Nehogy eladd a részvényeidet májusban!

Nehogy eladd a részvényeidet májusban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Van egy egyszerű mondás, miszerint májusban érdemes eladni a részvényeket, majd visszavásárolni ősszel. Egy friss elemzés szerint 1980 óta Amerikában nem jött be ez a stratégia, sokkal jobban jöttek volna ki az emberek, ha tartották volna a pozíciójukat. ez persze nem jelenti azt, hogy a következő években sem jöhet be a tipp, de érdemes fenntartásokkal kezelni.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Aki járatos a befektetések és azon belül is a részvények világában, az ezerszer hallhatta már azt a mondást, hogy „adj el májusban és vissza se nézz”. Magyarán szólva, úgy tartja a fáma, hogy a részvények nem igazán teljesítenek jól a májust követő időszakban, jobb a nyári hónapokat kihagyni és inkább ősszel visszatérni a piacokra.

A CNBC egy fizetős adatelemző szoftver segítségével megpróbált utána járni ennek a mondásnak. És láss csodát, az jött ki, hogy 1980 óta nem volt jó stratégia kiszállni a május és október között. Az való igaz, hogy az év többi hónapjához képest a május-októberi időszak nem volt annyira gyümölcsöző, viszont az 1980 óta eltelt közel 4 évtizedben átlagosan nyereséget tudtunk volna elérni az amerikai részvényekkel.

Ha nem hallgattunk volna a mondásra, akkor részvényindextől függően 1,03-2,66%-os hozam üthette volna átlagosan a markunkat május és október között. A jó hír az, hogy az esetek nagyobb részében (62-68%-ban) nyertünk volna és csak az esetek körülbelül egyharmadában lett volna veszteségünk. De, aki hosszabb távon gondolkozott és nem remegett meg a lába, az győztesen hagyta el a terepet.

Világos, hogy ha sokat ugrálunk, vagyis veszünk és adunk részvényeket, akkor azzal csak a brókerünk jutalékát tornásszuk fel, és mint kiderült sokkal jobban tettük volna, ha ülünk a fenekünkön és tartjuk a részvénypozíciót.

Érdemes tudnunk, hogy 1980 óta a november és április közötti időszakban átlagosan Amerikában a részvényekkel 6,8-8,0%-ot érhettünk el, miközben a nyerési valószínűség 71-86% között volt. Ergo, nagyon kedvező időszakot tudhatunk magunk mögött.

A legrosszabb az egészben, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, vagyis bőven lehet, hogy például a következő 10 évben éppen bejön a mondás. Ami biztos, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb lesz a részvénypiac, ezért megérheti aktív befektetési stratégiát követni, vagy esetleg vásárolni az esésekből is profitálni képes abszolút hozamú alapokat.

Hirdetés
Hirdetés