Ne tépelődj, az álomlakás így is elérhető

Ne tépelődj, az álomlakás így is elérhető
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-15
 

A Bankmonitronál mi is látjuk, hogy napról napra emelkednek a lakásárak. Ezért sokan gondolkoznak és kivárnának még az eladással. Igen ám, de nem csak a te lakásod ára emelkedik, hanem azé is, amit szeretnél megvenni. Most hogy dönts? Add el most, vagy várj még? Erre van egy tökéletes megoldás! Így nyerhetsz időt és pénzt, miközben már most megveheted az álomlakást.

A megoldás: áthidaló lakáshitel

Az áthidaló kölcsön célja, hogy úgy tudd megvenni a következő lakásodat, hogy nem kell esetleg nyomott áron eladni a meglévőt. Pont erre az esetre találták ki az áthidaló hitelt. Ennek a lakáshitel-típusnak éppen az a különlegessége, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, a bank megelőlegezi a másik ingatlan vételárának egy részét úgy, hogy a meglévő lakásod lesz a hitel fedezete.

Hogyan működik?

Mivel ez egy lakáscélú konstrukció, természetesen igazolnod kell a felhasználást, méghozzá a másik lakásra kötött adásvételi szerződéssel, amibe az áthidaló kölcsön részleteit is bele kell fogalmazni.

Az ingatlanod eladására maximum 2 évet biztosít a bank, tehát ez ténylegesen egy átmeneti megoldás. Amennyiben két éven belül adod el a lakást, akkor csak az eltelt időre eső kamatot kell megfizetned és természetesen a tőkét egy összegben.

A banknak azonban arra az esetre is kell számítani, ha – dübörgő ingatlanpiac ide, vagy oda – nem tudod eladni a lakást két éven belül. Ezért már az áthidaló lakáshitel igénylésekor elvégez egy ügyfélminősítést és azt is megnézi, hogy tudod-e majd fizetni a hitel törlesztését, ha ezt egy hosszú lejáratú lakáshitellé kell alakítani.

Kalkulátorunk segítségével ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan kell törleszteni az áthidaló hitelt?

Az áthidaló hitellel kapsz két extra évet a lakáseladásra, így van időd kivárni a megfelelő vevőt. OK, de mennyibe kerül?

A legjobb esetben egy forintot se kell fizetned a két éves futamidő alatt. De nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a bankok itt is eltérő gyakorlatot követnek. Van bank, ahol csak akkor kell fizetned (tőkét és az időarányos kamatot együtt), amikor eladod a lakásodat. Van, ahol azért a kamatot havi gyakorisággal kell fizetned mindaddig, amíg el nem adod a lakást. És végül olyan is akad, ahol csak akkor kapsz áthidaló lakáshitelt, ha a megvenni kívánt ingatlanra felvehető vásárlási hitelen felül még szükséged van pénzre.

Mivel ez a hitel tipikusan nagyon rövid futamidőre szól, a banknak nincs belőle hosszú távon haszna, ezért az induló költségeket sem engedik el jellemzően.

Mekkora a felvehető hitelösszeg?

Az áthidaló hitel összege általában az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60-70%-a lehet. Az, hogy mekkora összeget kaphatsz nem csupán az ingatlan értékétől, hanem az igazolt jövedelmedtől is függ. A jövedelem ellenőrzésétől ugyanis ebben az esetben sem lehet eltekinteni.

Ki igényelheti az áthidaló kölcsönt?

Az áthidaló hitel adósa az lehet, aki az eladandó ingatlanban tulajdonnal rendelkezik és az újban is tulajdont szerez. Arra, hogy ez a meglévő, illetve leendő tulajdoni hányad mekkora, nincs kötelező előírás.

Mikor nem igényelhető ez a hitel?

  • devizakülföldi ügyfél esetén
  • szülői finanszírozás esetén
  • KHR-es ügyfél esetén
  • aki nem tud megfelelő jövedelmet igazolni

Tehát a lényeg

Áthidaló hitel esetében a tőkét akkor kell visszafizetned a banknak, amikor eladod a lakásodat. A konstrukcióból adódóan nem kell végtörlesztési díjat sem fizetned. Egyszerűen megfizeted az eltelt hónapokra eső kamatot (havonta, vagy eladáskor a tőkével együtt) és megszűnik a kölcsönszerződés. Az induló díjak elengedése nem jellemző.

Összefoglalva, adott egy remek hitelkonstrukció, amivel időt nyerhetsz. Így nem kell elhalasztanod a lakásvásárlást, közben kényelmesen árulhatod a meglévő ingatlanodat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés