Mindent, vagy semmit? Mit várhatsz a Revoluttól? Új bank indul Magyarországon!

Mindent, vagy semmit? Mit várhatsz a Revoluttól? Új bank indul Magyarországon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-28 Frissítve: 2022-06-10
 

A Revolut újabb rakétákat gyújtott be: a fintech cég elindítja Magyarországon a klasszikus banki szolgáltatásait. Miről van szó? Mit nyerhet mindezzel a hazai halandó? Olcsóbb, vagy drágább lesz a Revolut, mint a hazai bankok? Lesz magyar bank 5 év múlva is, vagy a Revolut mindent visz? Egy nagy bejelentés mögött a tények.

A Revolut nem ismeretlen a hazai lakosságnak, közel 500 ezer magyar ügyféllel rendelkeznek. Eddig azonban egy külföldi gyűjtő számlán voltak elhelyezve a magyar ügyfelek pénzei is (azaz nem egyedi bankszámlákon, mint a hazai bankoknál ezt megszokhattuk). Egy nagybanknál vezetett gyűjtőszámlán elhelyezett pénzeket a Revolut belső nyilvántartása bontotta vissza ügyfélszinten rendelkezésre álló egyenleggé.

Mindez mától megváltozik: a Revolut bejelentette, hogy a Litvániában (Európa egyik meghatározó fintech központja) bejegyzett Revolut Bank megkezdi szolgáltatásait Magyarországon is. A hazai ügyfelek könnyedén és ingyenesen saját, nevesített, klasszikus bankszámlára válthatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

  • A Revolut ezzel a lépéssel klasszikus betétbiztosítást tesz elérhetővé a magyar ügyfeleknek is. A 100 ezer EUR-ig terjedő betétbiztosítás (mely egy veszteséges szolgáltató esetén különösen fontos) eddig nem állt rendelkezésre. Ha a Revolut fizetésképtelenné vált volna, akkor a magyar ügyfelek pénzére (sem) vonatkozott volna a 100 ezer EUR-ig terjedő kifizetés. A mai naptól is CSAK azon ügyfelek számára fog ez a biztonság megadatni, akik Revolut Bankra váltják a szolgáltatásukat (ezt ingyenesen megtehetik).
  • A jövőben (sem) a Revolut lesz a legolcsóbb elérhető banki szolgáltatás a magyar ügyfelek számára a hazai bankügyek lebonyolítására. Ugyan már évek óta van elérhető ténylegesen ingyenes bankszámla a hazai nagybanki kínálatban is, kényelem, időigény és egyéb okok miatt a magyar ügyfelek kevésbé szeretnek bankot váltani.
  • Sajnos a Revolut Bank tételes kondíció listája még nem található meg a Revolut.com-on. Ha abból indulunk ki, hogy a díjszabás változatlan marad, akkor a 75 000 Ft/hó összeg feletti készpénzfelvételek fognak érdemi (2%) kiadást jelenteni az ügyfeleknek és/vagy 1200-4200 Ft/hó havi fix díjat fizetnek majd a banki szolgáltatásokért.
  • A Revolut tényleges előnye két tényezőben fogható meg: 1. fantasztikusan kényelmes és ügyfélcentrikus mobil applikációval rendelkeznek, mely ma szinte biztosan lekörözi a hazai bankok mobil appjait. 2. devizák közötti váltásnál rendkívül kedvező árfolyamot biztosít a Revolut – pontosan ezért vélhetően a jövőben is kiemelkedően népszerű lesz a gyakran külföldre utazók körében.
  • A Revolut Bank litván bejegyzése azt jelenti a magyar ügyfelek számára, hogy bármilyen vita, vagy betétbiztosítási összeg érvényesítése esetén litván, vagy angol nyelven tudnak majd eljárni. Meglehetősen határozottan mutat rá erre a hátrányra az MNB mai állásfoglalása.
  • A Revolutnál számlát nyitni már évekkel ezelőtt is egy igazán kényelmes folyamat volt. Mindössze 5 percet vett igénybe. Emögött azonban az is meghúzódott, hogy az ügyfélazonosítási folyamat kevésbé szigorú, mint a magyar bankoknál, így egy-egy nagyobb banki tranzakciónál (mely magasabb azonosítási szintet követel meg) a Revolut sok esetben befagyasztotta az ügyfél számláját és ez akár hosszan elnyúló folyamat révén volt csak orvosolható (nem mellesleg szintén angol nyelven).

Összességében megállapítható, hogy a külföldi fizetésektől eltekintve, biztosan nem a Revolut lesz a hazai bankpiacon a legolcsóbb banki alternatíva. A verseny azonban jót fog tenni a hazai piacnak. Már ma is jól látszik, hogy az applikáció fejlesztések is érdemi előrelépést mutatnak a hazai bankoknál.

Bankmonitor TIPP:

  • Válassz ténylegesen ingyenes magyar bankszámlát (mely digitális bankhasználat mellett, azaz bankfióki ügyintézés mellőzése esetén érhető el)
  • és kombináld ezt Revolut számlával külföldi utazásaidhoz és deviza fizetéseidhez (még külföldön is minimalizált készpénz felvétel mellett.
Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés