Most 1,85 vagy 0,5 százalékpontot emelt az MNB? Az adósoknak nem mindegy

Most 1,85 vagy 0,5 százalékpontot emelt az MNB? Az adósoknak nem mindegy
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-29
 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap jelentős mértékben, 185 bázisponttal emelte az alapkamatot. Ezzel az irányadó kamatszint mától 7,75 százalékra emelkedett. Ez egy óriási emelésnek tűnik elsőre, ami eléggé felbolygathatja a hitelpiacot is. De tényleg annyira sokkoló ez a kamatemelés? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Nagy meglepetésre 1,85 százalékponttal megemelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel az irányadó kamatszint 7,75 százalékra emelkedett. Ez a változás igen gyorsan begyűrűzik a pénzpiacra, így a hitelek kamatába is. Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében az 1,85 százalékpontos kamatemelés miatt 22 500 forinttal emelkedne a törlesztőrészlet, ami 20 év alatt 5,4 millió forintra hízna. De valóban ennyivel nő majd az érdeklődők törlesztőrészlete?

Nem, nem kell holnap beszaladni a bankba hitelt igényelni. Az alapkamatot valóban 1,85 százalékponttal emelte meg az MNB, viszont az eddigi irányadó kamatlábhoz – a jegybank egyhetes betéti kamata 7,25 százalék volt eddig – képest csupán fél százalékpont a változás. Vagyis ez a mostani lépés a piac szempontjából egy fél százalékpontos növekedésnek felel meg. De mégis milyen hatása lehet ennek a lépésnek a kölcsönökre.

Hirdetés

Hirdetés

A meglévő hitelek adósait nem érinti a változás, egyelőre

A meglévő változó kamatozású kölcsönök kamatába épülhetne be gyorsan a 0,5 százalékos emelkedés, hiszen ezen hitelek kamata akár éven belül is módosulhat. Ez akár 330 ezer család életét is érdemben megnehezítené. Őket viszont védi a kamatstop az év végéig.

Vagyis az érintett hitelek kamata nem emelkedhet a jogszabályban meghatározott limit fölé. Tehát év végéig az érintett kölcsönök kamata biztos nem fogja lekövetni az alapkamat emelkedését.

Jó tudni
A hosszú kamatperiódusú, vagy fix kamatozású hitelek kamata pedig csak kamatfordulókor módosulhat: addig pedig még akár évek is eltelhetnek.

A hiteligénylés előtt állókra sem azonnal szakad rá az 1,85 százalékos emelés

Az új hitelek kamatát a bankok saját üzletpolitikájuk alapján határozzák meg. Ettől függetlenül két oka is van annak, hogy a mostani döntés nem jelenik meg azonnal a kondíciókban:

  • Nincs olyan kölcsön, aminek kamata közvetlenül az alapkamattól függ. A bankok az eddigi emeléseket is késleltetve építették be az árazásukba.
  • A mostani döntéssel az eddigi irányadó kamat „csupán” 0,5 százalékponttal emelkedik. Vagyis nem is szükséges ilyen nagy lépésben emelnie a bankoknak.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetnek az érdeklődők.

Ami késik nem múlik, a kölcsönök drágulni fognak

Az MNB várakozásai alapján a drágulás tovább gyorsul: 2022-ben 11-12,6 százalék lehet az infláció. Ráadásul 2023-ban sem mérséklődik a kívánt szintre az áremelkedés: jövőre az infláció 6,8-9,2 százalék lehet.

Emiatt a jegybank folytatni fogja a kamatemelési ciklust. Ez pedig be fog épülni az új kölcsönök kamatába.

Ötlet
A mostani döntés miatt kapkodni nem kell, de mindenképpen érdemes felgyorsítani a lakásvásárlás, hiteligénylés folyamatát. Az új hitelek ugyanis az elkövetkező hónapokban érdemben drágulhatnak.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés