Mit tegyél, ha gyengül a forint? Újra 300-nál az euró…

Mit tegyél, ha gyengül a forint? Újra 300-nál az euró…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-07 Frissítve: 2018-04-05
 

Sokunknak fejfájást okozhat, hogy újra 300 forint közelébe emelkedett az euró árfolyam. A szokásos kérdések ilyenkor megtakarításokkal, bankbetéttel rendelkezőktől: át kell váltani a forintom euróra? Most azonnal cseréljem le forintos megtakarításaimat euró bankbetétre? Hogyan kerülhetem el, hogy elértéktelenedjen a megtakarított pénzem? Kemény dió, de ha nem kapkodunk, lehet rá értelmes választ találni.

Tegnap ünnepelhettük ismét, hogy a forint árfolyama elérte a 300-as szintet az euróval szemben. A forint árfolyamváltozás okaival nem célunk foglalkozni, inkább a helyes választ keressük az átlagember kérdésére: „mit tegyek most?”

Vegyük a következő elméleti szituációt: egy millió  forint megtakarítással rendelkezünk és erről kell döntenünk, hogy forintban, vagy euróban fialtassuk. Ha megnézünk egy egyszerű bankbetéti kamat összehasonlítást, akkor láthatjuk, hogy 5,3%-os kamatot érhetünk el egy éves lekötéssel forint alapon. Amennyiben extra feltételeket is teljesítünk, akkor ugyanez a kamatszint felmegy 6,3%-ra. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban maradunk az 5,3%-nál). Ha az egymillió forintunkat átváltanánk és euró alapú bankbetétet keresünk neki, akkor 3,2%-os kamatszintet érhetünk el.

Előzőek alapján roppant egyszerű kérdés adódik: elegendő tehát 2,1%-os további forint gyengülés és már meg is kerestük ugyanazt az összeget, amint forint betéttel elérhettünk volna? Nem teljesen. Az egy millió forintunkat ugyanis át szükséges váltanunk euróra és a vételi és eladási árfolyam között jelentős a különbség. 5 nagybank lakossági devizaárfolyamát néztük meg (Unicredit, OTP, Raiffeisen, K&H, CIB). Ennél az 5 banknál a vételi és eladási árfolyam közötti különbség 3,5%. Ez annyit jelent, hogy 3,2% euró kamat és változatlan forint árfolyamszint mellett kevesebb pénzünk lesz forintban kifejezve egy év múlva mint a lekötés pillanatában. Nagy fájdalom tehát a 3,5%-os devizaárfolyam különbség a vételi és eladási oldal között…

Ahhoz, hogy az euróban történő betét lekötéssel jobban járjunk, mint a forint bankbetéttel (a fentebb említett 5,3%-os forint és 3,2%-os euró kamatszint mellett és változatlan 3,5%-os vételi/eladási árfolyamkülönbséggel számolva) összesen 16,7 Ft-ot kell még tovább gyengülnie a forintnak az euróval szemben. Ezekben a percekben 299-es szinten áll a forint árfolyam, így tehát 316 Ft-ig kellene gyengülnie a hazai fizetőeszköznek… Reális ez? Bekövetkezhet? Természetesen igen, semmi nem zárható ki, ugyanakkor a valószínűségek vizsgálatakor meglehetősen sokat mondó lehet, hogy az elmúlt több mint 5 évben mindössze 5 olyan nap volt, amikor a forint árfolyama az euróval szemben (MNB középárfolyam) meghaladta a 316 Ft-os szintet (lásd alábbi grafikon).Forint euróval szembeni árfolyama

Mi a magunk részéről nem kívánunk devizaárfolyam becslésekbe bocsátkozni, pusztán azt látjuk, hogy a ország jelenlegi deviza kitettsége (lakossági és állami adósságállomány deviza aránya) olyan magas, hogy a 316 Ft-os árfolyamszint komoly problémákat okozna.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy a jelenlegi árfolyamszinten nem kifizetődő euró bankbetétben gondolkozni. Természetesen más a helyzet, ha valakinek euróra lesz szüksége a jövőben, azaz a meglévő pénzét nem forintban, hanem euróban fogja felhasználni, de ők minden bizonnyal a kisebbséghez tartoznak.

Még sokkal bonyolultabb (és a döntés szempontjából egyben egyértelműbb is a helyzet), ha lekötött pénzzel rendelkezünk, azaz fel kell törni egy bankbetétet, eladni egy állampapírt, vagy valami olyan cselekedett végre kell-e hajtanunk, ami kamatveszteséggel (bankbetét feltörés), pótlólagos költséggel (állampapír eladás) járhat. Ebben az esetben ugyanis (a kamatveszteség, vagy addicionális költség miatt) a 316 Ft-os árfolyamszint sem lenne elég ahhoz, hogy legalább a forint befektetéssel azonos hozamot érjünk el euróban.

Jelen írásunkban nem számoltunk azzal, hogy a deviza számlának is lehetnek költségei. Néhány bankban ugyanis ez egy forint főszámla mellett abszolút költségmentes.

A döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Még egy segítséget ajánlhatunk:Forint és euró (vagy akár dollár, norvég korona, svéd korona) betétlekötésekhez is melegen ajánljuk a banki kamat adatbázisainkat. És a mai naptól bankszámla költségek kalkulátorunk is elérhető.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés