Most érdemes Apple részvényt venni?

Most érdemes Apple részvényt venni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-02
 

Nagyon elgyengülni látszik a világ egyik legnagyobb és legismertebb cége, az iPhone okostelefonokról ismert Apple. A Bankmonitor úgy látja, hogy ez a gyengeség nagyon jó alkalmat teremthet a beszállásra egy hosszútávon gondolkodó befektetőnek. Lehet, hogy itt az idő Apple részvényt vásárolni. Ha van véleményed a kérdésről, mindenképp írd meg nekünk a cikk alatt kommentben!

A Bankmonitor szerénytelenség nélkül állítja magáról, hogy otthon van a befektetések világában. Ezzel együtt nem szokásunk egyedi részvényekkel foglalkozni, inkább abban hiszünk, hogy a megtakarítók legnagyobb tömegének a befektetési alapok jelentik a jó választást hosszú távra.

Azért időről időre teszünk kivételt, amikor olyan nagy esemény van a piacon, amiről határozott véleményünk van. Ilyen volt például a Norbi Update részvények kibocsátása, amitől óva intettünk mindenkit.

A 990 forinton eladott részvényekből most éppen kiszállni sem lehet, mert az MNB betiltotta a kereskedést velük, de amikor utoljára volt üzlet, akkor 252 forintot értek a papírok. 75%-os bukó. Jobb befektetést is el tudunk képzelni.

Hirdetés

Hirdetés

Esemény van

Most azért ragadtunk újra tollat részvénypiaci témában, mert megint olyan esemény történt, amiről határozott véleményünk van.

Mielőtt belevágunk, azért egy dolgot tisztázzunk: az, hogy a Norbi Update kapcsán úgy tűnik, hogy igazunk volt, nem jelenti azt, hogy ezúttal is igazunk lesz.

A részvénypiacon az árfolyamokat olyan tényezők is mozgatják, amiket senki nem képes előre látni (pl természeti katasztrófák, stb), ezért bárki bármit mond, a valóság az, hogy senki nem tudja megmondani 100% pontossággal, hogy mi lesz jó befektetés és mi nem.

Na de mi az esemény?

Az történt, hogy a világ legnagyobb vállalata, az Apple közzétette a negyedévente szokásos jelentését arról, hogy mekkora bevételt és profitot sikerült elérnie. Ez a jelentés elég gyatra lett, kiderült, hogy a cég bevétele az előző év azonos időszakához képest – 13 év után először – csökkent. A társaság sláger termékének, a Magyarországon is sokak által kedvelt iPhone-nak az eladásai szintén csökkentek.

A befektetők nagyon megriadtak ettől, az Apple részvényeinek árfolyama mintegy 10%-ot zuhant a jelentés óta, jelen sorok írásakor 93 dollárnál van. Mi azt gondoljuk, hogy itt érdemes bevásárolni belőle.

Neked túl kockázatos az egyedi részvény? Akkor válassz a befektetési alapok küzül!

1

Miért lehet jó befektetés?

Hogy miért lehet jó befektetés az Apple, arra számos érvünk van, ezek közül a legfontosabbakat írtuk össze alább.

  1. Pánik van: a világsajtó egybehangzóan a cég halálhírét kelti, még a magyar lapok is pánikkeltő hangvételben számoltak be a valóban gyenge jelentésről. Az Index vezető anyagban hozta a hírt, pedig nagyon ritkán írnak részvénypiaci témákról. Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere és a Föld egyik legsikeresebb befektetője azt mondja: „Akkor legyél kapzsi, amikor mindenki retteg, és akkor rettegj, amikor mindenki kapzsi!” Ez annyit jelent, hogy egy részvényt nem akkor kell megvenni, amikor mindenki arra licitál és kapkodnak érte, hanem akkor, amikor menekülnek belőle az emberek és ezért olcsón lehet hozzájutni. Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple körül most éppen az a rettegés alakult ki, amire érdemes rámozdulni.
  1. Nem tűnik megalapozottnak a pánik: amikor ezeket a cikkeket olvassuk, nekünk úgy tűnik, mintha sok újságíró egy teljesen más meccset nézne. A világ legnagyobb cégét temetik azért, mert egyszer csökkent a bevétele. Mit hittek, hogy állandóan növekedni fog? Ráadásul ez hosszú idő után az első olyan jelentés, ami igazán rosszul sikerült. Lehet, hogy ez egy hosszú lejtmenet első lépése, de nem kéne ezzel a megállapítással kicsit várni? Nem korai a károgás?
  1. Olcsó a részvény: ha megnézzük az Apple részvényét, akkor láthatjuk, hogy nagyon olcsó. A cégnek annyi készpénze van a számláin, hogy az részvényenként 27 dollárt tesz ki. Ez azt jelenti, hogy ha 93 dollárért részvényt veszünk, akkor valójában magának a cégnek a működéséért csak 66 dollárt fizetünk (93 mínusz 27). Mindeközben a cég éves profitja egy részvényre vetítve pesszimistább becslések szerint is 8 dollár körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy dollárnyi profitért most kb 8 dollárt kell fizetnünk (66 osztva 8-cal). Ez a részvénypiacon egy ilyen cég esetében igen olcsónak számít.

 

  1. Két kézzel adják a pénzt a részvényeseknek: arról már kevesebben beszélnek, hogy az Apple 10%-os osztalékemelést jelentett be, plusz 35 milliárd dollárral (!) megtoldotta a saját részvény vásárlási programját. A cég így osztalék és saját részvény visszavásárlások formájában a következő két évben kb. 90 milliárd dollárt ad vissza a részvényeseknek. Az Apple teljes piaci értékére vetítve ez majdnem 18%-os hozam két év alatt!

A fentiek tükrében szerintünk az Apple jelenlegi gyengesége jó alkalom a beszállásra annak, aki tud hosszú távon gondolkodni. Simán eshet még sokkal lejjebb az árfolyam a következő napokban, de azt gondoljuk, hogy 5-10 éves időtávon most nagyon jó alkalmunk van befektetni.

Hogy igazunk lesz-e, sajnos csak hosszú évek múltán fog majd kiderülni.

Hirdetés
Hirdetés