Hogyan igazolhatjuk a megfelelő TB jogviszonyt Babavárónál?

Hogyan igazolhatjuk a megfelelő TB jogviszonyt Babavárónál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-10
 

A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcsönhöz. Ugyanakkor számos feltételt teljesíteni kell a hitel igényléséhez. Ezek közül az egyik legszigorúbb a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyra (TB jogviszony) vonatkozik.

A legfeljebb 11 millió forint összegű szabad felhasználású Babaváró egy nagyon kedvező konstrukció. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül gyermekünk születik, akkor ez a kedvezmény a kölcsön lejáratáig megmarad. Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek érkezésekor pedig elengedik az aktuális teljes tartozást, megszűnik a hitel.

Természetesen a komoly kedvezményekért cserébe számos feltételt is teljesítenünk kell. Ezek közül a TB jogviszonnyal foglalkozunk részletesebben.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi TB jogviszonyt kell igazolni a Babaváró hitelhez?

A családtámogatások, lakástámogatások közül a Babavárónál van a legszigorúbb TB jogviszonyra vonatkozó elvárás. Itt ugyanis legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának.

De mit jelent a társadalombiztosítási jogviszony az adott támogatásnál? Mi felel meg a 3 éves elvárásnak?

A Babaváró támogatásról szóló kormányrendelet nevesíti a különböző lehetőségeket:

 • A 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a alapján biztosított a pár egyik tagja.
 • A pár egyik tagja hazai felsőoktatási intézmény nappali képzésén vesz részt.
 • A pár egyik tagja külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat.
 • A pár egyik tagja valamely másik állam társadalombiztosítási rendszere által biztosított. (Magyar állampolgárok esetén lehet ez elfogadható.)

A Tbj törvény 6. §-a számos megfelelő kategóriát leír, elfogadható a:

 • munkaviszony;
 • egyéni vállalkozó (főállásban);
 • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
 • álláskeresési támogatás;
 • egyházi személy;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • főállású kisadózó;
 • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

Azt tudni kell, hogy a közmunkaprogram is megfelelő, de az elvárt 3 éven belül legfeljebb 1 év igazolható le ebből a jogviszonyból.

Nem kell egy helyen letölteni a 3 évet, ugyanakkor elvárás, hogy a váltások között legfeljebb 30 nap telhet el. A két munkahely közötti szünet idejével megnövelik a leigazolandó idő hosszát. Ez azt jelenti, ha valaki háromszor váltott munkahelyet és minden alkalommal 20-20 nap telt el „munka nélkül”, akkor neki 3 év két hónapos jogviszonyt kell összességében leigazolnia.

A felsőoktatási tanulmányok befejezését követően nem olyan könnyű munkahelyet találni, ebben a helyzetben szintén könnyítést adnak a TB jogviszony kapcsán, ha az iskola befejezését követően 180 napon belül találunk munkát, akkor az jogfolytonosnak fog minősülni és megfelelő lehet a TB jogviszony szempontjából. (Jelen esetben is meghosszabbodik a leigazolandó 3 év a munka nélkül töltött idővel.)

Az utolsó fél évre szigorúbb szabályok vonatkoznak

Önmagában a 3 éves TB jogviszony igen hosszú, ráadásul az utolsó fél évre szigorúbb szabályok érvényesek. Az igényléskor, illetve az azt megelőző 180 napnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)–i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időszaknak kell minősülnie. De mit is jelent ez? Gyakorlatilag az utolsó 180 napban már magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznünk. Emellett még elfogadható az, ha valaki Magyarország területén dolgozik egy nemzetközi szervezetnél és emiatt külföldi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik.

Jó tudni
Itt is van könnyítés azok számára, akik az igénylést megelőző 180. napon még külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek, számukra elégséges, ha az igénylést megelőző 90. naptól teljesítik a szigorúbb feltételeket, azaz az utolsó három hónapban kell magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal rendelkezniük.

Milyen TB igazolás szükséges Babavárónál?

Mivel lehet leigazolni a megfelelő jogviszonyt? Ez az egyes lehetőségek esetén más-más dokumentumot jelent, melyet nem is ugyanattól a szervezettől kérhetünk.

 • A Tbj 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszonyt a területileg illetékes kormányhivatal 30 napnál nem régebbi igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő hallgatói jogviszonyt a felsőoktatási intézmény igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő külföldi TB jogviszonyról az adott ország hatóságának, vagy a nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezetnek 30 napnál nem régebben kiállított igazolása szükséges. Illetve erről hiteles fordítást is szükséges készíttetni.
 • A külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony esetében a külföldi iskola igazolására, illetve annak hiteles fordítására lenne szükség. Emellett elvárás, hogy a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is meglegyen.

A TB jogviszony mellett számos más elvárást is teljesítenie kell az igénylőknek. A Bankmonitor kalkulátorával bárki ellenőrizheti, hogy jogosult-e a kedvezményes, kamatmentes kölcsönre.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés