Nagy pénz, nagy kamat?

Nagy pénz, nagy kamat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-08
 

Van-e összefüggés a lekötött pénz és az elérhető kamat között? Az elmúlt években – ahogy a betétek jelentősége általában csökkent a bankok életében – egyre kevésbé volt jellemző, hogy az elhelyezett összeg nagyságrendje érdemben befolyásolta volna a kamatszintet. Kivételek azonban mindig vannak. Megvizsgáltuk a jelentős lekötés esetén elérhető kamatokat és érdekes újításokat is találtunk. Úgy látszik, hogy van új a nap alatt.

Az elérhető legnagyobb kamat: az átlag duplája

Az MNB kimutatásai szerint a lakosság bankbetétjeinek az átlagos kamatszintje 1,6%. Ennek azonban több mint a duplája is elérhető: a BNP által kínált kamat ma 3,6% kiemelkedik a mezőnyből. A kamatszint azonban nem minden, a betét rugalmas lekötést képvisel, azaz 90 nap eltelte esetén a bank idő előtti feltörésénél (pénz kivonásnál is) kifizetheti az időarányos kamat felét az ügyfélnek. Az egy éves kötöttség így erősen felpuhul.

A rugalmas kamatnak és az élvonalbeli ajánlatnak egyetlen jelentősebb követelménye van: 10 millió Ft feletti összeget kell lekötni. Nagy pénz, nagy kamat…

A második legjobb ajánlatot az AXA kínálja napjainkban 3,5%-kal. A bank egyetlen kikötése, hogy új pénznek kell érkeznie ezen kamat eléréséhez.

A harmadik helyet a Gránit Bank ajánlata foglalja el 3,35% kamattal, itt azonban a bank elvárja, hogy egyéb banki termékkel is rendelkezzen az ügyfél.

A hazai bankpiac hagyományos nagy szereplői közül a legjobb ajánlatot az Erste kínálja, de itt a kamatszint már több, mint 1%ponttal elmarad a mezőny élétől (2,54%). Ez is jól mutatja, hogy a válság után jelentkezett betétéhség már a múlté.

A 10 legjobb bankbetéti kamat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés