Mire mész a legolcsóbb lakásokkal, ha hitelből vennéd?

Mire mész a legolcsóbb lakásokkal, ha hitelből vennéd?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-10
 

Itthon egy nagyvárosi 30-40 m2-es alacsony színvonalú ingatlanhoz már 3-4 millió forintért hozzá lehet jutni. Erre persze a legtöbb esetben még jócskán lehet költeni, hogy komfortosan érezzük magunkat benne, de kezdésnek ez az ár nem rossz. De mire számíthatunk, ha hitelből vesszük, kell-e önerő, és szóba állnak-e egyáltalán velünk a bankok, ha egy ilyen hiperolcsó ingatlant szeretnénk?

A banki gyakorlat

Azt gondolhatnánk, minél olcsóbb egy ingatlan, annál könnyebben juthatunk hozzá. Ez csak akkor igaz, ha elegendő megtakarítással rendelkezünk. Ha viszont banki hitel is képbe kerül, egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben!
A pénzintézetek ugyanis kikötik azt a legalsó határt, amelyet egy ingatlan piaci értékének el kell érnie ahhoz, hogy egy hitel fedezetét képezhesse. Ez átlagosan 4,3 millió Ft – van olyan bank, ahol már akár 3,5 millió Ft-os forgalmi értékű ingatlan is szóba jöhet, és van, ahol minimum 5 millió Ft ez a határ. Ha ennél kevesebbre értékelik az adott ingatlant, pótfedezetet szükséges bevonni, ennek hiányában szóba sem állnak velünk. Még akkor sem, ha a vételár 80%-ával egyébként önerőként rendelkezünk!

legolcsobb20140610

A hazai lakáspiac kínálatában az előbbi határérték alatt is bőven szemezgethetünk a legolcsóbb ingatlanok között. Ezekben az esetekben tehát feltétlen szükséges például a szülők, nagyik jóindulata, akik a családi ingatlan bevonásával megtámogathatják a hitelhez jutást. 
A legjobb lakáshitelek közül kalkulátorunk segítségével szemezgethetsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A fenti összehasonlításban szereplő nagyvárosok közül Debrecen és Győr szerencsés helyzetben van ilyen szempontból. Itt nagy valószínűséggel már a legolcsóbb lakások esetén sem küldenek minket haza a bankból, ha lakáshitelért megyünk. Azonban pótingatlan hiányában itt is kell némi önerővel rendelkezni.

Mennyi legyen a zsebben?

Alapszabályként a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan maximum a forgalmi érték 80%-ig terhelhető. A bankok gyakorlata azonban nem minden esetben teszi lehetővé, hogy ezt a maximális összeget kapjuk meg, még akkor sem, ha jövedelmi szempontból hitelképesek vagyunk rá. Így például egy 10 millió forintos ingatlan esetén általában a maximális kölcsönösszeg 6 – 8 millió forint között mozog. Azaz
a lakáscél megvalósításához legalább 20-40% önerővel kell rendelkeznünk abban az esetben, ha csak egy ingatlan a fedezet. Ha pótfedezetként be tudunk vonni például szülői, nagyszülői ingatlant, akkor az ingatlanok értékei összeadódnak, így akár önerő nélkül is lakáshitelhez juthatunk.

Egy jó megoldás a legolcsóbb ingatlanokhoz

Ha alacsony értékű ingatlant vásárolnál, de nincs hozzá a banki feltételeknek megfelelő pótfedezet, még nincs minden veszve. A legjobb, amit tehetsz az ügy érdekében, hogy lakástakarék szerződésben takarítasz meg.
A havi 20 000 Ft-os 4 éves megtakarítással a lakás-takarékpénztártól felvehető lakáskölcsönnel együtt 3 millió Ft körüli összegre tehetsz szert. A konstrukció kiszámítható, mert fix kamattal kalkulálhatunk, így a törlesztőrészlettel is előre tervezhetünk.

Ha még csak most kezdenéd a takarékoskodást, akkor is kihasználhatod a termék előnyeit! Ugyanis lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, de még lakáscélú hitel visszafizetésére is felhasználható. Így ha a megtakarítási idő alatt emelkedésnek indulnak a lakásárak, a legolcsóbb ingatlanokat is több eséllyel lehet majd banki hitel mögé bevonni. A lakástakarék szerződésünk ekkor sem veszett kárba. A lejáratakor a hitel csökkentésére is fordíthatjuk, vagy önerőként szolgálhat a vásárolandó ingatlanhoz.

A legjobb lakástakarék ajánlatokat itt nézheted meg!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt




    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Címkék
    Hirdetés