Milyen TB jogviszony kell a csok-hoz, a Falusi csok-hoz és a Babaváróhoz?

Milyen TB jogviszony kell a csok-hoz, a Falusi csok-hoz és a Babaváróhoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-07 Frissítve: 2019-10-14
 

A csok, a Falusi csok és Babaváró hitel igényléséhez egyaránt szükséges, hogy az igénylő rendelkezzen bizonyos időre TB jogviszonnyal. Hogy mennyi a minimális elvárás, illetve mi tartozik ebbe bele, az azonban már eltérő a támogatások esetében. Összegyűjtöttük, hogy mire számíthatsz.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a Falusi csok és a Babaváró hitel igénybevételének alapvető feltétele, hogy a házastársak vagy élettársak közül legalább az egyik fél rendelkezzen a minimálisan meghatározott idejű társadalombiztosítási (tb) jogviszonnyal. (A Babavárót kizárólag házasok igényelhetik.) A csokot és a Falusi csokot egyedülálló személy is igényelheti, ebben az esetben természetesen magának kell a TB jogviszonyt igazolnia.

Fontos, hogy ez nem azonos a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonnyal, vagyis ezzel sem csok, sem Falusi csok, sem Babaváró nem vehető igénybe. Cseden (csecsemőgondozási díj), gyesen (gyermekgondozási segély) vagy gyeden (gyermekgondozási díj) lévő személy esetén az számít, hogy a jogviszony igazolásának napján fennáll-e a korábbi munkaviszonya illetve tb jogviszonya.

Hirdetés

Hirdetés

Tb jogviszony feltétel – csok

A csok rendelet különbséget tesz aszerint, hogy új vagy használt lakásra, illetve 2 vagy 3 gyermekre igényli valaki a támogatást.

Amennyiben újépítésű ingatlant vásárolna vagy építene valaki, és 2 gyermekre szeretné igénybe venni a csokot, akkor legalább 180 nap TB jogviszony az elvárás. 3 gyermek, azaz 10 millió forint támogatási összeg esetén ugyanakkor már legalább 2 évet kell igazolni.

Használt lakás vásárlásakor, függetlenül a meglévő gyermekek számától, 180 nap az elvárt minimális jogviszony.

Használt lakás vásárlásakor a közmunka is beleszámít a tb jogviszonyba, ám újépítésű lakás vásárlásakor vagy bővítéskor ezzel nem lehet számolni.

A jelenleg külföldön élőknek lényeges, hogy a csok külföldi TB jogviszony igazolásával is elérhető, ha nyilatkoznak, miszerint 6 hónapon belül magyarországi tb jogviszonnyal rendelkeznek majd.

Tb jogviszony feltétel – Falusi csok

A Falusi csok a csok speciális típusa, ami preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra és egyidejűleg bővítésre és/vagy korszerűsítésre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható.

A fentiekből következik, hogy pusztán vásárlásra nem lehet igényelni a falusi csok-ot! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük. Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a fajta csok, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

A Falusi csok esetében 1 év a minimálisan elvárt TB jogviszony, ám 10 millió Ft-os támogatási összeg igénylésekor 2 év az elvárás, ám ebbe a közmunka is beleszámít. Itt is elfogadott a külföldi tb jogviszony akkor, ha az igénylőnek fél éven belül lesz magyarországi jogosultsága.

Hogy jogosult vagy-e a csok-ra, azt a csok kalkulátorral ellenőrizheted.

Tb jogviszony feltétel – Babaváró hitel

A Babaváró hitel – vagy Babaváró támogatás – feltétel rendszere több szempontból is különbözik a csoktól és a Falui csoktól. Lényeges például, hogy az egy gyermek esetén végig kamatmentes Babavárót kizárólag házasok igényelhetik, de az elvárt tb jogviszony is itt a leghosszabb: legalább 3 év. Ráadásul ebbe a közmunka maximum 1 évvel számít bele, a külföldi TB jogviszonyt pedig egyáltalán nem veszik figyelembe a 3 év utolsó 180 napjára érvényes TB jogviszony igazolásakor. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy külföldön élő, ott dolgozó házaspár akkor sem veheti igénybe ezt a támogatási lehetőséget, ha egyébként hazaköltöznének.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, akkor a Babaváró kalkulátorral azonnal megkapod a választ.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés