Mit tegyek, ha eladják a bankomat?

Mit tegyek, ha eladják a bankomat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-10
 

Napi aktualitás szintjén foglalkozik manapság a sarki zöldségestől kezdve az óvó néninkig szinte mindenki a hazai bankok sorsával. Ki vesz meg kit? Ki vonul ki? Ki marad? Mi lesz a hitelemmel? Mi lesz a megtakarításommal?

Bármely bank vonulna is ki Magyarországról, vagy cserélne gazdát, két dolog biztosan marad: a hitelünk és megtakarításunk.                                                                          Az ügyfeleket nem érinti közvetlenül egy esetleges banki tulajdonosváltás. Minden élő szerződés – hitel, bankszámla, hitelkártya, bankbetét stb. – a továbbiakban is érvényes, méghozzá az abban rögzített feltételekkel.

A különböző számlaszerződéseket (folyószámla, betéti számla), amennyiben kételkednénk az „új” bankban, nagyon gyorsan és egyszerűen meg tudjuk szüntetni és keresni egy másik bankot. Ahhoz, hogy felmondjanak bizonyos számlákat, nem kell, hogy kivonuljon egy bank. Elég, ha stratégiai okokból megszűntetnek egy számlacsomagot, és választanunk kell helyette egy másikat. 

Ami ilyen esetben a leginkább megmozgatja a fantáziánkat, az természetesen a hitel. A hiteladósok fennálló tartozása a tulajdonosváltás után is megmarad, vagyis a hitelt törleszteni kell. 

Ráfázhatnak-e a hitelfelvevők?

Mivel a körültekintő hitelezést az utóbbi években mind a Kormány, mind az MNB törvényi szigorításokkal is támogatja, ezért nem feltételezzük, hogy bankunk esetleges tulajdonosváltása miatt rosszul járhatnánk. Még ha ez így is lenne, az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget lehet egyoldalúan módosítani, amit a módosítás hatálybalépését megelőzően legalább hatvan nappal – államilag támogatott hitelek esetében 15 nap – hirdetményben közzé kell tenni, valamint az ügyfeleket postai úton értesíteni kell.

És a megtakarításom?

Nyugodjunk meg, nincs veszélyben sem a bankbetétünk, sem más banki megtakarításunk. Megvéd bennünket az OBA és a BEVA. Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. Az OBA 20 munkanapon belül az ügyfél részére kártalanítást fizet. A hazai betétbiztosítás működésének lényege az alábbi három pontban foglalható össze:

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után.
  • A kifizetés maximum százezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • Tőkére és kamataira is vonatkozik a garancia.

A BEVA (Befektető-védelmi Alap) védelme a befektetésekre (például befektetési alapokra) terjed ki. A térítés maximális határa 20.000 euró. Kártalanítás esetén 1millió forintig 100%-ig kártalanítanak, míg a felette lévő összeg 90%-át biztosítják.

Ám nem győzzük hangsúlyozni, hogy olyan helyzet, amikor az OBA-nak és BEVA-nak kelljen kártalanítani főként bankcsőd esetén következik be, és nem egy kivonulás alkalmával.A felvásárlások, kivonulások nem példa nélküliek Magyarországon. Az egyik legutóbbi példa a Volksbank esete. Lassan egy éve, hogy a Volksbankot átvette a Sberbank. Az átállás zökkenő mentesen lezajlott, az ügyfelek pénze továbbra is biztonságban van, hitelszerződéseik élnek. A bank tulajdonos mellett arculatot is váltott, de ugyanúgy az ügyfelek kiszolgálásán dolgozik, mint annak előtte. 

A mostani kivonulásról szóló pletykákat lassan már minden pénzintézet cáfolta. Nem merjük kijelenteni, hogy biztosan nem lesz átrendeződés a bankok között, de egy valami biztos: a betétünk biztonságban van, míg a hiteleinket fizetnünk kell. Ezzel ellentétes információk csak a túlfűtött hangulatnak köszönhető médiahullámban találhatunk, szakmailag nem megalapozott kijelentések formájában.

Ha Te is szeretnéd a számodra legkedvezőbb bankszámlát megtalálni, töltsd ki az alábbi adatlapot és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés