Napokon belül startol az innovációs pályázat – 400-800 milliós támogatás KFI-projektekre

Napokon belül startol az innovációs pályázat – 400-800 milliós támogatás KFI-projektekre
Hirdetés
Hirdetés

2023-08-29 Frissítve: 2023-08-30
 

Szeptember közepén indul a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázat, amely főként kis- és középvállalkozások, továbbá egyetemek, kutatóintézetek számára lesz elérhető. Elsősorban a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás területén várják a pályázatokat. A keretösszeg 35 milliárd forint, pályázni legalább 400, legfeljebb 800 millió forintra lehet. A program előminősítéssel indul, amelyre szeptember első két hetében nyílik lehetőség, célszerű tehát figyelni a határidőkre.

A Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázat társadalmi egyeztetése augusztusban lezárult. A 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódú pályázati felhívás hamarosan megjelenik.

A pályázat keretében

  • a vállalkozások önállóan vagy konzorciumban, partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI projektjeinek támogatására (A alprogram), illetve
  • vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek konzorciumban megvalósított KFI projektjeinek támogatására (B alprogram) nyílik lehetőség.

Az A alprogramra önállóan és konzorciumi formában is pályázhatnak az érdeklődők. A B alprogramnál kizárólag konzorciumok pályázatát fogadják be.

A pályázati keretösszege 35 milliárd forint. Az igényelhető támogatás összege legalább 400, legfeljebb 800 millió forint lehet. A támogatás több részletben kapják meg a nyertes pályázók.

Fontos
A pályázat előminősítéssel indul, a szakmai vélemény iránti kérelmek benyújtására várhatóan szeptember második felében lesz lehetőség, ám abban az esetben, ha ezek támogatási igénye meghaladja a pályázat keretösszegének háromszorosát, a határidő előtt is lezárhatják a pályázatot. Érdemes tehát mielőbb beadni a kérelmeket. A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben segítségedre lehetnek a Bankmonitor szakértői.
Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés

Hirdetés

Mire kérhető támogatás?

A pályázat alapvetően három területre fókuszál, de tartalmaz egy negyedik (egyéb kategóriát) is. Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszereket érintő projektek közül az egészségmegőrző, betegségmegelőző fejlesztésektől, a diagnosztikán, a gyógyító beavatkozásokon és terápiákon át, az időskori életminőség javításáig, egészségügyi rendszerek megerősítése, valamint a társadalom egészségügyi veszélyekkel szembeni rezilienciájának megerősítésére irányuló eszköztár fejlesztésére szerepel.

Ezen a területen számolni kell azzal is, hogy előminősítésre is sor kerül, és csak akkor lehet beadni a pályázatot, ha ezen a pályázó megfelel.

A gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakítását célzó projekteknél az európai zöld megállapodással összhangban a klímasemlegességet előmozdító modern, erőforrás-hatékony, versenyképes és fenntartható hazai gazdaság kialakítását támogató megoldások fejlesztése szerepel, az éghajlatváltozás és földrajzi alapok adta kihívásoktól, az energiatakarékosság növelése, a tiszta energiára való átállás felgyorsítása, saját energiahordozók kiaknázása, illetve energia-tárolási és hálózati innovációk területén át a fenntartható környezetgazdaság és bioalapú gazdaság különféle irányainak soráig.

Ez a fókuszterület a megújuló és természetes energiaforrások szélesebb körű elterjesztését lehetővé tevő technológiák kutatását és fejlesztését is magában foglalja az energiaigényes ágazatokban és a lakossági felhasználásban egyaránt.

A gazdaság és társadalom digitális átmenetét célzó fókuszterületet illetően a hazai infrastrukturális előnyök KFI területen történő kiaknázását, az élvonalbeli technológiák hazai fejlesztését, valamint fejlett kiberbiztonsági projektek és megoldások kidolgozását, továbbá a magas szintű digitális készségek fejlesztését lehetővé tevő alkalmazások fejlesztését, illetve a fejlett kiberbiztonsági projektek és megoldások kialakítását célzó projektekre kérhető támogatás.

Azoknál a K+F pályázatoknál, amelyek nem esnek a fentebb felsorolt fókuszterületekbe az „Egyéb” kategóriát kell majd megjeleníteni a jelentkezés során.

Kik pályázhatnak?

A pályázat keretében a projektekkel összefüggő minden lényeges költségre kiterjed a támogatás. Azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyeknél az utolsó lezárt üzleti évben az átlagos statisztikai állományi létszám nem volt kevesebb 15 főnél, a saját tőke nem negatív.

Fontos figyelni arra, hogy az igényelt támogatás nem haladhatja meg a nettó árbevétel két és félszeresét. Az elvárások kiterjednek továbbá a projekt szakterületéhez kapcsolódó megfelelő végzettséggel rendelkező munkavállalók meglétére is.

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam 24 hónap, illetve az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszereket érintő projektek esetében 24 hónap vagy 36 hónap. A támogatási kérelmeket december 22-ig lehet majd beadni. A támogatási döntések a jövő év első negyedévében várhatóak. 

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés