Nagyobb lakásba költöznél? Így segít a CSOK

Nagyobb lakásba költöznél? Így segít a CSOK
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-21 Frissítve: 2018-05-03
 

Miként járhat a CSOK, ha a meglévő lakást, családi házat kinőtte a család és nagyobba költöznétek? Sokszor találkoztunk már ezzel az elképzeléssel, de sajnos nem mindenki jár sikerrel. A meglévő ingatlant ugyanis először el kell adnod, és csak egy-két esetben maradhat a tulajdonodban. Lépésről lépésre mutatjuk, mik a lehetőségeid.

Sokan bosszankodnak amiatt, hogy lakáscélú elképzeléseiket nem úgy tudják kivitelezni a CSOK igénybevételével, ahogyan elképzelték. Veled is megeshet, hogy amiről azt gondolod, egyszerű, az valójában nem működik és emiatt az új lakás megvásárlását, és az esetleges lakáshitel felvételt is halasztanod kell. A legtöbb fejtörést a meglévő ingatlan sorsa okozza.

Ha lakásod, családi házad van és nagyobba szeretnél költözni, kétféle módon használhatod fel ehhez a CSOK-ot:

1. Eladod és veszel egy nagyobbat

2. Elcseréled egy nagyobbra

A lényeg, hogy az aktuálisan tulajdonodban lévő ingatlan nem maradhat a neveden – egy-két kivételtől eltekintve, amelyet később részletezünk –, ha a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatást is szeretnéd kihasználni. Hogyan működik tehát a gyakorlatban, ha meglévő ingatlanodból költöznél másikba?

1. ELADÁS

Amíg el nem adod a kinőtt ingatlant, addig a CSOK-ot sem tudod elkezdeni intézni. Ez azért van, mert a támogatás igénylésekor kell nyilatkoznod arról, hogy nincs a neveden olyan egyéb ingatlan, amelyet a szabályok nem engednek meg.

Ezen túlmenően az eladott lakás vételárát fel kell használni a következő ingatlan vásárlásához és csak a különbözetre kaphatsz támogatást.

Ha szeretnéd tudni, mekkora támogatásra lehetsz jogosult, itt megnézheted!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Vegyünk egy példát: az eladott ingatlan 10 millió Ft, a vásárolandó ingatlan 12 millió Ft. A gyermekekre járó állami támogatás 2,2 millió Ft (3 gyermekre, 90 m2 hasznos alapterületű feletti, „A” energia hatékonyságú ingatlan esetén), azonban csak 2 millió Ft CSOK jár.

Miért? Mert 12-10=2, azaz készpénzt nem kaphatsz a támogatásból, csak annyi CSOK jár, amennyit az ingatlan vásárlásához fel kell használnod.

Hogyan használhatod ki a fenti esetben a maximális állami támogatást?

Szerencsés esetében erre is van megoldás, ugyanis az eladott lakás vételárából levonhatóak például a következő tételek:

  • az eladott ingatlant terhelő és az eladási árból visszafizetett (végtörlesztett) lakáshitel (ha szabadfelhasználású hitelt fizettél vissza, az nem vonható le!)
  • szintén az előbbi eladási árból visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatás
  • számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék

Az előző példa alapján: eladott ingatlan 10 millió Ft, vásárolandó ingatlan 12 millió Ft. Az eladott ingatlant az eladás pillanatában még 5 millió Ft lakáshitel terhelte, ezt az eladási árból visszafizették. Így a maximális 2,2 millió Ft-os CSOK felhasználható a vásárláshoz, a fennmaradó hiányzó részre pedig lakáshitel is igényelhető.

2. CSERE

Manapság nem túl gyakori, de az ingatlanok gazdát is cserélhetnek. Ilyenkor csereszerződést kötnek a felek és amennyiben a két ingatlan értéke nem egyezik meg, úgy a fennmaradó összegre igényelhető a CSOK.

Ebben az esetben a CSOK igénylésekor természetesen még a neveden van a lakás, és a csereszerződésből fogja látni a bank, hogy attól az ingatlantól megválsz, és a másiknak leszel a tulajdonosa. Itt szintén igaz az, hogy ha a maximálisan felvehető támogatás összege például 2,2 millió Ft, de a két ingatlan közötti érték különbözet 2 millió Ft, úgy csak az utóbbit kaphatod meg.

Mikor maradhat mégis a tulajdonodban egy meglévő ingatlan?

Amennyiben neked, házastársadnak, élettársadnak, kiskorú gyermekednek, valamint veled együttköltöző bármely családtagodnak az alábbi ingatlan tulajdona van, az nem akadályozza a CSOK igénybevételét:

  • tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szereztétek és együttesen maximum 50% (mindenkit együttvéve!)
  • bármekkora tulajdon olyan lakásban, amelynek a bontását elrendelték, engedélyezték
  • bármekkora tulajdon olyan lakásban, amely több mint két éve öröklés vagy ajándékozás útján került a tulajdonotokba haszonélvezettel terhelten ÉS a haszonélvező bent lakik.

A meglévő ingatlan tulajdon tehát nem minden esetben akadályozza az állami támogatáshoz való hozzájutást, bár kétségtelen, hogy vannak buktatók és nehezítő tényezők. Ezért lényeges, hogy mielőtt adásvételi szerződést kötnél, alaposan járj utána, minden feltétel adott-e. Ha utólag derül ki, hogy mégsem tudjátok kifizetni az ingatlant, az anyagilag is hátrányosan érintheti a családot.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés