Nagy előrelépés a tudatos kártyahasználatban – hódítanak a hitelkártyák

Nagy előrelépés a tudatos kártyahasználatban – hódítanak a hitelkártyák
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-15 Frissítve: 2021-10-12
 

Egyre tudatosabb bankkártya használók vagyunk – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Kevesebbszer veszünk fel készpénzt a kártyával, mint korábban és egyre gyakrabban kerül elő a plasztik vásárláskor. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy betéti kártya helyett egyre többen hitelkártyával rendezik a költéseiket. A számok egyértelműek, egy év alatt 8%-kal nőtt a forgalomban lévő hitelkártyák száma!

Nincs is abban semmi meglepő, hogy készpénzfelvétel helyett inkább vásárlásra használjuk a bankkártyánk, ez így van rendjén, hiszen alapvetően erre találták ki. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy a számok arra engednek következtetni, hogy nagy előrelépés történt a pénzügyi termékek tudatos használata terén. Míg 2012 év végéhez képest a forgalomban lévő betéti kártyák száma kis mértékben (1%-kal) csökkent 2013 végére, addig a hitelkártyák száma 8%-kal növekedett 1 év alatt. Mégis mi más magyarázza ezt, ha nem az abszolút tudatos fogyasztói magatartás?!

abra_final_140415

Ha készpénz helyett bankkártyával rendezzük vásárlásainkat, akkor már csak egy lépés választ el attól, hogy ezzel pénzt keressünk, vagy éppen azonnali kedvezményeket vegyünk igénybe. Ehhez pedig nem kell egyebet tennünk, mint átcsoportosítani a költéseinket a számunkra leginkább megfelelő hitelkártyára. A már jól megszokott gyakorlaton mindössze annyit kell változtatnunk, hogy a betéti kártya helyett a hitelkártyát használjuk fizetéskor. A betéti kártyákkal szemben a hitelkártyák jelentős része különböző kedvezményeket (pénzvisszatérítés, azonnali kedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés) biztosít aktív kártyahasználat esetén, de a javuló tendencia ellenére is még mindig kevesen használják ki a bennük rejlő lehetőségeket. Ezért mai cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttünk néhány igazán vonzó ajánlatot, ami talán többeknek kedvet csinál az első lépés megtételéhez.

Erste Joker Hitelkártya

Bárhol is használjuk a plasztikot, minden vásárlásából legalább 1% visszatérítést kapunk. Ezzel persze még koránt sincs vége, ugyanis nyolc üzletkategóriából hármat választhatunk, amelyeknél visszatérítési bónuszt (+3%) is kapunk. Így a kiemelt kategóriákban 1% helyett 4%-ot zsebelhetünk be a költésekkel.

Tegyük fel, hogy kiemelt kategória esetünkben a benzinkút, a divat és a szórakozás. Ne rugaszkodjunk el teljesen a valóságtól, ezért havi költésünk a hitelkártyával legyen 100.000 forint. Ebből 20-20 ezer forintot fordítunk tankolásra és ruházatra, 25 ezer forintot szórakozásra, a fennmaradó részt pedig egyéb vásárlásra. Ebben az esetben havi 2.950 forintot keresünk a hitelkártyával, míg a fenntartása csupán 503 forint. Tehát 2.447 forint tiszta nyereségünk van havonta, ami éves szinten 29.364 forintot jelent!

További részletek

erdekel_140415
Raiffeisen OneCard Standard Hitelkártya

A Raiffeisen OneCard az egyik legszéleseb kedvezmény-rendszerrel rendelkező hitelkártya. A pénzvisszatérítés mellett több partnerüzletben már a vásárlás pillanatában azonnali kedvezményeket (2-15%) nyújt. Sőt, a számos állandó kedvezmény mellett további időszakos akciók is kapcsolódnak hozzá.

A hitelkártya 5%-os pénzvisszatérítést biztosít negyedévente változó ajánlatokkal. Április és június között a sport és egészség kategóriájú vásárlásokkal lehet a legtöbbet keresni. Ezen felül bármelyik élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketben történt vásárlás után 3%-os, továbbá minden egyéb vásárlásért 1%-os pénzvisszatérítésre számíthatunk.

Ha korábbi példánkat mindössze annyiban módosítjuk, hogy szórakozás helyett uszoda, fitness, wellness belépőkre költjük a 25 ezer forintot, akkor júniusig havi 2.600 forintot kapunk vissza a költéseinkből. Ne feledjük, az azonnali kedvezményekkel még nem is számoltunk!

További részletek

erdekel_140415
K&H MasterCard PayPass Hitelkártya

Ennél a hitelkártyánál nincs jelentősége, hogy milyen üzletkategóriában vásárolunk. Legyen az szupermarket, benzinkút, stb., mindenhol egyaránt 2% visszatérítést kapunk a banktól. Az egyetlen kritérium, hogy az adott elszámolási ciklusban legalább 20 ezer forintért vásároljunk.

Korábbi példánkhoz visszakanyarodva havi 100 ezer forintos költésünk után 2.000 forint üti a markunkat. Ez a fenntartási költségek (417 forint/hó) levonását követően is havi 1.583 forint tiszta haszon, azaz éves szinten 18.996 forintot nyerünk. Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a költéseink után legfeljebb havi 3.000 forintot ír jóvá a bank. Tehát, aki 150 ezer forintnál többet tervez hitelkártyájával költeni, annak érdemes tovább olvasni!

További részletek

erdekel_140415
Budapest Bank GO! Kártya

A K&H Bankhoz hasonlóan a Budapest Bank sem a kötöttségek híve. Bárhol is vásárolunk, 1%-ot visszakapunk, sőt a tankolások után 3%-os visszatérítésre számíthatunk. Arra azért érdemes ügyelni, hogy ez utóbbi esetben legfeljebb havi 900 forintot kaphatunk vissza.

További részletek

erdekel_140415
Persze, ha fenti lehetőségek nem győztek meg, akkor keresd meg a számodra legmegfelelőbbet keresőnk segítségével!

1

Arról viszont egy percig sem szabad megfeledkezni, hogy egy hitelkártyával körültekintően kell bánni. Anélkül, hogy ne ismernénk a pontos működését, még véletlenül se kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk. Persze ez könnyen elkerülhető, ha szánsz egy kis időt a
hitelkártyákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók tanulmányozására!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk. 

Hirdetés
Hirdetés