Mindent tudni akar a bank, hátha még vállalkozó is vagy

Mindent tudni akar a bank, hátha még vállalkozó is vagy
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-10 Frissítve: 2021-10-18
 

Magyarország a vállalkozók országa. Ha te is vállalkozó vagy és saját lakást szeretnél venni, ráadásul még hitelre is szükséged van, szembesülsz a szigorú tényekkel. Mire kell készülnöd, ha saját cégedből igazolsz jövedelmet? Megmutatjuk, mire kell figyelned, hogyan teheted magadat hitelképesebbé.

Nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választottál, mert típusonként eltérő módon kezelik a bankok a saját cégből származó jövedelmet. Sőt, az sem mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy-e, vagy társas vállalkozásod van.

Ha időben és tudatosan készülsz a hitelfelvételre, sok kellemetlenségtől megóvhatod magadat!

Kezdjük az elején!

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, legyen az egy egyszerű hitelkártya, személyi kölcsön, vagy lakáshitel. A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) igazolása alapfeltétel, de ekkora jövedelemmel pár milliónál nem kaphatsz többet, ha kapsz egyáltalán.

„Tehát, ha minimálbérrel vagy bejelentve a saját cégedbe, elég kevés esélyed van hitelt felvenni.

Hirdetés

Hirdetés

Ha saját társas vállalkozásod van

A munkáltatói igazoláson és a bankszámlakivonatokon túl szükséges egy előző évi NAV jövedelemigazolás, NAV 0- igazolás (hogy nincs köztartozásod) rólad, mint magánszemélyről és a cégről is, valamint egy cégkivonat. A NAV igazolások elektronikus formában is elfogadhatóak. Ezeken felül még a társasági szerződést is be kell nyújtanod. Ebből látszik, hogy mekkora részesedésed van az adott cégben.

Hasonló cipőben jársz? Adataid megadása után kollégáink felveszik veled a kapcsolatot és segítenek megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Kicsit sem könnyebb a helyzet, ha a szüleid cégébe vagy bejelentve

Furcsállod, vagy sem, ha közeli hozzátartozó cégében dolgozol, akkor is pont ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezned, mintha a saját cégedben dolgoznál.  Sőt! Ha semmilyen rokoni szál nem fűz a cég tulajdonosihoz, de te vagy az ügyvezető, akkor is ezek a szabályok vonatkoznak rád. Mégpedig azért, mert jogosult vagy a cég jegyzésére.

Friss a céged? Bukhatod a hitelt

Nem túl régen alapítottad a cégedet? Bizony korlátozottak a lehetőségeid. A bankok ugyanis általában elvárják a legalább egy lezárt, teljes üzleti évet (január 01-december 31.) lefedő cégmúltat. Ezzel pedig időben nagyon ki kell tolnod a hitelfelvételt.

Mennyit ér a vállalkozói jövedelem?

Még egy kérdés, amire nincs egységes szabály. Minden banknál más gyakorlatot követnek. Alapigazság azonban, hogy …

„mindig a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg a mérvadó.

A KATA-s bevételt zömében elfogadják a bankok, de nagyon fontos, hogy nem csupán a NAV jövedelemigazolást, hanem a tételes bevételi nyilvántartást is be kell nyújtani. Nem árt, ha tudod, hogy a NAV a jövedelemigazoláson egy már eleve csökkentett összeget – jellemzően a bevétel 60%-a – fogsz látni.

Az EVA-s jövedelmek esetében annyiban eltérő a helyzet, hogy társas vállalkozás esetében a tulajdoni hányadtól függetlenül a tulajdonosok számával osztják NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget. Például beltag vagy egy bt-ben, a tulajdoni hányadod 90%, akkor is csak a bevétel felével fognak számolni.

Akad olyan bank is, ahol az EVA-s, KATA-s vállalkozók nem tudnak hitelt felvenni arra való hivatkozással, hogy a nettó jövedelmet tartalmazó NAV jövedelemigazolást nem tudnak felmutatni.

Van, ahol a KATA-sokat minden további nélkül meghitelezik, viszont az EVA-s jövedelmet nem tudják figyelembe venni.

Árbevételből számított jövedelem

Árbevételből is van lehetőség jövedelmet kimutatni, feltéve, hogy jövedelmet egyébként igazolni tudsz. Osztalékot is elfogadnak a bankok jövedelemként, de ezt általában 2 évre visszamenőleg kell igazolni NAV jövedelemigazolással alátámasztva.

Ahogy látod a jövedelem elfogadása nagyon összetett, ha saját vállalkozásból származik.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés