Néhány trükk a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtéséhez!

Néhány trükk a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtéséhez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-18
 

Az ingatlant vásárlók esetében az önerő előteremtése soha nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert, ahogy drágulnak az ingatlanok, úgy lesz nagyobb a szükséges saját rész is. Összegyűjtöttük az önerővel kapcsolatos tudnivalókat, és adunk néhány tippet is ezzel kapcsolatban.

Az önerő kérdése természetesen csak akkor kerül elő, ha nem áll rendelkezésre teljes egészében a vételár, ezért lakáshitelből kell megtámogatni a vásárlást. Általánosságban elmondható, hogy legalább 20% önerőre mindenképp szükség van, ami egy 20 milliós ingatlan esetében 4 millió Ft-ot jelent. A 80%-nál azonban sokszor kevesebbet (50-60%) hiteleznek a bankok, főleg a kisebb településeken és falvakban, ahol a csekély számú adásvétel miatt nagyon nehéz pontosan meghatározni egy ingatlan forgalmi értékét.

Hirdetés
Hirdetés

Önerő LTP-ből

Ha még az állami támogatás megszüntetése előtt kötöttél lakástakarék-pénztári (LTP) szerződést, akkor annak lejártakor az összegyűjtött összeg (befizetés+kamat+állami támogatás) például remekül felhasználható önerőként. Ezzel csak az a gond, hogy a megtakarítási időszak lejártát követően (4-10 év) juthatsz hozzá legjobb feltételekkel a pénzedhez.

Annyi lehetőséged azért van, hogy ha például 10 éves szerződést kötöttél, de közben rájössz, hogy hamarabb felhasználnád a pénzt, akkor szerződésmódosítással válthatsz 4 évesre.

CSOK támogatás, mint önerő

A CSOK is jól használható az önerő előteremtésére, ám ezt a fajta támogatást az állam már olyan feltételekhez köti, amelyek alapvetően meghatározzák az életedet. A vissza nem térítendő CSOK támogatás függ a meglévő vagy a vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárolnál.

– CSOK használt ingatlanra 1, 2 vagy 3 gyermek esetén:
600.000 Ft/1.430.000 Ft/2.200.000 Ft
– CSOK újépítésű ingatlanra 1, 2 vagy 3 gyermek esetén:
600.000 Ft/2.600.000 Ft/10.000.000 Ft

A CSOK támogatást nem érintik a nemrég bejelentett „családvédelmi akcióterv” intézkedései, azok csak a CSOK hitelnél jelentenek komoly újdonságokat. A CSOK hitel új lehetőségeiről ITT olvashatsz részletesen.

Vállalt gyermek/gyermekek esetében van a dologban még egy csavar: ilyenkor a bankok potenciális visszafizetési kötelezettségként kezelik a CSOK támogatást, arra készülve, hogy a gyermekvállalás elmaradása miatt végül vissza kell fizetni az „ingyen” pénzt. Bizonyos bankoknál a 10 millió Ft-os, még meg nem született gyermekekre igényelt CSOK támogatás 50 ezer Ft-os havi hiteltörlesztéssel lesz egyenértékű, vagyis ezt a bankok úgy veszik, mintha havonta már 50 ezret fizetnél egy hitelre. Ez a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt üthet vissza később, ami meghatározza, hogy az igazolt jövedelmed mekkora részét fordíthatod hiteltörlesztésre.

Ezért nagyon fontos, hogy melyik bankhoz fordulsz. A táblázatunkból láthatod, hogy emiatt mekkora különbségek lehetnek a lakáscél eléréséhez szükséges önerő nagyságában. Pedig a kalkulációban szándékosan nagyon hosszú futamidőt állítottunk be azért, hogy a havi törlesztő alacsony legyen. (Ami persze a teljes visszafizetett összeget rendesen megdobja, de ez az ára a nyomott havi penzumnak.)

Van azonban még egy rossz hírünk: vállalt gyermek esetén nem minden bank fogadja el a CSOK-ot önerőként, vagyis ezen felül is kell még saját forrásról gondoskodnod. Jó bankválasztással megugorható ez az akadály, de ehhez érdemes hitelszakértő segítségét kérned, aki ismeri a bankokat. (Ha a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresed a számodra legkedvezőbb lakáshitelt, akkor egyben kérheted szakértő segítségét is, aki megtalálja számodra az optimális lehetőséget.)

„Ingyen” hitel, mint önerő

Július 1-től jön be a képbe a fiatal házasok gyermekvállalását támogató kamatmentes, szabadfelhasználású, akár 10 milliós hitel, ami ugyancsak jó lehet önerőként. A hitel feltételeiről, részleteiről és buktatóiról itt tudhatsz meg mindent.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés