Ne zavard a főnököt! Ezeken agyal most

Ne zavard a főnököt! Ezeken agyal most
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-02 Frissítve: 2021-08-11
 

Meghatározó üzleti és beruházási döntések, pályázati pénzek, támogatások igénylése, kedvező fejlesztési hitelek kiválasztása. Csak néhány fontosabb terület azok közül, amelyek során egyre tudatosabb tervezés, ugyanakkor óvatos optimizmus jellemzi a hazai kisvállalkozások vezetőit – állapítja meg az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett kutatása.

Nem panaszkodnak a cégvezetők: derűlátó várakozások

A bank által megkérdezett 820 cégvezető többsége elégedett volt a tavalyi eredményekkel és a jövőbeli várakozásaik is pozitívak. A női vezetők kevésbé optimisták, ők jellemzően rosszabbnak ítélik meg az iparáguk jelenlegi helyzetét, mint a férfi kollégáik. A budapesti régióban volt a legmagasabb a stagnálást jelző cégek aránya, továbbá a betéti társaságok vezetői még várják a fejlődés beindulását. Elsősorban a dunántúli cégvezetők voltak elégedettek a vállalkozásuk teljesítményével, mellettük leginkább a részvénytársaságok vezetői fogalmaztak meg pozitív várakozásokat a jövőt illetően.

A Te főnököd kire hallgat?

A meghatározó döntések meghozatalakor a felmérésben résztvevő cégvezetők zöme elsősorban a saját üzleti tapasztalataira támaszkodik, különösen az évtizedes múltra visszatekintő gazdasági társaságok vezetői. A férfi vezetőknél 87%, a nőknél 77% ez az arány. A több szempontra támaszkodó tudatosabb döntéshozatali stílus a saját tapasztalatok és az elvégzett piackutatások eredményének hatékony ötvözését jelenti. Ez különösen a fiatal cégek vezetőire, a női cégvezetőkre, az informatikai és kommunikációs vállalkozásokra, valamint a magasabb (400-700 MFt/év) árbevételű társaságokra jellemző. Minden hatodik cégvezető tartja hasznosnak és veszi figyelembe a sajtóban közzétett felméréseket, a szakmai intézmények kutatásait és a szakmai rendezvényeken szerzett információkat az üzleti döntéseik meghozatala során.

Üzleti tervek, beruházások, finanszírozás

A válaszadó cégvezetők több mint háromnegyede kedvezően nyilatkozott az elmúlt év eredményeiről, várakozásaik szerint az előttünk álló években tovább erősödhet a vállalkozásuk. Az optimista válaszadók a cégük eredményei mellett az ágazatuk teljesítményével is elégedettek, az informatika és a feldolgozóipar területén átlag feletti fejlődésre számítanak és új beruházások elindítását tervezik a cégvezetők.

Ha tanácsra és információra van szükséged arról, hogy hogyan működik a gyakorlatban egy hitel megszerzése, legyen szó akár a kedvezményes 2,5%-os kamatozású növekedési hitelről, akkor ne habozz, fordulj hozzánk segítségért! A legfontosabb kérdésre az alábbi űrlap kitöltésével máris megkaphatod a választ…

Széchenyi hitel
Bankmonitor

A klasszikus beruházási célok – tárgyi eszköz beszerzés, berendezések vásárlása, ingatlan beruházás – mellett megjelent az új üzleti megoldások felkutatása. Számos gazdasági társaság informatikai fejlesztéseket indít, új piacokat keres, exporttevékenységet fejlesztő beruházásokat eszközöl. Banki hitel felvételét átlag feletti arányban a szállítással, raktározással foglalkozó cégek tervezik.

Pályázati tervek és lehetőségek

Az uniós pályázati lehetőségek kapcsán is egyre nagyobb tudatosság jellemzi a hazai kisvállalkozásokat. A kiemelt területek közé tartoznak a foglalkoztatás bővítését, az innovációt és az energetikai fejlesztéseket célzó pályázatok. A felmérésben részt vett vállalkozások tőkeellátottsága kifejezetten jónak mondható. A válaszadók több mint nyolcvan százaléka rendelkezik saját forrással is a tervei megvalósításához, ezen túl körülbelül fele-fele arányban vennének igénybe banki hiteleket, illetve pályázati forrásokat.

A felmérésben résztvevő cégek negyede a saját munkatársaira bízza a pályázatfigyelést, de a pályázat megírásához már külső szakember közreműködését kérik. A kutatás megállapította, hogy a hazai kisvállalkozások nyitottak a pályázati lehetőségekre, de azok felkutatásában, megírásában és lebonyolításában segítségre lehet szükségük.

Miben segít a tanácsadó?

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés