Mit lehet csinálni, ha a részvények a csúcson vannak?

Mit lehet csinálni, ha a részvények a csúcson vannak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-31 Frissítve: 2021-07-01
 

„Nem hiszek a szememnek, külföldön és a magyar tőzsdén is őrület, ami folyik. A részvények mindenhol a csúcsaikon vannak és nem tűnik úgy, mintha bármennyire is lassítanának. A kérdésem az, hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Mert egyvalamit biztos el akarok kerülni, mégpedig azt, hogy a vége bukó legyen.” Ezzel a kérdéssel kerestek meg bennünket, amire most szakértőnk válaszol is.

Fogós kérdésről van szó, mert ha előre láthatnánk, hogy éppen mikor lesz a részvénypiac teteje és mikortól jön az esés, vagy éppen a tartós emelkedés, akkor nem itt lennénk. Sőt, akkor is könnyebb helyzetben lennénk, ha nem lenne ennyire egysíkú a kép, és ne csak a részvényekkel lehetne igazán magas hozamot elérni. De nem éri meg sopánkodni, van néhány tippünk így is, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk ilyenkor is.

Nyúlj hozzá a befektetéseidhez és rendezd a sorokat! Ha megnézzük azt az óriási emelkedést, amit a részvényeknél láttunk 2009 óta, akkor egy annak idején összerakott 60% részvényből és 40% kötvényből álló portfólió mára 80%-ban a részvények irányába mozdult el. Ehhez semmi más nem kellett, mint hogy a részvények elképesztően jó teljesítményt hozzanak. Ez viszont már túlságosan is nagy kockázat, ezért érdemes visszavenni a rizikóból. Így egy későbbi esés sem fog annyira fájni.

Keresd a keveset hozó papírokat! Érdekesen hangozhat, de ha bajod van a részvényekkel, akkor vegyél olyanokat, amelyek korábban gyengébben teljesítettek. Mint tudjuk, a részvényeknél is igaz az átlaghoz való visszatérés, vagyis ha valami rosszul hozott, akkor később joggal reménykedhetünk, hogy ezt a csorbát ki fogja köszörülni. Innen megfogva nem is olyan őrült dolog megvenni a gyengébb részvényeket és kiszállni a már túlárazottakból.

Ne akard túlbonyolítani a dolgot! Hajlamosak vagyunk túlságosan sokat gondolkozni és akár olyan befektetésbe is beszállni, ami védelmet adhat számunkra. Ma már ezernyi olyan értékpapír (tőzsdén kereskedett alapok, vagyis ETF-ek például) érhetők el, melyek azt ígérik, hogy akár az esésből is profitálhatsz. Ezt viszont nem láthatjuk előre, érdemes inkább az egyszerűségre törekedni. Már csak azért is, mert olyan dologba ne tegyük a pénzünk, amit nem látunk át teljesen.

Legyen elég pénzed a rosszabb időkre! Befektetőként az egyik legrosszabb dolog, amit átélhetünk, ha egy részvény rossz időpontban való eladására vagyunk kényszerítve. Éppen ezért biztosíts magadnak elég szabad forrást ahhoz, hogy ezeket a zivataros időszakokat túlélhesd. A részvényeknek idő kell, hogy a bennük rejlő lehetőség kijöjjön. Igaz a fölös pénz nem kamatozik most szinte semmit, de ha látunk jó vételi lehetőséget, akkor lesz alkalmunk beszállni és vásárolni.

Vegyél több részletben és ne egyszerre! Rendszerint azt ajánlják a tankönyvek, ha részvény veszünk, hogy azt ne egy részletben, hanem fokozatosan tegyük. Ezt megtehetjük úgy, hogy bizonyos időközönként mindig ugyanakkora értékben veszünk részvényt. így, amikor alacsony az árfolyam, akkor több darabot vehetünk, míg később, ha nő az árfolyam, akkor kevesebbet. Így nemcsak részvények, de azok bekerülési időpontja is kellően színes lesz, ami a javunkra válhat.

Vedd meg és tarts sokáig! Szintén alapigazság, de a részvényeknél működik, ha nem adunk és veszünk gyakorta, inkább csak veszünk és kellően hosszú ideig megtartjuk a papírokat. Nem ajánlatos egy részvénynél úgy gondolkozni, hogy azzal néhány hét vagy hónap alatt csináljuk meg a szerencsénket. Több évben vagy akár évtizedben kell kihoznia magából a legtöbbet a részvényeknek. Ez a stratégia azért is kifizetődő, mert csökkennek a tranzakciós költségek, a fizetett adók és nem vesztünk azáltal, ha rosszul időzítve lépünk be vagy ki a piacra.

Ússz együtt az árral! Nehéz elhinni, de az esetek többségében a trendek fennmaradnak, vagyis ha emelkedés van, akkor azt emelkedés követ és fordítva. Legalábbis rövid időtávon keresztül a befektetők irracionális viselkedése miatt ez biztosan így lesz. Az erre építő momentum vagy más néven trend-alapú stratégiát is követhetjük. De ilyenkor nagyon aktívan kell figyelni az eseményeket, mert ha fordul a tőzsde, akkor még idejében ki kell szállni.

Hirdetés
Hirdetés