Több millió forint előnyt jelenthet egy új lakás vásárlásakor az MNB „zöld” lakáshitele

Több millió forint előnyt jelenthet egy új lakás vásárlásakor az MNB „zöld” lakáshitele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-06 Frissítve: 2021-09-23
 

Az MNB a Zöld Otthon Program keretében futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel bevezetését jelentette be. Az új „zöld” kölcsön választásával egy 60 millió forint értékű újépítésű lakás megvásárlásakor akár 8 millió forintot is spórolhatunk.  

Virág Barnabás az MNB alelnöke július 6-án bejelentette, hogy a jegybank kedvező kamatozású zöld lakáshitelt vezet be környezetvédelmi, zöld céljainak elérése érdekében. A konstrukciót várhatóan októbertől lehet igényelni.

Mit lehet eddig tudni az új „zöld” lakáshitelről?

  • A kölcsön kamata a futamidő végéig fix 2,5%. (Ez kedvezőbb még a csok-hitel fix 3 százalékos kamatánál is.)
  • A kölcsön maximális futamideje 25 év.
  • A hitelt várhatóan októbertől lehet igényelni.
  • A hitelösszeg nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Támogatott kölcsön esetében ez kiugróan magas összeg, összehasonlításképpen a csok-hitel maximális összege gyermekszámtól függően 10/15 millió forint.)
  • Kizárólag újépítésű lakások vásárlására és lakásépítésre fordítható a hitel.
  • A célingatlannak el kell érnie legalább a BB energetikai besorolást.
  • Kizárólag magánszemély kaphatja meg a hitelt. (Projektcégek nem igényelhetik a kedvezményes kölcsönt.)
  • Nem tudni gyermekszámra, családi állapotra vonatkozó elvárásról.

Vagyis egy roppant kedvező kamatozású hitelről lenne szó, amelynél az igényelhető összeg is igen magas. Feltételt egyelőre a hitelcéllal kapcsolatban ismertettek csupán: megfelelő energetikai besorolású új lakások vásárlása és építése finanszírozható a kölcsönből.

Hirdetés

Hirdetés

Miért érheti meg az MNB lakáshitelét igényelni?

A Bankmonitor szakértői két példán keresztül mutatják be, hogy miért is tűnik jelenleg kiemelkedően jó lehetőségnek az új „zöld” hitel.

1. Egy nagycsalád akár 3,8 millió forintot is nyerhet az új hitellel

Példaként vegyünk egy családot, akik 18 millió forint önerővel, lakáshitelből vásárolnának meg egy 60 millió forint értékű lakást. A családban van három gyermek, akik után felvennének 10 millió forint csok támogatást, illetve igényelnék az adó-visszatérítési támogatást, valamint az illetékmentességet is.

A vissza nem térítendő támogatások mellé a családnak jelenleg megéri felvenni a 15 millió forintos csok-hitelt is, ezen felül pedig még szükségük lenne 14,1 millió forint piaci lakáshitelre is.

Hogyan tudna megvenni egy három gyermekes család egy 60 millió Ft értékű új lakást?

Októbertől viszont már az önerő, a csok és az adó-visszatérítési támogatás mellé az MNB Zöld Otthon Programjában meghirdetett lakáshitelr érdemes választania a családnak. Ebből a konstrukcióból felvehető a teljes 29,1 millió forint vételárhátralék.

Októbert követően a havi törlesztőrészlet 13 ezer forinttal kisebb lenne – 143,6 ezer forint helyett csak 130,7 ezer forintot kellene fizetni -, emiatt 25 év alatt 3,8 millió forintot spórolhatna a család.

2. Gyermektelen egyedülállóként akár 8 millió forint is megspórolható

Egy gyermektelen lakásvásárlónak még nagyobb pénzügyi előnyt jelenthet az új „zöld” lakáshitel. Példaként nézzünk itt is meg egy 60 millió forintos új lakás vásárlást, a vevő önereje most is 18 millió forint lenne.

A gyermektelen vevőnek jelenleg a vételár saját megtakarításán felüli rész kifizetéséhez piaci kamatozású lakáshitelt kellene igényelnie. Míg októbertől a teljes 42 millió forintot megfinanszírozhatná a kedvezményes 2,5 százalékos kamatozású MNB hitelből is.

Hogyan tudna megvenni egy gyermektelen egyedülálló egy 60 millió forint értékű új lakást?

A 42 millió forint piaci kölcsönre 25 éven át 27 ezer forinttal kellene többet fizetni. Ami összességében 8 millió forint pénzügyi előnyt jelentene az új konstrukciót igénylők számára.

Biztonságosabb, kiszámíthatóbb konstrukció lenne az új MNB kölcsön a piaci hiteleknél

Jelenleg a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek a legnépszerűbbek hazánkban, de ezen kölcsönök kamata is kétszer változhat 25 éves futamidő esetén. Az új jegybanki lakáshitel fix kamatozású termék, vagyis a futamidő végéig fix 2,5 százalék lenne a kölcsön kamata, emiatt törlesztőrészletét sem módosíthatná a bank egyoldalúan.

Az új konstrukció induló kamata nem függene a piaci kamatkörnyezettől. Márpedig ez egy emelkedő hozamkörnyezetben, alapkamat emelési ciklus elején bizony egyáltalán nem hátrány. A piaci hitelek az elkövetkező időszakban akár 0,5-1 százalékponttal is megdrágulhatnak. Az MNB új hitelét viszont változatlanul 2,5 százalékos kamaton lehetne igényelni. (A Bankmonitor szakértői szerint az új kölcsön pénzügyi előnye októberben még nagyobb lesz a piaci lakáshitelekkel szemben.)

Kevesebb jövedelem is elégséges lehet „zöld” lakáshitel igényléséhez, ez érthető is, hiszen a törlesztőrészlet is kedvezőbb. A korábbi példában szereplő 42 millió forintos MNB hitelhez elég lehetne 471 ezer forint jövedelem, míg a piaci hitelhez 538 ezer forintos fizetésre lenne szükség. (Azt feltételezve, hogy a jövedelemnek legfeljebb 40 százaléka fordítható hiteltörlesztésre.) Vagyis 67 ezer forinttal kevesebb jövedelem is elégséges lehetne az új kölcsön felvételéhez.

Ha már most szeretnél lakást vásárolni, akkor érdemes a lakáskölcsönt is minél hamarabb megigényelned.
Előzd meg a piaci hitelek további kamatemelését és keresd meg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával a legolcsóbb ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés