Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-24
 

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de egy újonnan bejelentett könnyítés értelmében közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma.

Újabb részletek jelentek meg az  otthonfelújítási programmal kapcsolatban, a korábbi feltételek közül várhatóan kikerül egy nagyon fontos előírás. Továbbra is az 1990. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése lesz finanszírozható a támogatásból, ugyanakkor a feltételek közül kikerül az az előírás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz.

Miért olyan lényeges ez a módosítás? A Bankmonitor becslése alapján – a számok levezetéséről ebben a cikkben olvashatsz – nagyságrendileg 2,2 millió 1990. előtt épült családi ház lehet hazánkban, melynek kicsivel több, mint a fele gázfűtéses. A „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2015” megnevezésű dokumentum (NÉS 2025) adatai alapján a kérdéses épületek 36,6 százalékában gázcirkóval, 21,6 százalékában pedig gázkonvektorral fűtenek.

Ez alapján eddig mintegy 1,2 millió épület lehetett jogosult a támogatásra, ez a szám azonban a feltételek megváltoztatásával nagyságrendileg 2,2 millióra emelkedhet. Ez különösen azok számára jó hír, akiknek eddig csak a vezetékes gázra vonatkozó feltétellel volt problémájuk. (A Bankmonitor szakértői szerint ezzel jogosulttá válhat a kifejezetten rossz anyagi körülmények között élők egy jelentős része is.)

Hirdetés

Hirdetés

Még jobban kell sietni az otthonfelújítási támogatás igénylésével

A jogosultak köre bővül, ugyanakkor a keretösszeg nem emelkedik: 108 milliárd forint összegben igényelhetnek támogatást a családok, ebből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. Emiatt még élesebb lehet a „harc” a kedvezményre, ugyanis a rendelkezésre álló keret gyorsan kimerülhet.

Éppen ezért a potenciális jogosultaknak fokozottan figyelniük kell a részletekre, valamint célszerű az igénylési lehetőség megnyitását követően minél hamarabb lépniük.

Mit lehet eddig tudni az otthonfelújítási támogatásról?

  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között alakulhat. A pontos összeg az igénylő jövedelmétől és az átlagkeresettől függ. Az eddigi információk alapján a járásonként eltérő lehet a maximális összeg: a szegényebb régiókban nagyobb támogatás érhető el. Az új hírek alapján azonban az egyének jövedelme is számíthat, ám a pontos részletekre még várnunk kell.
  • Kizárólag 1990. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható az összeg.
  • Az épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal kell csökkenjen a munkálatoknak köszönhetően. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal kell alátámasztani.)
  • A támogatott munkálatok köre: nyílászáró csere, szigetelés, melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtési rendszer korszerűsítése.

A részletszabályok megjelenésével tisztázódnak a jelenlegi nyitott kérdések. Érdemes követnie a híreket mindazoknak, akik ki szeretnék használni ezt a kedvezményt, nehogy lemaradjanak egy fontos részletszabályról.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés