Most érdemes csak beruházásba kezdeni, amihez 0%-os nettó kamatszintű hitelt is kaphatunk!

Most érdemes csak beruházásba kezdeni, amihez 0%-os nettó kamatszintű hitelt is kaphatunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Egy vállalkozást nem csak fent kell tartani, és biztosítani a mindennapi működéséhez szükséges pénzügyi forrást, hanem érdemes minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy a vállalkozásunkat fejleszteni tudjuk.  Ehhez sokszor elengedhetetlen a beruházás. A kifejezetten kis- és középvállalkozások számára kidolgozott, régóta működő Széchenyi Beruházási Hitel pont ehhez nyújt segítséget. A következőkben bemutatjuk a hitel főbb tulajdonságait.

Egy nagyvállalat, főleg, ha nemzetközi szinten is jegyzett, akkor a bankoknál nagyon kedvező hitelezési feltételeket is el tud érni, ez viszont nem feltétlenül igaz a kisebb cégekre. Pedig számukra is élethalál kérdés, hogy egy fontos beruházást meg tudnak-e valósítani vagy sem, és ha igen, milyen pótlólagos forrásokat sikerül ehhez igénybe venniük. Pontosan ezért jött létre a Széchenyi Beruházási Hitel (SZBH), melynek célja, hogy kedvező feltételek mellett, az állami támogatás miatt kedvező kamattal tudjon beruházási hitelt biztosítani a kis- és középvállalatok számára.

Adódik a kérdés, hogy milyen célokra lehet igénybe venni ezt az államilag támogatott hitelkonstrukciót. Lássuk sorrendbe szedve:

  • immateriális javak beszerzése (pl. szoftverbeszerzés)
  • ingatlan építése, vásárlása, fejlesztése
  • új vagy használt gép beszerzése, berendezés, egyéb tárgyi eszköz vásárlása
  • a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozása (maximum a hitelösszeg 20%-áig)

A felsorolásból is kiderül, hogy kellően széleskörű lehet a hitel felhasználása, valamennyi hitelcélra igaz egyébként, hogy annak – nyilvánvalóan – kapcsolódnia kell a cég tevékenységéhez. Ezt követően a sorrendben következő kérdés, hogy mekkora összeget is kaphatunk attól a banktól, ami az SZBH-t is a termékpalettáján tudja.

A jó hír az, hogy jelenleg a hitel felső határa 50 millió forint lehet, és alapelvárás, hogy legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkezzen a cégünk. Olyan esetben, ha valóban csak egy lezárt teljes évvel rendelkezünk és az  veszteséges volt, akkor a hitel felső határa maximum 15 millió forintra csökken. A hitel mögé saját erőként a beruházás tervezett költségének 20%-át kell önerőből biztosítanunk.

A beruházásra kapott hitelt kellően hosszú időtávra elosztva részletekben tudjuk visszafizetni, ugyanis a hitel futamideje legfeljebb 120 hónap, vagyis akár 10 év is lehet. Kulcsfontosságú, hogy milyen kamatot kell fizetnünk, és a Széchenyi Beruházási Hitelnél itt van igazán nagy kedvezmény.

A hitel bruttó ügyleti kamata 1 havi BUBOR + az e feletti 4,5%-os kamatfelár együttes összege. Igen ám, de az állam kamattámogatásként az ügyleti kamathoz évi 5%-os kamattámogatást biztosít, így a jelenlegi BUBOR szint mellett a Széchenyi Beruházási Hitel nettó ügyleti kamata 0 %. . A kamattámogatással csökkentett nettó ügyleti kamat nem lehet kisebb, mint 0%. Nagy előnye a konstrukciónak, hogy a kamattámogatást a hitelintézet ráadásul meg is előlegezi számunkra, így a kamatfizetési időpontokban kamatot jelenleg ténylegesen nem is kell fizetnünk (azt majd a bankunk hívja le később a támogatást biztosító minisztériumtól).

 

De már most megjegyezzük, hogy ha 5-10 éves időtávban gondolkozunk előre, akkor egészen biztosan nagyobb lesz a BUBOR értéke, mint 0,5%. Vagyis a későbbiekben óriási jelentősége lesz annak, hogy pontosan mekkora az állami kamattámogatás maximális mértéke. A per pillanat 5%-os mérték pedig kellő védelmet jelent. Persze a kamaton kívüli, a Kondíciós listában szereplő hiteldíjakat meg kell fizetnünk.

Végül, még két fontos dologra hívnánk fel a figyelmet. Egyrészt a hitel mellé megfelelő biztosítékot is kell nyújtanunk. A fő biztosíték a garanciaintézmény és a magánszemély kezességvállalása, amelyen kívül a finanszírozó bank további tárgyi biztosítékot is kér.  Ez lehet a beruházás tárgya, de a bank a hitelbírálat függvényében ettől eltérő ingó vagy ingatlan fedezetet is kérhet.

Másrészt, azt se felejtsük el, hogy a hitelt folyósító bank előírhat kötelező fizetési számlaforgalmat a hitelért cserébe. Az általános szabályok szerint 10 millió forint alatti hitelnél elegendő a hitel összeg háromszorosának, míg 10 millió forint felett az ötszörösének megfelelő éves számlaforgalmat lebonyolítani.

Hirdetés
Hirdetés