Napelem kiserőműhöz hitel? Így működik…

Napelem kiserőműhöz hitel? Így működik…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-08
 

Megvan a nyertes KÁT pályázatunk, a megvalósítás helyszíne termelésből kivont terület, működési engedélyünk folyamatban, van kiszemelt beszállítónk és kivitelezőnk is… Minden elő van készítve, már csak az önerőnkön felül szükséges kedvező banki forrást kell megszereznünk. Milyen feltételek mellett vállalják a bankok a napelem park beruházások finanszírozását? A legfontosabb tudnivalók, plusz egy lehetőség, hogy személyesen is válaszokat, megoldást kaphass.

Egy adott napelem kiserőmű projekt hitelezhetőségét három fő tényező határozza meg: rendelkezünk-e más, profittermelő tevékenységgel, mekkora saját forrás áll rendelkezésre és tudunk-e szükség esetén egyéb ingatlanfedezetet biztosítani a hitel mögé. A preferenciák bankonként változnak. A sikerhez legalább egy tényezőben mindenképp erősnek kell lennünk és egy továbbiban legalább átlagosnak. A részletek:

1. Ki kaphatja meg? A szükséges gazdasági múlt

Egyik határozó kiindulópontja a projektnek a tulajdonos. Egy biztos, az a tulajdonos, aki a tervezett projekt mellett rendelkezik más tevékenységből származó árbevétellel és profittal, sokkal könnyebb helyzetben van a hiteligénylés során.

  • Ezen a területen legszigorúbb bankoknál abszolút elvárás az, hogy a tulajdonos más cége által termelt profit elegendő legyen a projekt adósságszolgálatra is (azaz az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségre). Például egy fafeldolgozó üzem területén kiváló lehetőség adódik egy napelem kiserőmű létesítésre, hiszen a terület tulajdonban is van. Amennyiben a fatelep ki tudja termeli a szükséges profitot, jó eséllyel folyamodhatunk a hitelért.
  • Van olyan bank, ahol elnézőbbek is tudnak lenni: abban az esetben, ha a projekt tulajdonos más cégéből származó árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, nem vizsgálják a megtermelt profit nagyságát, fő, hogy legyen és stabil legyen.
  • Nem elképzelhetetlen az sem, hogy minden egyéb gazdasági előélet nélkül tervezzük a napelem erőmű park beindításátpéldául alkalmazottként már több beruházásban részt vettünk, de saját cégünk eddig még nem volt. Ebben az esetben mindenképp magas önerőt (cca. 30%) és erős biztosítékot kell tudnunk felmutatni a bank számára, a beruházáson felüli ingatlanfedezet formájában. Ha a futamidő előrehaladtával a hiteltörlesztés rendben megy, az erőmű hozza a várt termelési szintet, abban mutatkozhat némi rugalmasság, hogy a bank a pluszban kért ingatlan fedezetet mondjuk a futamidő 1/3-ánál kiengedi.

Hirdetés

Hirdetés

2. Mennyi saját pénz kell hozzá? Az önerő nagysága

Megszokott tulajdonosi igény az, hogy minél kevesebb önerővel tudjon indulni egy beruházás. Rossz hírünk van: a jelenleg felfüggesztett MFB 0%-os hitelkonstrukció által elvárt 10%-os önerő elvárás a normál banki hiteleknél nem működik. Mivel még csak utalásokkal sem lehet azzal kapcsolatban találkozni, hogy mikor vezetik vissza, vagy egyáltalán visszavezetik-e a támogatott hitelkonstrukciót, maradnak – az egyébként így is igen jó feltételekkel elérhető – banki hitelek.

A piaci alapon a legkisebb önerő elvárás 20%, ha azonban nem vagyunk erősek más cégünkből származó profit termelő képesség vonalon, ez inkább 25-30% közelébe kúszik fel.

3. Milyen biztosítékot kér a bank?

Alapesetben elegendő a naperőmű helyszínét biztosító földterületet, illetve magát az elkészült naperőművet jelzálogba adnunk, ehhez társul még tulajdonosi kezességvállalás és természetesen az eredménytermelő cég garancia vállalása – ha a beruházás egyébként egy külön projekt cég keretében történik -, illetve előfordulhat, hogy a bank hitelgaranciát is kér az ügylet mögé.

Addicionális ingatlanfedezet csak abban az esetben elvárt, ha mögöttes eredménytermelő cég nélkül igényeljük a hitelt, illetve ha a tulajdonosi kezességvállalást nagyon nem szeretnénk bevállalni.

További fontos tényezők

Futamidő: Általános hüvelykujj szabály, hogy a KÁT szerződésnél hosszabb futamidőt nem vállal a bank, ami a 2016 év végéig kiadott 25 éves szerződések esetében sem haladja meg a 15 évet. A bankok komfortosan 10-12 éves futamidőre vállalják ezen hitelek kihelyezését.

Szakmai referencia: Némiképp enyhülés mutatkozik a tulajdonos szakmai múltját, hozzáértését illető elvárások területén. A legtöbb esetben elegendő, ha a megbízott kivitelező és üzemeltető rendelkezik a szükséges szaktudással.  Ez a kitétel szigorodik, ha egyszerre nem csak egy erőművet, hanem egy nagyon – több erőműből álló – erőmű parkot kívánunk megvalósítani.

Garanciák: Nagyon sok helyről beszerezhetők már a napelem erőművöz szükséges panelek és egyéb alkatrészek. Az árak mellett azonban nagyon fontos szempont a beszállító által vállalt garancia. A működési garancia – a hitel teljes futamidejére – már szinte alapnak számít, emellett azonban a hozam garancia megléte is fontos szempont lehet a bankok szemében is. A gyártó ezzel garantálja ugyanis azt, hogy az erőmű kapacitása az évek elteltével számottevően nem fog csökkenni.

És a legfontosabb segítség

Fentiek ismeretében sem „gyerekjáték” egy napelem erőmű projekthez a hitel megszervezése. A megoldást a Bankmonitor nyújthatja (ebben az esetben is). Több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedet a csanyi@bankmonitor.hu mail címre és Csányi Franciska kollégánk válaszokat és megoldást ad számodra is.

 

 

Hirdetés
Hirdetés