Mindenki a megemelkedett adó áthárítása mellett döntött

Mindenki a megemelkedett adó áthárítása mellett döntött
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-18
 

Nincs további késlekedés, mára közel mindegyik nagybank hivatalosan is bejelentette, hogy a megemelkedett tranzakciós illetéket áthárítja ügyfeleire. A legutóbbi bejelentések zömének jellegzetessége, hogy a megemelkedett adó beépül az egyes díjtételekbe, ami jócskán átrendezi a bankszámlák költségeit.

Mára az országos lefedettséggel rendelkező bankok mindegyike valamilyen formában hírt adott a megemelkedett tranzakciós illeték áthárításáról. Utolsóként az AXA Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank és az OTP Bank tette közzé módosult hirdetményeit, így már csak a CIB Bank várat magára. Utóbbi esetében annyi már bizonyos, hogy a kondíciók módosulni fognak (a hirdetmények 07.30-án látnak majd napvilágot, amelyek 09.30-ától lépnek majd érvénybe), de egyelőre más konkrétum nem ismert.

A várokozásoknak megfelelően mindegyik nagybank a megemelt illeték áthárítása mellett döntött, amit egységesen a jogszabályi környezet változásával indokoltak. Az alkalmazott gyakorlat azonban eltérő. Egyes bankok kizárólag a tranzakciós illetékkel érintett tételeiket módosították (ki teljes mértékben, ki pedig részlegesen hárította át az új terhet), míg másoknál az egyéb díjakat (pl.: számlavezetési díj, bankkártya díja) is érinti a változás. Mindezek fényében szeptember végétől már nem fogunk olyan bankot találni, ahol a megemelkedett tranzakciós adó hatását ne éreznénk.

A kép ugyan egyre tisztul, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bakoknak 2 hónapos bejelentési kötelezettségüknek csak abban az esetben kell eleget tenniük, ha az ügyfelek számára kedvezőtlen a jövőbeli változás. Ezért még közel sem biztos, hogy végleges a kialakult helyzet, hiszen a bankok közötti kiélezett verseny kikényszerítheti még a díjak újragondolását.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés