Mivel igazolhatjuk le a Tb-jogviszonyt, ha Babaváró hitelt szeretnénk?

Mivel igazolhatjuk le a Tb-jogviszonyt, ha Babaváró hitelt szeretnénk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-11
 

A Babaváró hitelhez elvárt 3 éves Tb-jogviszony részben felsőoktatási nappali tanulmányi jogviszonyból is származhat. Eddig azonban nem volt teljesen egyértelmű mivel lehet leigazolni az iskolai tanulmányokat, ez pedig megjelenhetett a bankok eltérő gyakorlatában is. A kormányrendelet módosításával azonban tisztázódott ez a helyzet is.

A maximum 10 millió forint összegű Babaváró hitelhez a futamidő alatt születendő gyermekek után többféle támogatás kapcsolódhat. Ezért cserében különböző feltételeket kell teljesítenie az igénylőknek, melyek közül eddig az egyik legszigorúbbnak a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás bizonyult.

Mennyi Tb jogviszony kell a Babaváró hitel igényléséhez?

Legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia az igénylő pár egyik tagjának. Az is nevesítve van, hogy milyen jogviszony teljesíti ezt a feltételt:

  • A Tbj törvény 5.§-ban szereplő jogviszony (július 1-től a jogszabály változások miatt az új Tbj jogszabály 6.§-nak szükséges megfelelni).
  • Felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmányi jogviszony.
  • Más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik valaki, vagyis külföldi Tb-jogviszonnyal rendelkezik.
  • Diplomás GYED időszaka (ez a jogviszony 2020.06.13-tól elfogadható).

Az utolsó 3 évben a pár egyik tagjának folyamatos jogviszonnyal szükséges rendelkezni, azonban elfogadható maximum 30 napos megszakítás két jogviszony között. Például munkahely váltás esetén folyamatosnak tekinthető a jogviszony, amennyiben a váltás közötti időszak nem haladta meg a 30 napot, de lehet akár több váltás is, ha az ezek közötti szünet összességében nem hosszabb ennél. 

Emellett a felsőoktatási tanulmányi jogviszony befejeztét követően 6 hónap áll az igénylő rendelkezésére, hogy más megfelelő jogviszonyt – munkahelyet találjon – létesítsen. Ezen átmeneti időszak mellett is folyamatosnak tekinthető a jogviszony a Babaváró igénylésének szempontjából.

Fontos, hogy a kérelem beadását megelőző 180 napnak – június 13-tól a külföldi jogviszonyt igazolók esetében az utolsó 90 napnak – magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból kell származnia.

Hirdetés

Hirdetés

A felsőoktatási tanulmányokról a továbbiakban mindenképpen külön igazolásra lesz szükség

De mivel lehet igazolni a Tb-jogviszonyt? Eddig a jogszabály csak a területileg illetékes kormányhivatal igazolását és a külföldi hatóságok által kiállított társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot és annak hiteles fordítását nevesítette.

A kormányhivatal azonban nem tudja feltétlenül leigazolni a felsőoktatási tanulmányi jogviszonyt, éppen ezért eddig az egyes bankok gyakorlata is eltérő volt ebben a helyzetben. Voltak pénzintézetek, amelyek a tanulmányi jogviszonyról mindenképpen külön igazolást kértek, másoknál elégséges volt, ha a kérelmen nyilatkozott a jogviszonyról az igénylő. Sőt, voltak olyan bankok is, amelyek a kormányhivatalok által kiállított igazoláson szereplő adatokat vették kizárólag figyelembe.

A május 29-én  megjelent módosítás azonban ezt a helyzetet is rendezte, a jövőben az alábbi dokumentumokkal szükséges igazolni a 3 éves Tb-jogviszonyt:

  1. A haza társadalombiztosítási jogviszony az illetékes kormányhivatal által kiállított dokumentummal igazolható.
  2. A külföldi Tb-jogviszony a külföldi hatóság, vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet igazolásával és az arról készült hiteles fordítással támasztható alá
  3. A felsőfokú tanulmányok alátámasztására a felsőoktatási intézmény igazolására van szükség.
  4. A diplomás GYED igazolására a jogosultságot megállapító hatóság által kiállított dokumentumra van szükség.

Vagyis június közepétől a felsőoktatási intézménytől mindenképpen szükség lesz igazolásra a tanulmányok alátámasztására. Sőt, a rendelet szövege alapján a folyamatban lévő igényléseknél is szükséges lehet erre az igazolásra abban az esetben is, ha eddig az adott pénzintézet nem várt volna el ilyen dokumentumot. Azt azonban az egyes pénzintézetek még külön eldönthetik, hogy egy kérelemnek mely státuszától nem fognak kiegészítő plusz igazolásokat bekérni.

Ezzel sokkal átláthatóbb és egységesebb lesz a bankok gyakorlata. A jövőben nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a kormányhivataltól olyan jogviszony igazolást kérnek, amelyről a hatóság nem tud hivatalos dokumentumot kiállítani.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy a Babaváró hitel jogszabályi feltételeinek megfelelsz, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát, amely néhány adat megadását követően megadja erre a kérdésre a választ.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

Hirdetés
1
Hirdetés