Mutatjuk, melyik befektetésért őrülnek meg az emberek

Mutatjuk, melyik befektetésért őrülnek meg az emberek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony kamatoknak köszönhetően ma már csak a befektetési alapok maradtak számunkra, ha az állampapírnál is magasabb hozamra vágyunk. Nem véletlen, hogy nagyon népszerűek az emberek körében az utóbbi időben az abszolút hozamú és vegyes alapok, amelyek az elmúlt egy évben még a lakossági állampapír kamatokat is lekörözték. Természetesen vakon még ezen alapok mellett sem szabad dönteni, érdemes különös figyelmet szentelni a befektetéssel járó kockázatoknak.

Évek óta nem volt ilyen nagy az érdeklődés a lakosság részéről a befektetési alapok iránt, csak az év eddigi részében 204 milliárd forintnyi forinttal nőtt az alapok kezelt vagyona. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lakossági állampapírok után a legtöbben a befektetési alapokat választják a megtakarításuk gyarapítására.

Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy aktuálisan melyek azok az alapok, amelyekben a befektetők a legtöbb fantáziát látják, így a legtöbbet vásárolnak belőlük. Mi a hosszabb távú folyamatokra voltunk kíváncsiak, így azt néztük meg, hogy az egyes befektetési alap kategóriákhoz egy éves átlagban milyen érdeklődés társult a befektetők részéről.

Az ábra tanulsága alapján az az eddig részében egyértelműen az abszolút hozamú, és a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek, ami nem csoda, hiszen az előbbiek átlagosan 6-7%-ot, míg utóbbiak 4-5%-ot hoztak az elmúlt egy év során.

Az abszolút hozamú alapok legfőbb ismérve, hogy gyakorlatilag a tőzsdék aktuális helyzetétől függetlenül igyekeznek az államkötvények fölötti hozamot elérni, amihez kellően rugalmas eszközeik is vannak, hiszen szinte bármilyen befektetés közül válogathatnak (deviza, részvény, kötvény, származtatott ügylet). Ugyan ezek az alapok már igen kockázatosak is lehetnek, mégis találunk olyanokat, ahol az árfolyam ingadozása egy átlagos befektető számára is elfogadható szinten marad. A vegyes alapok ezzel szemben a kötvények és részvények kombinációjába fektetnek, és jellemzően azok az alapok tudnak magasabb hozamot felmutatni, ahol a részvények nagyobb szerepet játszanak.

Az ingatlanlázzal párhuzamosan az ingatlanalap is nagy kedvenc lett az emberek körében, de az utóbbi időszakban úgy tűnik, valamelyest csökkenni látszik a lelkesedés irántuk. Ugyan a legnagyobb ingatlanalapok egy év alatt 2,5-3%-os hozamot tudtak felmutatni, továbbra is kérdéses, hogy ezt a teljesítményt meddig tudják fenntartani. Ráadásul megfontolandó az is, hogy megéri-e egy kevésbé kockázatos lakossági állampapír helyett ingatlanalapot tartani (a 3 éves prémium állampapír is 3,55%-ot fizet).

Az is jól látszik, hogy sokan ráeszméltek arra, hogy a pénzpiaci és kötvényalapoktól sem várható már az a kiugró teljesítmény, mint néhány éve és elfordultak ezektől a befektetésektől. A pénzpiaci alapoknál sok esetben megszűnt a korábban fontos jellemzőnek számító tőkegarancia is, ráadásul az egy éves hozam is 0% közelébe esett vissza, néhány alapnál a negatív tartományba is bezuhanva. Ugyanakkor a kötvényalapok esetében sem sokkal rózsásabb a helyzet, itt az egy éves átlagos hozam 2% körül mozog.

Az igen magas kockázatot hordozó részvényalapok még most is csak kevesek számára jelentenek valós lehetőséget, habár idén az előző évekhez képest többen láttak fantáziát bennük. A részvényalapok 15% fölötti éves hozama jól bizonyítja, hogy azok, akik hajlandók kockázatot vállalni, még most is képes az állampapírok kamatát jelentősen túlszárnyalni.

Azt tartsuk viszont észben, hogy a befektetések világában nem érdemes együtt úszni az árral, így ajánlatos mindig figyelni a saját kockázattűrő képességeinkre, a befektetés sajátosságaira, sőt még a tőzsdék aktuális helyzetére is. Jelenleg mindenkori csúcsaikat döntögetik a részvénypiacok, így nagyon nem mindegy, hogy mikor szállunk be. Egy abszolút hozamú alapnál még nincs is nagy vész, hiszen megvannak az eszközeik, hogy egy piaci lejtmenet közepette is lehetőleg pozitív hozamot érjenek el. Viszont a vegyes alapoknál már nagyobb lehet a tét, hiszen a részvények arányától függően nagyobb veszteségekbe futhatunk bele.

A befektetési alap keresőnk segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb befektetési lehetőséget!

Hirdetés
Hirdetés