Ne féltsük a betéteket, vannak kiugró ajánlatok most is!

Ne féltsük a betéteket, vannak kiugró ajánlatok most is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-09 Frissítve: 2021-10-11
 

Sokan azért fordulnak el a bankbetétektől, mert egyszerűen nem adnak elegendő kamatot. Pedig létezik még 3%-os kamatot nyújtó bankbetét is a piacon. Ám sok esetben a kevesebb több: egy alacsonyabb kamat, de hosszabb időn át jobban megérheti a betétek esetében. És akinek még 3% sem elég, azok is találhatnak maguknak vonzó alternatívát.

Változó világ

A bankbetét a világ egyik legegyszerűbb befektetési terméke: egy bizonyos időre nélkülözi valaki a pénzét, és ezért cserébe magasabb összeget vár vissza. Ez az egyszerű összefüggés is felborult napjainkban. A világ jelentős részén a kamatszintek 0% körül mozognak, sőt bizonyos országokban már akár negatív kamatot is találhatunk. Ilyen környezetben még mindig magasnak számítanak a Magyarországon elérhető kamatok.

0,1%-on túl

Bár az átlagos kamatszint idehaza is jellemzően 1% alatti, de még mindig található akár 3%-os kamat is a bankok kínálatába.

A lista élén a K&H Bank Vitamin betéte található 3%-os kamattal. Ám ezért a kamatért bankon kívülről várják a lekötés összegét, ráadásul még a munkabérünket is oda kell utaltatni. Ezért 2 hónapon keresztül élvezhetjük a magasabb kamatot. Mi ezzel a probléma?

Mivel rövid időről van szó, így az éves kamatnak egy hatod részét kapjuk meg. Utána a bank sztenderd kamatai „gazdagítják” a pénzünk, ami szintén 0% közeli érték.

Amennyiben viszont vissza szeretnénk utaltatni a pénzünk, akkor kell fizetnünk egy utalási díjat (tranzakciós illeték miatt ezekek már borsos összegek), és éven belüli számlazárás költségét is.

Mivel jellemzően az odautalásnak is vannak költségei, így általánosságban akkor éri meg rövid futamidő mellett sajátunktól eltérő bankot választani,

  • ha elegendően nagy az összeg (sok millió forint), vagy
  • egyébként is bankot tervezünk váltani.

Hirdetés

Hirdetés

Egy éves kamatok

Áttekintettük az egyéves lekötések piacát is, hiszen ilyenkor a jelzett kamatot nem kell időarányosan csökkenteni. Gyakorlatilag két pénzintézet dominál: a kisebb magyar (Gránit Bank), és az óriás francia (BNP Paribas).

Viszont jól látható, hogy feltétel nélkül mindössze a BNP Paribas ad értékelhető kamatot.

Alternatíva

Ilyen kamatkörnyezetben reális alternatívát jelentenek a lekötött betéteknek az állampapírok. Már félévre 1,5%-ot nyújtanak, míg az egyéves futamidő esetén 2%-ot tehetnek zsebre az állampapír tulajdonosok. De találhatunk közel 4%-os kamatajánlatot is az állampapírok között.

Hirdetés
Hirdetés