Nagyot futott a forint, idei csúcson az árfolyam

Nagyot futott a forint, idei csúcson az árfolyam
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-17
 

Idén nem volt még ilyen erős a forint, ma délután 13 óra körül 371,143 forintot kellett fizetni egyetlen euróért. Közel egy éve nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, tavaly októberben pedig 434 forintnál is többe került egy euró.

Igazi hullámvasúton ül a hazai fizetőeszköz: most éppen erősödik a forint. Az euróval szemben a bankközi árfolyam megközelítette a 371 Ft/EUR szintet, míg a dollárral szemben a 338 Ft/USD szint alá is benézett a korábban sokat gyengélkedő magyar deviza.

De miért mondjuk, hogy hullámvasúton a forint? Elég csak az ábrára tekintenünk és mindjárt meglátjuk ennek okát. Az euró árfolyama tavaly április 22-én a 370-es szint alá is benézett, ugyanakkor 2022. októberében már 434 forintnál is többet kellet fizetni egyetlen euróért. Erről a szintről erősödött vissza a hazai deviza. Ám ez sem volt egyszerű menet: komoly ingadozások, hullámzás mellett jutottunk vissza a 371 Ft/EUR körüli szintre.

Hirdetés

Hirdetés

Akkor mégsem éri meg euróba befektetni a pénzünket?

Ezt így nem lehet kijelenteni, az azonban kétségtelen tény, hogy a forint nem gyengül folyamatosan és egyenletes a főbb külföldi devizákkal szemben.

Ettől függetlenül lehet euróba tenni a megtakarításunkat, ezt a döntést azonban helyén kell kezelni. A forint árfolyamának alakulása – konkrétan gyengülése – nincs kőbe vésve, a múltbeli adatokból maximum tájékozódni lehet. Éppen ezért az alábbiakat érdemes a helyén kezelnie mindazoknak, akik devizában szeretnék tartani a befektetésüket:

  • A devizavásárlás egy kockázatos befektetési forma, ugyanis a forint erősödésével veszíthet a pénzünk az értékéből. Éppen ezért a portfóliónkban is ennek megfelelően kell kezelnünk: nem a bankbetét, vagy más kockázatmentes befektetés alternatívája a devizavásárlás.
  • Az időtávot is gondoljuk át, olyan pénzt fektessünk devizába, amelyet hosszabb távon – akár több éven keresztül – nélkülözni tudunk. Elég csak az elmúlt fél évre visszatekintenünk és láthatjuk az árfolyammozgás rövid távú hatásait. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy tényleg több évig kellene devizában tartanunk a pénzünket.)
  • A likviditási, biztonsági tartalékként tartott összeget ne devizában tartsuk. A forintra váltás ugyan gyorsan megtörténhet, de az árfolyammozgások miatt akár komoly veszteséget is realizálhatunk.
Jó tudni
Az euró, vagy épp a dollár vásárlása nem feltétlenül rossz befektetés, ezt a mostani forinterősödés mellett is ki lehet jelenti, ugyanakkor a fenti leírtakat mindenképpen át kell gondolni.

Illetve a meglévő, még „drágán” vásárolt euró eladásával sem kell feltétlenül sietni. Ez a lépés ugyanis azt eredményezné, hogy az eddig csak elméletben létező árfolyamveszteséget ténylegesen realizálhatnánk. (Ez a legrosszabb forgatókönyvet alapul véve akár 14,5 százalékos veszteséget is eredményezhetne durván fél év alatt.)

Érdemes inkább azt átgondolni, hogy mi okozta a jelenlegi erősödést, hogyan mozgott a környező országok fizetőeszközeivel szemben a forint az elmúlt időszakban.

Mit várunk a jövőben a forinttól?

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint további érdemi erősödésre akkor lehet számítani, ha az EU-s pénzek tényleg elkezdenek beáramlani hazánkba. Ugyanakkor az elmúlt időszak bankcsődjei az USA-ban és Svájcban megkérdőjelezték a külföldi jegybankok további kamatemelését.

Márpedig az jó hatással lehet a forint árfolyamára, ha tényleg alacsonyabb pályára kerülne az USA-ban, vagy az Európai Unióban az alapkamat. Ezzel ugyanis a magyar és a nemzetközi kamatszint különbözete megnőne, ami vonzóbbá tenné Magyarországot a külföldi befektetők szemében.

Ugyanakkor amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy a hazai infláció mérséklődésével – érdemben ez a második félévben következhet be – a magyar kamatszint is csökkenésnek indulhat.

Fontos
A devizában befektetők számára jó tudni, hogy a forint euróra/dollárra váltása mellett még mást is tehetnek azért, hogy pénzük gyarapodjon. Az adott devizanemben is kereshetnek valamilyen befektetést. Például az eurót választók számára jó megoldás lehet egy eurós állampapír választása. Ezzel a lépéssel az árfolyammozgáshoz hozzáadódik a pluszban választott befektetésük hozama is, így a teljes nyereség megnőhet.
Hirdetés
Hirdetés