Mit nyújthat cégednek az új növekedési hitel?

Mit nyújthat cégednek az új növekedési hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-23
 

Az MNB által újonnan meghirdetett Növekedési Hitelprogram plusz (NHP+) arra hivatott, hogy olyan kis- és középvállalatok is hozzájuthassanak a 2,5%-os kedvezményes kamatozású hitelhez, amelyek eddig magas kockázatuk miatt elestek a lehetőségtől. Ez úgy válik lehetővé, hogy a bankok kockázatát bizonyos mértékben maga az MNB vállalja át, így a hitelek jóváhagyása során diktált feltételek némileg enyhülhetnek. Milyen hitellehetőséget jelent a gyakorlatban az NHP+ a vállalatok számára?

Növekedési hitel, akár nagyon kis összegre – tényleg?

Az Növekedési Hitelprogram plusz keretében cégenként igénybe vehető hitelösszeg alsó határa 1 millió Ft, míg a felső határ 500 millió Ft. Láthatóan cél a kisebb vállalatok hitelezése felé történő elmozdulás, hiszen a „normál” növekedési hitelek 3 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig vehetők fel. Az elérhető hitel összeg alsó határának csökkentése gyakorlati oldalról kérdéseket is felvet. Az NHP+ ugyanis előírja, hogy egy adott cég úgy vehet fel NHP+ hitelt, ha annak legalább 70%-a beruházási hitel. Miért is gond ez? A gyakorlatban azt látjuk, hogy 10 millió Ft alatt nem jellemzőek a beruházási hitelek, nem preferált a bankok által. Érthető módon, hiszen egy ilyen hitel jóváhagyási procedúrája igen nehézkes és időigényes tud lenni. Természetesen mindig vannak kivételek, de nagy átlagban nem igazán látjuk, hogy 2-3 millió forintos beruházási hitellel bármit is kezdeni tudnának a bankok. 2-3 millió forintos hitelösszegekre a mai magyar banki gyakorlat jellemzően más típusú alternatívákat kínál.

Jelentős különbség a növekedési hitel és az NHP+ között, hogy ez utóbbi részesedésszerzés finanszírozására nem használható fel.

…és most jöjjenek jó hírek is!

Az NHP+ kézzelfogható előnye a vállalatok számára, hogy lehetőség nyílik a jóváhagyott hitel részletekben történő lehívására, ami a felmerülő forrás igény ütemétől függően jelentős megtakarítást jelenthet a kamatköltség vonatkozásában.

Igaz, hogy az NHP+ keretében a régi kedvezőtlen kamatozású hitelek kiváltására nincs lehetőség, csak új hitelt vehet igénybe vállalkozásunk. Ez a változás a gyakorlatban azonban nem bír olyan nagy jelentőséggel, hiszen a Növekedési Hitelprogram 2. szakaszában folyósított hitelek 97%-a eleve új hitel volt. A statisztika mutathatja a céges érdeklődések irányát, de a bankok hitelezői szándékát is. Tapasztalataink szerint a bankok igen szigorú feltételeket diktálnak a hitelkiváltáshoz kapcsolódó ügyletek esetében, így azokat elérni önmagában nagy kihívást jelent az ilyen szándékkal bíró vállalatok számára.

Akár a „normál” növekedési hitelben, akár annak új, „plusz” verziójában gondolkozol, érdemes kitöltened az alábbi formot, hogy egy előzetes vizsgálatot elvégez céged hitelezhetőségére:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés