feltételekhez kötött az otthonfelújítási támogatás?

  • 1990. előtt épült családi házakra lehet pályázni, mégpedig olyan lakóházakra, amelyek rá vannak kötve a vezetékes gázhálózatra.
  • Kizárólag a következő energetikai korszerűsítési munkálatok számolhatók el: nyílászárók cseréje, az épület külső határolóinak szigetelése, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítése, gázkazáncsere és az ahhoz kapcsolódó kéménybélelés.
  • A korszerűsítési munkálatoknak legalább 30 százalékos energetikai megtakarítást kell eredményeznie.
  • Az igénylőknek a támogatott ingatlanban életvitelszerűen kell élniük.

Ezen túlmenően más személyi feltételről egyelőre nem tudunk, például nincs információnk arról, hogy az igénylés házassághoz, meglévő gyerekhez vagy gyerekvállaláshoz lenne kötve, és ha a pontos jogszabályok sem nevesítenek majd ilyen elvárásokat, akkor a Bankmonitor szakértői szerint több mint 1 millió olyan ingatlan lehet az országban, ami megfelelhet a fentieknek. Mivel a felújítási támogatás 108 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik, nagyjából 20 ezer családi ház felújítása valósulhat meg belőle. Ez azt jelenti, hogy a támogatásért valószínűleg komoly hajsza indulhat, így a keret gyorsan kimerülhet.

Több okból is kiszorulhatunk az igénylők köréből

A karcsú keretösszeg csak egy dolog, előfordulhat az is, hogy a feltételeknek nem felelünk meg, emiatt nem élhetünk a lehetőséggel. Mindemellett az is előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre saját megtakarítás: a korszerűsítés teljes költsége ugyanis legfeljebb 7 millió forint lehet, amiből legalább 1 millió forintot önerőként kell biztosítania a családnak. Vagyis a támogatás és a hitel összege maximum 6 millió forint lehet.

Ezen kívül akkor is érdemes lehet más lehetőség után nézni, ha nem szeretnénk rizikót és biztos finanszírozási formát vennénk igénybe.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen más támogatások állnak rendelkezésre lakásfelújításra, korszerűsítésre, bővítésre?

Szerencsére 2024-ben sem szűkölködünk államilag támogatott lehetőségekben, akkor sem, ha felújítást, korszerűsítést vagy akár a lakótér bővítését tervezzük.

A Falusi CSOK-kal a preferált településeken élők, vagy ezen, 5 ezer főnél kisebb településekre költözők élhetnek. A vissza nem térítendő támogatás összege a gyermekek számától és a ingatlancéltól függően változik.

A Falusi CSOK összege 2024-ben.

A Falusi CSOK összegét a jogosult családok kedvező kamatozású hitellel is kiegészíthetik: rendelkezésre áll a fix, 3 százalékos kamatozású CSOK hitel és az idén januárban debütáló CSOK Plusz is.

A CSOK hitel kizárólag a Falusi CSOK mellé igényelhető. A maximális hitelösszeg ugyan elmarad az új CSOK-hoz képest, de előnye vele szemben, hogy nem kötött gyermekvállaláshoz (legalább két meglévő gyermek esetén vehető igénybe), illetve meglévő gyerekkel egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők is igénybe vehetik.

A Falusi CSOK mellé igényelhető CSOK Hitel maximális összege 2024-től.

A CSOK Plusz ugyanakkor már egy gyermek vállalásával is elérhető, ráadásul az ország bármely településén, akár a Falusi CSOK-kal, akár attól függetlenül. Viszont az új CSOK+ korszerűsítésre és felújításra nem használható fel, kizárólag új vagy használt ingatlan megvásárlására, építésre, illetve vásárlással egyidejű bővítésre és meglévő ingatlan bővítésére fordítható. 1 gyermek vállalásával 15 millió, 2 gyermek vállalásával 30 millió, 3 gyermek vállalásával maximum 50 millió forint kedvező hitel igényelhető.

Nem kifejezetten lakástámogatás, de nem kihagyható a felsorolásból a kamatmentes Babaváró hitel sem, amellyel a gyermeket tervező házaspárok költhetnek el legfeljebb 11 millió forintot szabadon, vagyis akár otthonuk felújítására, korszerűsítésre vagy bővítésére.

Az új felújítási támogatáshoz képest ugyanakkor a Falusi CSOK-kal, CSOK hitellel és CSOK Plusszal sokkal szélesebb azon korszerűsítési munkálatok köre, amelyeket a támogatásból megvalósíthatunk. E tekintetben is kakukktojás a Babaváró hitel, hiszen a kamatmentes lehetőség bármilyen célra felhasználható, vagyis a pénz felhasználásáról sem előre, sem utólag nem kell nyilatkozni, vagy igazolást adni a banknak.

Fontos
Több támogatás is rendelkezésre áll tehát a munkálatokra, ugyanakkor érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen feltételek és elvárások kapcsolódnak hozzájuk, illetve, hogy milyen munkálatok esetén jelenthetnek segítséget. Ebben támaszkodj bátran a Bankmonitor független szakértőire, akik a Te oldaladon állva igyekeznek a legjobb megoldás megtalálásában, legyen szó bármilyen hitelről, vagy támogatásról.

Milyen banki hitelek segíthetnek a finanszírozásban?

Elképzelhető, hogy egyik támogatásra sem vagyunk jogosultak, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk viselni a velük járó kötöttségeket és az esetleges meghiúsulás miatti szankciókat. Ekkor sem érdemes elkeseredni, hiszen akár önerő nélkül, pár nap alatt is pénzünknél lehetünk és indíthatjuk a lakásfelújítást. Mégpedig gyermekvállalási, vagy ingatlanhoz kapcsolódó megkötések nélkül.

A személyi hitel szabadsága

Számos igénylő használja fel a személyi kölcsönt otthona korszerűsítésre, felújítására, nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb hitelcél.

Kinek lehet ideális ez a hiteltípus?

  • Aki egyszerűen és gyorsan, akár pár napon belül hozzá szeretne jutni a pénzhez.
  • Nem tud vagy nem szeretne ingatlanfedezetet bevonni.
  • Szabadon felhasználható kölcsönre van szüksége, amivel akár több célt is lehetőség van megvalósítani (például felújítás, bútorok, háztartási gépek beszerzése).
  • Aki olyan hitelt keres, amihez nem szükséges önerő.
  • Aki végig fix kamatozású, jól tervezhető, biztonságos kölcsönt keres.
  • Aki nem szeretne magas induló költségeket.

Személyi kölcsönnel a legtöbb banknál legfeljebb 8-10 millió forint igényelhető, de két banknál 12 millió, egy banknál pedig 15 millió forint a maximális összeg. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ekkora összegű igényléshez már jóval magasabb havi jövedelem szükséges. A futamidő jellemzően maximum 7-8 év lehet.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, tudd meg mekkora személyi hitelt vehetsz fel a jövedelmeddel, és hasonlítsd össze az aktuális banki ajánlatokat!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Jelzáloghitelek lakásfelújításra vagy szabad felhasználásra

Ha nagyobb összegű kölcsönben gondolkodunk, akkor érdemes a jelzáloghitelek háza táján is körülnézni. Létezik ugyanis szabadon felhasználható és kimondottan felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre fordítható konstrukció is. A jelzáloghitelek költsége az ingatlanfedezet miatt kedvezőbb, mint a személyi kölcsönöké, ráadásul hosszabb futamidővel (akár 20 év), magasabb hitelösszeggel (több tíz millió forint) és kedvezőbb törlesztőrészletekkel kalkulálhatunk.

Kinek lehet ideális egy jelzáloghitel?

  • Akinek lehetősége van ingatlanfedezetet felajánlani a banknak.
  • Kedvezőbb havi törlesztéssel rendelkező kölcsönt keres, mint a személyi kölcsön.
  • Hosszabb futamidőt venne igénybe.
  • Akinek nem sürgős, hogy a pénz rendelkezésre álljon (a jelzáloghitelek átfutási ideje jellemzően legalább 1 hónap).
  • Akinek nem jelent gondot, hogy a kezdeti kiadások akár százezres tételre is hízhatnak.

Ki segít, ha tanácstalan vagy, hogy merre indulj?

Ha az ideális finanszírozási formát keresed, érdemes minden lehetőséget áttekinteni. Ha jogosult vagy valamilyen támogatásra, támogatott hitelre, komoly összeggel egészítheted ki a rendelkezésre álló összeget. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy jóval több elvárás kapcsolódhat hozzájuk, mint a piaci, nem támogatott hitelekhez.

Ha támogatásokra nem vagy jogosult, akkor banki hitelek közül is választhatsz. Arra azonban minden esetben érdemes odafigyelni, hogy a célokhoz leginkább illeszkedő megoldás mellett dönts, amely hosszú távon élhető lesz számodra. Könnyen lehet, hogy támogatás, támogatott hitel és piaci hitel valamilyen kombinációjára is sor kerül, ekkor viszont halmozottan igaz, hogy érdemes egy független szakértő segítségét kérni az igénylésben, illetve akár már az előzetes tájékozódásban is.

Kalkulálj a Bankmonitorral és kérd szakértőink díjmentes támogatását, így nem kevés pénzt és időt is spórolhatsz!

Hirdetés
Hirdetés