Nekik jött csak igazán jól a kamatplafon! De vészesen fogy az idő!

Nekik jött csak igazán jól a kamatplafon! De vészesen fogy az idő!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-11
 

Gyakorlatilag minden bank csatlakozott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által meghirdetett önkéntes kamatplafon intézményéhez, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetek nem kínálnak 8,5%nál magasabb THM-mel lakáshitelt. A Bankmonitor vizsgálata szerint ez egy 30 millió forintos lakáshitelnél körülbelül 14 ezer forinttal csökkentette átlagosan a havi törlesztőt, míg 10 milliós hitelösszegnél 9 ezer forint körül van az átlagos pénzügyi előny. Bár ez elsőre talán nem tűnik drámainak, azért van egy kör, akiknek a lehető legjobbkor jött a dolog.

A kamatplafonhoz csatlakozó bankok (OTP, Erste, CIB, UniCredit, K&H, Raiffeisen, MBH, MagNet, Gránit), vállalták, hogy lakáshiteleiket nem adják 8,5%-os THM-nél (teljes hiteldíj mutató) magasabb költséggel. A teljes hiteldíj mutató a kamaton túl a hiteligényléshez kapcsolódó egyéb költséget zömét is tartalmazza, így mindig magasabb a kamatnál. Emiatt a kamatplafon (pontosabb lenne talán inkább THM-plafonnak hívni) hatása persze még nagyobb, ami persze jó az adósoknak.

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy a kamatplafon vajon képes lesz-e beindítani a jelenleg satufékező lakáshitelezési piacot. A kérdés összetett, hiszen egyrészt a Bankszövetség szerint 6% az a kamat, amit már a potenciális hitelfelvevők többség nem sokallana. Ettől egyelőre még 1,14 – 2,00%-ra vagyunk az aktuális banki ajánlatok alapján. Ugyanakkor a hitelkamatot célszerű összefüggésében vizsgálni, például az inflációhoz viszonyítani. Ha azt vesszük, hogy idén 17,6-18,1%-os, míg 2024-re 4,00 – 6,00%-os inflációt vár legfrissebb prognózisában az MNB, akkor a jelenlegi 7,14 – 8,00%-os kamatok nem is olyan magasak, hiszen jelenleg negatív reálkamatokat láthatunk, ha pedig később beállunk az MNB által célként kitűzött 3-4%-os éves infláció környékére, akkor 4-5 százalékponttal lesz efölött a kamat.

Hirdetés

Hirdetés

Van azonban egy nagy csoport, amelynek kifejezetten jól jöhet a kamatstop!

Akik még idén kihasználnák a városi CSOK lehetőségét, hiszen a 2024-től induló CSOK Pluszról egyelőre keveset tudni. Nagyon valószínű azonban, hogy ellentétben a jelenlegi CSOK-kal, ez csak vállalt gyerekre lesz igényelhető, így jó esély van arra, hogy egyedülálló szülők és élettársak nem kaphatják majd meg, illetve alacsonyabb lehet majd a korhatár plafon is. Előfordulhat, hogy nem is lesz vissza nem térítendő támogatás, hanem szuperolcsó, támogatott hitelt adnak majd a bankok, a később megszületendő gyerekek után pedig hitelengedés jár majd. De ez persze inkább csak spekuláció, ám az irány azért már kivehető, ha pedig bejönnek a jóslatok, akkor ezzel a jelenlegi CSOK-hoz kapcsolódó egyéb támogatásoknak is búcsút inthetünk.

Ezeket veszíthetik el sokan a városokban a jelenlegi CSOK  kivezetésével:

  • CSOK támogatás: 0,6-10 millió Ft
  • Kedvezményes, max. 3%-os CSOK hitel: 10-15 millió Ft hitelösszeg gyerekszámtól függően
  • Illetékmentesség használt és új lakás CSOK-kal történő vásárlásakor, ami alapesetben a vételár 4%-a.
  • Új lakás CSOK-kal történő vásárlásakor az 5%-os áfa visszaigényelhetősége.
  • Építésnél a 27%-os áfa visszaigénylése 5 millió Ft összeghatárig.

Vészesen fogy az idő!

Nekik azonban érdemes sietniük! Bár szűk 3 hónap van még hátra az évből, a lakásvásárlás és a hiteligénylés meglehetősen hosszadalmas procedúra, egy lakáshitel átlagos átfutási ideje például 1-1,5 hónap, legalábbis, ha minden zökkenőmentesen megy. Még hosszadalmasabb a dolog akkor, ha lakást is el kell még addig adni, különösen akkor, ha azt CSOK-kal vették, és az új ingatlanra szeretnék azt átvinni.

Kalkulálj
Ha te is ebben a helyzetben vagy, akkor tájékozódj a hitellehetőségekről a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával, ha pedig díjmentes szakértői segítséget kérnél, akkor a kalkulációt követően add meg az elérhetőségedet, hogy a Bankmonitor szakértője felvehesse veled a kapcsolatot. Ő segít megtalálni a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, valamint tájékoztat az elérhető támogatásokról is.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés