Mit tegyek, ha eladtam a lakásom, de a vevő euróban fizet?

Mit tegyek, ha eladtam a lakásom, de a vevő euróban fizet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-08 Frissítve: 2021-08-06
 

„Vevő a lakásomat euróban fizetné átutalással. A banknál vezetett számlámra deviza árfolyamon számolják a beérkező eurós utalást. Jobban járok, ha eurós bankszámlát nyitok? Melyik banknál tudom ezt a legkedvezőbben megtenni? Szinte azonnal szükségem is lenne a pénzre másik lakás vásárlására.” Ezt a kérdést kaptuk, amire most szakértőnk meg is adja a választ.

A kérdés nemcsak lakáseladáskor lehet aktuális, hanem minden nagyobb összegű deviza forintra váltása esetén is. A kérdésben már megjelenik két megoldási lehetőség:

  1. forint számlánkra kérjük a devizautalást, és hagyjuk, hogy a bankunk váltsa forintra az összeget, vagy
  2. devizaszámlára kérjük a pénzt, és mi magunk váltjuk át forintra.

Ehhez mutatunk még egy alternatívát, ahol közép árfolyamon lehet a devizát forintra váltani. Ez nem lesz más, mint a TransferWise.

Hirdetés

Hirdetés

A három alternatíva

Tételezzük fel, hogy 50 ezer euró lesz a lakás ellenértéke. Nézzük meg, hogy milyen összegeket kapna kézhez az olvasónk:

Forint számlára kéri az összeget

Látható, hogy a legkevesebb összeg akkor jár, ha meglévő forint számlájára kéri a kívánt összeget, és a bank azt saját devizaárfolyamán forintra váltja. Előnye lehet, hogy nincs addicionális költsége, illetve extra ügyintézés sem szükségeltetik. Viszont az árfolyam ebben az esetben a legrosszabb. Körülbelül 400 ezer forinttal kevesebbet kap a középárfolyamhoz képest.

Deviza számlára kéri az összeget

Ez a megoldás már jobb árfolyamot eredményez. Ám ehhez a nagyjából negyedmillió forintnyi nyereséghez tartozik némi költség is. A devizaszámla vezetésének pár száz forintos költsége ugyan elhanyagolható, de a devizát fel is kell venni készpénzben (ekkor már valutának nevezzük a külföldi fizetőeszközt), és ez bizony költséges tud lenni. Akár a felvett összeg több, mint 1%-kát is elkérhetik a készpénzfelvételért. Ez pedig a forint számlához képesti nyereség felét (extrém esetben többet) is elviheti. Nem is beszélve a biztonsági kockázatról: több millió forint készpénzzel kell elzarándokolni egy valutaváltóhoz.

TransferWise-on keresztül kéri a pénzt

A TransferWise középárfolyamon váltja a devizát, ám még így is látható eltérés az MNB devizaközéphez képest. Ez azért lehet, mert a MNB naponta egyszer, egy adott pillanatban határozza meg árfolyamot. Ezzel szemben a TransferWise folyamatosan figyeli az árfolyamot, így az átváltás pillanatában érvényes árfolyamot alkalmazza. Ennek külön költsége az olvasónk számára nincs, viszont a vevő számra többletköltséget jelenthet. Ugyanis a szolgáltatásnak ára van, viszont egy nemzetközi utalás helyett mindössze egy belföldi utalást kell csak teljesíteni a vevőnek. De akár a vevő utalásának költségeit átvállalva is megérheti az eladónak TransferWise-on keresztül kérni a pénzét.

De a TransferWise nem csak akkor siet a segítségünkre, ha deviza utalást várnánk. Olcsóbbá teszi az életünket akkor is, a külföldi utazás költséget rendeznénk átutalással. Amennyiben szeretnél további információt kapni a TransferWise-ról, olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés