Minden, amit tudni akartál a befektetések biztonságáról, de nem mertél megkérdezni

Minden, amit tudni akartál a befektetések biztonságáról, de nem mertél megkérdezni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-19
 

Azt szinte mindenki tudja, hogy a bankbetétben elhelyezett pénz biztonságban van. A részletek már általában kevésbé ismeretek. Az pedig, hogy a befektetések is biztosítva vannak sokaknak újdonság. Pedig mindkét biztosításnak megvannak a maga korlátai, amivel nem árt tisztában lenni. Ugyanis elképzelhető, hogy a biztosnak vélt bankbetétünk elúszik, miközben egy olyan befektetésből jön vissza valami, amiről már lemondtunk.

A betétek biztonsága

A bankbetétek az egyik legbiztonságosabb befektetési formának számítanak. Ez leginkább a kapcsolódó OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciának köszönhető. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, akkor az OBA 20 napon belül kártalanítja az ügyfeleket. De kiket, milyen összeghatárig, és mi után? 

Az OBA védelme kiterjed 100 ezer euró értékhatárig:

  • a magyarországi székhelyű bankokban (vagy azok külföldi fiókjaiban) elhelyezett,
  • névre szóló banki betétekre, 
  • és bankok által 2003 óta kibocsátott kötvényekre és letéti jegyekre.

De mire vonatkozik a 100 ezer eurós (jelenleg több, mint 30 millió forint) határ?

Először kezdjük a jó hírrel: a tőkére, és a kamatra is vonatkozik a biztosítási védelem. 

Másodsorban viszont érdemes tudnunk, hogy nem úgy értendő ez a maximális határ, hogy 100 ezer euróig a tőke biztosított, aminek kifizetik a kamatát. A felső korlátba már a kamatnak is bele kell férnie. 

Harmadízben pedig azt is érdemes tudni, hogy személyenként és hitelintézetenként érvényes ez a kártérítési összeg, amit az MNB aktuális árfolyamával forintosítanak. Viszont azt érdemes az OBA honlapján leellenőrizni, hogy a pénzintézetünk tagja-e az Országos Betétbiztosítási Alapnak.

Életszerű példa

Legutóbb az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet került felszámolás alá, ami OBA tag volt. Azokat az ügyfeleket, akiknek 30 millió 835 ezer forint alatt volt a tőke és kamatkövetelése a pénzintézettel szemben automatikusan, teljes egészében kártalanították. Az elszámolást alig 7 napon belül postázták az érintetteknek. Akinek ennél több pénze volt az érintett takarékszövetkezetben, sajnos ők sem kaptak magasabb kártalanítást, így a pénzük közel 31 millió feletti része elúszott… 

Befektetések biztonsága

Sokaknak újdonságként hat, de a befektetési alapok, sőt még a részvények is biztosítottak. Ezt a biztosítást a Befektető- védelmi Alap (BEVA) nyújtja a tag pénzintézetek ügyfeleinek. Szerencsére nem kell külön nyomoznunk, hogy a brókercégünk, vagy a bankunk biztosított-e: elég leellenőrizni, hogy az adott intézetnek megvan-e MNB (régebben PSZÁF) engedélye. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a befektetésekből fakadó veszteségekért nem jár kártalanítás. Tehát, ha vettem egy részvényt, és annak esett az árfolyama, azért senki nem fizet kártérítést.

Mire jár BEVA garancia?  

Ha a befektetési szolgáltatóval (amely értékpapír számlát vezet részünkre) történik valami (fizetésképtelenné válik), és nem tudja kiadni számomra a nyilvántartott vagyonom (befektetési alapom, állampapírom, részvényem, vagy egyszerűen az ott lévő pénzem), akkor ilyen esetben kártérítésre vagyunk jogosultak, méghozzá
20 ezer euró (több, mint 6 millió forint) értékhatárig.

Fontos különbség azonban, hogy amíg az OBA garancia tőkére és hozamra is 100%, addig a BEVA garancia másként alakul. A követelésünket egymillió forintig száz százalékig térítik meg, míg az a feletti rész kilencven százalékát. A hozamunkról itt sem kell feltétlenül lemondani: száznyolcvan nap átlagárfolyamán fizetik ki a pénzünk. Például, ha fél ével ezelőtt vásároltunk 3 millió forintért egy alapot, ami a fél év alatt hozott 10 százalékot akkor most 3.300.000 forintunk van. Ebben az esetben, ha történik valami a befektetési szolgáltatóval, akkor a következő kártérítést kapom: a fél éves átlaghozamom 5%, így a követelésem 3.150.000 forint. Egymillió alatti rész száz százalékát, míg a maradék 2.150.000 forintnak a 90%-át, ami 1.935.000 forint. Összesen 2.935.000 forint kifizetést kapunk, ami alig 65 ezer forinttal kevesebb, mint amit fél évvel ezelőtt befizettünk. 

Azt is fontos tudni, hogy nem automatikus a kártérítés, azt igényelni kell. Ráadásul van egy olyan kitétel is, hogyha a szolgáltatónk nem volt BEVA tag, amikor szerződtünk, akkor bizony nem jár kártérítés. De akkor sem kapunk semmit, ha érintettek vagyunk a csődbement cégben (például, tulajdonos, vagy hozzátartozó), vagy a befektetési szolgáltató nyilvántartásaiban nem szerepelünk (nem ismer el minket ügyfelének). 

Többet szeretnél kihozni a pénzedből? Válassz egy hozzád illő befektetési alapot!


1

Ahogy látjuk az intézményi garanciáknak köszönhetően, a szolgáltató fizetésképtelensége esetén befektetésünk biztonságban tudható. Tartsuk mindig szem előtt a fent említett korlátokat, így nem kell aggódnunk az esetleges nem fizetésből eredő kockázattól!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés