Mióta kell a lakásodban élned, ha Otthonfelújítási támogatást szeretnél?

Mióta kell a lakásodban élned, ha Otthonfelújítási támogatást szeretnél?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-26 Frissítve: 2020-12-05
 

A 2021-től elérhető Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban tegnap megjelent rendelet több – eddig nem egyértelmű – részletet tisztázott. Kiderült például, hogy legalább 1 éve kell neked és családodnak a felújítandó ingatlanban laknotok. A Bankmonitor szakértői 5 életszerű példán keresztül bemutatják mit is jelent ez a szabály a gyakorlatban.

A tegnapi napon  megjelent az Otthonfelújítási támogatásról szóló jogszabály, amelyből számos újabb részletet ismerhettünk meg a konstrukcióval kapcsolatban. A felújítási támogatást a legalább egy gyermeket nevelők vehetik igénybe otthonuk felújítására, korszerűsítésére.

A támogatás összege a felújítási költségeknek a fele lehet maximum, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A munkálatokat meg kell finanszíroznod előre, a támogatást utólag, a benyújtott számlák alapján kapod vissza. Ha nincs elegendő saját megtakarításod megfinanszírozni a felújítást, akkor akár személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt is igényelhetsz erre a célra. A később visszakapott összegből pedig – részben vagy teljes egészében – előtörlesztheted a felvett kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Természetesen a támogatás igénylésének számos feltétele van: elvárják például, hogy az igénylőnek – több igénylő esetén a mindegyiknek – és a kiskorú gyermeknek legalább 1 éve lakóhelye legyen az adott ingatlan. (Vagyis a lakcímkártyán az állandó lakóhely résznél – tartózkodási hely nem megfelelő – ennek a címnek kell szerepelnie.)

A feltételt nem szükséges teljesíteni:

  • A várandósság 12. hetét betöltött magzatnak, illetve éven belül született gyermeknek – nem is tudnának megfelelni ennek az előírásnak
  • Ha az ingatlant éven belül vásárolta a család

A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány életszerű példát és megvizsgálták ezekben a helyzetekben igényelhető-e az Otthonfelújítási támogatás?

Hirdetés

Hirdetés

1. Két éve befektetési céllal vásárolt ingatlan felújítására fordítható a támogatás? 

Az elmúlt években – részben az ingatlanárak dinamikus emelkedése miatt – sokan megtakarításuk ingatlanba fektették. A megvásárolt lakást kiadásából fix bevétel keletkezik, ráadásul az ingatlan további drágulásából is profitálhat a vevő.

Ha 2 évvel ezelőtt befektetési céllal vásároltál egy lakást, akkor felmerülhet a kérdés: felújíthatod az ingatlant úgy, hogy az új támogatásra is jogosult legyél? Itt az a kulcskérdés, hogy a lakcímkártyádon ez az ingatlan szerepel-e lakóhelyedként legalább 1 éve? Ha igen, akkor jogosult lehetsz a támogatásra (Arra vonatkozóan ugyanis nincs előírás, hogy életvitelszerűen az ingatlanban kellene élned.)

Ha nem ez az ingatlan hivatalosan a lakóhelyed, akkor viszont nem leszel jogosult a támogatásra, márpedig elég ritka eset az, hogy egy befektetési céllal vásárolt ingatlanba az új tulajdonos bejelentse magát.

2. Fél éve vásárolt lakás felújítására igényelhető a támogatás? 

Igen, éven belül vásárolt lakás felújítása esetén ugyanis eltekintenek attól a feltételtől, hogy az adott ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkeznie az igénylőnek és gyermekeinek.

Előírás azonban, hogy az igénylő – házas, élettársak esetén mindkét fél – és gyermekeinek a lakóhelye meg kell, hogy egyezzen.

3. Igényelhet Otthonfelújítás támogatást úgy egy házaspár, hogy csak az egyikük – és a gyermekeik – lakcímkártyáján szerepel lakóhelyként a felújítandó ingatlan?

Ez érdekes kérdés, hiszen nem feltétlenül azért tér el a lakcímkártya szerinti lakóhelyed a házastársadétól, mert nem éltek együtt: például lehet, hogy nem jelentetted be lakcímed változását a megfelelő hivatalban, ezért nem jelenik meg az a lakcímkártyádon sem.

Alapvetően nem zárja ki ez a helyzet a támogatás igénylését, hiszen a rendelet szerint, csak a közös lakóhelyen élő házas-, élettársaknak szükséges együttesen igényelniük a felújítási támogatást. Vagyis a párod önálló igénylőként beadhatja a támogatást, amennyiben az ő és a gyermekeitek lakcíme legalább egy éve a felújítandó ingatlan lenne.

Ebben az esetben azonban nekik – házaspárodnak és a gyermekeknek – kell legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezniük az ingatlanban, a te tulajdonrészed nem számítana.

 Ha gyorsan bejelentkeznél – hivatalosan is lakóhelyeddé válna – az ingatlanba, akkor sajnos legalább 1 évet várnotok kellene a támogatás igénylésével, ezzel ugyanis már kötelezően neked is igénylővé kellene válnod és teljesítened kellene lakóhelyre vonatkozó feltételt. Ebben az esetben viszont a legalább 50 százalékos tulajdoni hányadra vonatkozó előírás vizsgálatnál a te tulajdonrészedet is figyelembe vennék.

4. Elvált szülőként igényelhető a felújítási támogatás? 

Itt az a kiemelten fontos kérdés, hogy kinél él a gyermeketek. Ha veled él egy háztartásban: a lakcímkártya szerinti lakóhelye a te lakhelyeddel megegyező, akkor jogosult lehetsz a támogatásra. (Persze feltétel, hogy a gyermekkel együtt a felújítandó ingatlanban éljetek legalább 1 éve.)

Érdekes a helyzet, ha a válás előtt több gyermeket is született, melyek közül legalább egy a párodnál él. Ebben az esetben ugyanis mindketten jogosultak vagytok a felújítási támogatásra, de külön-külön legfeljebb 1,5 millió forint összeget kaphattok. (Ez alól kivétet képez, ha régi házastársad lemond a támogatás igényléséről, ebben az esetben ugyanis jogosult lehetsz a maximális 3 millió forintos összegre.)

5. Ha most fog megszületni a gyermek, akkor igényelhető a felújítási támogatás?

Ha baba érkezik a családba, akkor az gyakran a lakás átalakításával jár együtt: például a gyerekszobát ekkor alakíthatják ki – a bútorok közül kizárólag a beépíthetőkre fordítható a támogatás -, de egy komolyabb fűtéskorszerűsítés, konyhafelújításba is belevághat a pár.

A felújítási támogatás szempontjából elfogadható gyermekként a várandósság 12. hetét betöltött magzat. A gyermekekre vonatkozóan is van lakóhelyre vonatkozó elvárás: nekik is legalább 1 éve a felújítandó ingatlanban szükséges élniük veled együtt, melyet lakcímkártyájukkal szükséges alátámasztanod. Ezt a feltételt természetesen nem szükséges teljesíteni, ha a gyermeked igényléskor még nem született meg, vagy még nem érte el az egy éves életkort. (Természetesen ez nem mentesít az alól, hogy neked – ha van élet-, házastársad, akkor neki is – egy éve már az adott ingatlanban kell élned.)

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés