Most akkor 6% alatt van a támogatott lakáshitel kamata vagy sem?

Most akkor 6% alatt van a támogatott lakáshitel kamata vagy sem?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-11 Frissítve: 2021-10-21
 

A jegybanki alapkamat csökkentés továbbra is érezteti áldásos hatását. Olyannyira, hogy nem csak a piaci kamatozású lakáshitelek érhetőek el még kedvezőbb kondíciókkal, de bizonyos államilag kamattámogatott hitel konstrukciók kamatai is becsúsztak a szabályozás által előírt minimum 6%-os szint alá. És itt máris egy ellentmondásban találjuk magunkat, amely a banki ajánlatokban is kiütközik: Van, ahol 6% alatt a támogatott hitel kamata, van ahol nem…

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a jogszabály által megszabott minimum 6%-os szint alá süllyedt bizonyos államilag támogatott lakáshitelek kamata. Egészen pontosan az új lakásra és korszerűsítésre igényelhető, 20 évig támogatott konstrukcióról van szó, ezen belül is az 1 éves kamatperiódusú termékekről.

Ezt a hitelt több bank ajánlatában is megtaláljuk, és ha jól megnézzük ezek kondícióit, az árazást tekintve eltérést tapasztalhatunk. Minden bizonnyal a jogszabály értelmezését illetően eltérő nézőpontok alakultak ki, amely ezen támogatott hitel kamatmaximumának és kamatminimumának meghatározásából adódik.

Most akkor mennyi az annyi?

A fentebb említett, Fiatalok és többgyermekesek államilag támogatott kölcsönére vonatkozó jogszabály egyrészt meghatároz egy kamat maximumot, amely jelenleg az egy éves kamatperiódusú konstrukciók esetében – de nem minden banknál – 5,85%. Ez a kamat az, amelyből az ügyfél kamattámogatást kaphat, azaz a támogatásnak köszönhetően kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Emellett a jogszabály meghatároz egy kamat minimumot is, azt a bizonyos 6%-ot. Egészen pontosan az állami kamattámogatással csökkentett mérték nem mehet 6% alá. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az ügyfél csak annyi kamattámogatást kaphat, hogy az ügyleti kamat a 6%-ot elérje.

Az augusztus hónapra irányadó kamat idézte elő azt a helyzetet, hogy a fentebb részletezett bruttó kamat 5,85% az egy éves periódusú hiteleknél, azaz már nincs miből kamattámogatást elszámolni/adni. A kialakult gyakorlat azt mutatja, hogy egyik banknál a kamatmaximum győzött, a másiknál a kamat minimum, így előbbieknél 5,85%, utóbbiaknál 6,00% ezen hitelek augusztusra meghirdetett kamata.

Mit jelent ez az ügyfeleknek?

Nézőpont kérdése, hogy a 0,15%-os kamatkülönbség kinél mennyire mérvadó. A hitelösszegtől, futamidőtől egyaránt függ, hogy mekkora különbséget jelent ez a törlesztőrészletben. Ami sokkal inkább elgondolkodtató, hogy kétféleképpen értelmezhető egy jogszabály és eltérő banki gyakorlat alakulhat ki egy államilag támogatott konstrukció árazásában.

A Bankmonitor.hu véleménye

Nem egyszerű egy-egy jogszabályi szövegkörnyezetből kihámozni az egyes esetekre alkalmazandó rendelkezéseket, azonban véleményünk szerint a cikkben tárgyalt konstrukcióra jelenleg az 5,85%-os kamatnak van létjogosultsága. A kamatminimum szerintünk csak abban az esetben szól közbe, ha az ügyfélnek a kamattámogatás elszámolása következtében csökkenne 6% alá a kamatszint, de jelenleg ugye nincs is miből kamattámogatást adni.

Ha nem szeretnél jogszabályokat bújni a hitelfelvétel előtt, add meg adataidat és segítünk eligazodni!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés