Mit tegyünk, ha fizetési kérelmet küld nekünk valaki? És mennyibe kerül ez nekünk?

Mit tegyünk, ha fizetési kérelmet küld nekünk valaki? És mennyibe kerül ez nekünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-02
 

Már több banknál is elérhető az úgynevezett fizetési kérelem szolgáltatás, ami a nevéhez hűen egy kérés, hogy az adott személynek vagy vállalkozásnak utaljunk el egy meghatározott összeget. Ez a kérés a netbankon vagy a mobilbankon keresztül érkezik, ahol ha jóváhagyjuk a dolgot, pár másodpercen belül a másik fél számláján lehet az összeg. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnod erről az új lehetőségről, és mire érdemes nagyon odafigyelned!

Fizetési kérelmet bárki – cég vagy akár magánszemély – küldhet nekünk, az egyetlen feltétel az, hogy szerződjön le erről előtte a bankkal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jóváhagyás előtt ellenőrizzük a kérelmet, vagyis azt, hogy kinek és milyen összeget fogunk elutalni. Persze ez természetes minden pénzügyi tranzakció esetében, de itt a könnyű használhatóság és a gyorsaság miatt érdemes erre külön is felhívni a figyelmet.

Egyszerűbb a helyzet persze akkor, ha jól ismerjük a másik felet – például egy közműcégről van szó -, de kapkodni semmiképpen nem kell, ugyanis a jóváhagyásra akár 60 napunk is lehet. (Ez a fizetési kérelem maximális érvényességi ideje, de a kérelmet küldő ennél rövidebb időt is beállíthat.) Minden esetre nem kell azonnal dönteni, ha pedig nem akarunk fizetni, egy gombnyomással el is utasíthatjuk a kérelmet.

Előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem szeretne ilyen kérelmeket kapni, ebben az esetben lehetősége van letiltani ezeket a bankjánál.

A fizetési kérelemmel történő utalás költsége néhány bankszámla esetében

Technikailag a dolog úgy néz ki, hogy a  jóváhagyott fizetési kérelemből automatikusan átutalási megbízás jön létre, ami a jóváhagyásunk után teljesül. Éppen ezért az utalásnak költsége lehet, ami a számlánkhoz kapcsolódó aktuális netbanki vagy mobilbanki belföldi utalás díja. Ez számlánként nagyon eltérő, hiszen egyes számláknál, mint például a CIB ECO bankszámla – feltéve, hogy azt a Bankmonitoron keresztül igényelték – az utalásokért az első két évben nem kell fizetni, míg másoknál az elutalt összeg 0,2-0,3%-a a költség, ami sokszor egy fix minimális díjtételre rakódik rá. A költséget az is meghatározza, hogy az utalás saját bankon belül történik, vagy más pénzintézetnél vezetett számlára megy, ez utóbbi általában drágább szokott lenni.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés