Mióta kell a lakásodban élned, ha Otthonfelújítási támogatást szeretnél?

Mióta kell a lakásodban élned, ha Otthonfelújítási támogatást szeretnél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-26 Frissítve: 2020-12-05
 

A 2021-től elérhető Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban tegnap megjelent rendelet több – eddig nem egyértelmű – részletet tisztázott. Kiderült például, hogy legalább 1 éve kell neked és családodnak a felújítandó ingatlanban laknotok. A Bankmonitor szakértői 5 életszerű példán keresztül bemutatják mit is jelent ez a szabály a gyakorlatban.

A tegnapi napon  megjelent az Otthonfelújítási támogatásról szóló jogszabály, amelyből számos újabb részletet ismerhettünk meg a konstrukcióval kapcsolatban. A felújítási támogatást a legalább egy gyermeket nevelők vehetik igénybe otthonuk felújítására, korszerűsítésére.

A támogatás összege a felújítási költségeknek a fele lehet maximum, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A munkálatokat meg kell finanszíroznod előre, a támogatást utólag, a benyújtott számlák alapján kapod vissza. Ha nincs elegendő saját megtakarításod megfinanszírozni a felújítást, akkor akár személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt is igényelhetsz erre a célra. A később visszakapott összegből pedig – részben vagy teljes egészében – előtörlesztheted a felvett kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Természetesen a támogatás igénylésének számos feltétele van: elvárják például, hogy az igénylőnek – több igénylő esetén a mindegyiknek – és a kiskorú gyermeknek legalább 1 éve lakóhelye legyen az adott ingatlan. (Vagyis a lakcímkártyán az állandó lakóhely résznél – tartózkodási hely nem megfelelő – ennek a címnek kell szerepelnie.)

A feltételt nem szükséges teljesíteni:

  • A várandósság 12. hetét betöltött magzatnak, illetve éven belül született gyermeknek – nem is tudnának megfelelni ennek az előírásnak
  • Ha az ingatlant éven belül vásárolta a család

A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány életszerű példát és megvizsgálták ezekben a helyzetekben igényelhető-e az Otthonfelújítási támogatás?

Hirdetés

Hirdetés

1. Két éve befektetési céllal vásárolt ingatlan felújítására fordítható a támogatás? 

Az elmúlt években – részben az ingatlanárak dinamikus emelkedése miatt – sokan megtakarításuk ingatlanba fektették. A megvásárolt lakást kiadásából fix bevétel keletkezik, ráadásul az ingatlan további drágulásából is profitálhat a vevő.

Ha 2 évvel ezelőtt befektetési céllal vásároltál egy lakást, akkor felmerülhet a kérdés: felújíthatod az ingatlant úgy, hogy az új támogatásra is jogosult legyél? Itt az a kulcskérdés, hogy a lakcímkártyádon ez az ingatlan szerepel-e lakóhelyedként legalább 1 éve? Ha igen, akkor jogosult lehetsz a támogatásra (Arra vonatkozóan ugyanis nincs előírás, hogy életvitelszerűen az ingatlanban kellene élned.)

Ha nem ez az ingatlan hivatalosan a lakóhelyed, akkor viszont nem leszel jogosult a támogatásra, márpedig elég ritka eset az, hogy egy befektetési céllal vásárolt ingatlanba az új tulajdonos bejelentse magát.

2. Fél éve vásárolt lakás felújítására igényelhető a támogatás? 

Igen, éven belül vásárolt lakás felújítása esetén ugyanis eltekintenek attól a feltételtől, hogy az adott ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkeznie az igénylőnek és gyermekeinek.

Előírás azonban, hogy az igénylő – házas, élettársak esetén mindkét fél – és gyermekeinek a lakóhelye meg kell, hogy egyezzen.

3. Igényelhet Otthonfelújítás támogatást úgy egy házaspár, hogy csak az egyikük – és a gyermekeik – lakcímkártyáján szerepel lakóhelyként a felújítandó ingatlan?

Ez érdekes kérdés, hiszen nem feltétlenül azért tér el a lakcímkártya szerinti lakóhelyed a házastársadétól, mert nem éltek együtt: például lehet, hogy nem jelentetted be lakcímed változását a megfelelő hivatalban, ezért nem jelenik meg az a lakcímkártyádon sem.

Alapvetően nem zárja ki ez a helyzet a támogatás igénylését, hiszen a rendelet szerint, csak a közös lakóhelyen élő házas-, élettársaknak szükséges együttesen igényelniük a felújítási támogatást. Vagyis a párod önálló igénylőként beadhatja a támogatást, amennyiben az ő és a gyermekeitek lakcíme legalább egy éve a felújítandó ingatlan lenne.

Ebben az esetben azonban nekik – házaspárodnak és a gyermekeknek – kell legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezniük az ingatlanban, a te tulajdonrészed nem számítana.

 Ha gyorsan bejelentkeznél – hivatalosan is lakóhelyeddé válna – az ingatlanba, akkor sajnos legalább 1 évet várnotok kellene a támogatás igénylésével, ezzel ugyanis már kötelezően neked is igénylővé kellene válnod és teljesítened kellene lakóhelyre vonatkozó feltételt. Ebben az esetben viszont a legalább 50 százalékos tulajdoni hányadra vonatkozó előírás vizsgálatnál a te tulajdonrészedet is figyelembe vennék.

4. Elvált szülőként igényelhető a felújítási támogatás? 

Itt az a kiemelten fontos kérdés, hogy kinél él a gyermeketek. Ha veled él egy háztartásban: a lakcímkártya szerinti lakóhelye a te lakhelyeddel megegyező, akkor jogosult lehetsz a támogatásra. (Persze feltétel, hogy a gyermekkel együtt a felújítandó ingatlanban éljetek legalább 1 éve.)

Érdekes a helyzet, ha a válás előtt több gyermeket is született, melyek közül legalább egy a párodnál él. Ebben az esetben ugyanis mindketten jogosultak vagytok a felújítási támogatásra, de külön-külön legfeljebb 1,5 millió forint összeget kaphattok. (Ez alól kivétet képez, ha régi házastársad lemond a támogatás igényléséről, ebben az esetben ugyanis jogosult lehetsz a maximális 3 millió forintos összegre.)

5. Ha most fog megszületni a gyermek, akkor igényelhető a felújítási támogatás?

Ha baba érkezik a családba, akkor az gyakran a lakás átalakításával jár együtt: például a gyerekszobát ekkor alakíthatják ki – a bútorok közül kizárólag a beépíthetőkre fordítható a támogatás -, de egy komolyabb fűtéskorszerűsítés, konyhafelújításba is belevághat a pár.

A felújítási támogatás szempontjából elfogadható gyermekként a várandósság 12. hetét betöltött magzat. A gyermekekre vonatkozóan is van lakóhelyre vonatkozó elvárás: nekik is legalább 1 éve a felújítandó ingatlanban szükséges élniük veled együtt, melyet lakcímkártyájukkal szükséges alátámasztanod. Ezt a feltételt természetesen nem szükséges teljesíteni, ha a gyermeked igényléskor még nem született meg, vagy még nem érte el az egy éves életkort. (Természetesen ez nem mentesít az alól, hogy neked – ha van élet-, házastársad, akkor neki is – egy éve már az adott ingatlanban kell élned.)

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés