Nem befolyásolja a magyarok lakásvásárlási szokásait a felújítási támogatás!

Nem befolyásolja a magyarok lakásvásárlási szokásait a felújítási támogatás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-23
 

Meghozták a magyarok vásárlási kedvét az új otthonteremtési támogatások, ugyanis februárban a Duna House becslése alapján csúcsot döntött az ingatlan adásvételi szerződések száma. A vevők döntését ugyanakkor látszólag nem befolyásolja a legnépszerűbb támogatási elem, az otthonfelújítási támogatás. Ez egy kihagyott ziccer, vagy racionális döntés? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Számos otthonteremtési támogatás indult el 2021 év elején – például az illetékmentesség, az áfa csökkentés, az adó-visszatérítés -, talán ennek is köszönhető, hogy februárban a Duna House becslése alapján  14 569 adásvételi szerződést kötöttek. (Ennyi használt lakást még az igen erős 2019-es évben sem vásároltak egy hónap alatt.) Kérdés azonban, hogy milyen hatást gyakorolhatott a házat keresőkre a jelenleg legnépszerűbb új támogatási elem, a lakásfelújítási támogatás.

Hirdetés

Hirdetés

Nem számolnak a vevők a felújítási támogatással

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is befolyásolhatná egy korszerűsítési, felújítási célra fordítható támogatás az ingatlanvásárlásokat? A helyzet azonban könnyen megmagyarázható: egy rosszabb állapotú lakást olcsóbban meg lehet vásárolni, mely később részben a támogatás felhasználásával modernizálható.

A lakásfelújítási támogatás összege a munkálatok költségének fele, legfeljebb 3 millió forint lehet. Ez az összeg pedig már igenis jelentősen befolyásolhatja egy vásárlás előtt álló személy döntését is.

A támogatásnak egyik feltétele szerint az igénylőnek és gyermekeinek az ingatanban kell élnie legalább egy éve, melyet lakcímkártyával szükséges igazolnia. Ezen elvárás alól azonban felmentést kapnak azok, akik éven belül vásárolták új otthonuk, vagyis akár egy újonnan vásárolt ingatlan esetében is kihasználható a támogatás.

A felújítási támogatás feltételeiről, részleteiről itt olvashatsz bővebben.

A Duna House Barométer adatai alapján azonban a vásárlók nem igazán kalkulálnak ezzel a kedvezménnyel: ez az érdeklődők ingatlannal kapcsolatos minőségi elvárásaiban mutatkozik meg leginkább.

Hogyan változott a lakást keresők minőségi elvárása egy év alatt?

A tavaly februári adatokhoz képest alig történt változás: a vevők nagyjából ugyanolyan állapotú lakásokat keresnek, mint korábban. (Egyedül Nyugat-Magyarországon keresnek kicsivel több rosszabb állapotú házat.) Ha ténylegesen kalkulálnának a vevők a felújítási támogatással a vásárlás során, akkor a közepes, vagy annál rosszabb állapotú ingatanok iránt megnövekedne a kereslet.

Kihagyják a lehetőséget, vagy racionálisan döntenek a családok?

A kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni, ez ugyanis azon múlik, hogy a vételáron megspórolt pénz és a támogatás összege elégséges-e a lakás felújítására. A vételárkülönbözet adott, azt természetesen mindenki ismeri két eladó lakás esetén.

Ugyanakkor a két lakás állapotát nagyon nehéz összehasonlítani – még akkor is, ha szakembert visz magával a vevő -, emiatt az esetleges felújítási költségeket is nagyon nehéz megbecsülni. Ez azt is jelenti, hogy azok a vevők, akik a felújítási támogatásra is számítanak a lakásvásárlásuk során, bizony egy elég komoly bizonytalanságot, kvázi kockázatot is bevállalnak.

Éppen ezért nehéz megítélni azt is, hogy rosszul döntenek-e a magyarok akkor, amikor nem veszik figyelembe az otthonfelújítási támogatást a vásárlás során. A Bankmonitor szakértői ugyanakkor azt javasolják, hogy érdemes a rosszabb állapotú lakások között is keresgélni: lehet, hogy a vételáron spórolt összeg és a felújítási támogatás bőven fedezi a lakás renoválását. (Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a felújítás előfinanszírozására is kínál a legtöbb bank támogatott otthonfelújítási hitelt.)

De mindenképpen körültekintően kell eljárni: érdemes szakértővel, kivitelezővel is megnézetni a lakást. Ha pedig a rosszabb állapotú lakás nem elég olcsó – egy jó állapotúhoz képest -, akkor valóban jó megoldás lehet a kiemelkedő minőségű ingatlan megvásárlása.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés