Nem kaphatunk CSOK támogatást, ha külföldi számlára menne a vételár?!

Nem kaphatunk CSOK támogatást, ha külföldi számlára menne a vételár?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-24
 

Azt már sok helyen olvashattuk, hallhattuk, hogy CSOK igénylése esetén kiemelten kell figyelnünk arra, hogy a vételár 90 százalékát számlára utaljuk, fizessük be. Most azonban az is kiderült, hogy az sem mindegy, hol van ez a számla.

A Bankmonitor egyik ügyfelének CSOK kérelmét elutasította a kiválasztott pénzintézet, a levélben pedig nem is akármilyen indok szerepelt. Hiába utalta el a vevő a vételár 10%-át meghaladó részét az eladónak, mivel annak külföldi bankszámlája volt, ez nem felelt meg a családi otthonteremtési kedvezmény előírásainak.

A CSOK egyik speciális feltétele, hogy a vételár legfeljebb a 10 százalékát lehet készpénzben átadni, a fennmaradó összeget bankszámlára kell teljesíteni, ami történhet utalással és számlára befizetéssel egyaránt. Egészen pontosan a kapcsolódó kormányrendelet erről az alábbiakat tartalmazza:

…támogatott személy a telekárat is tartalmazó vételárat, lakáscsere esetén a vételár-különbözetet – illetve ezeknek a családi otthonteremtési kedvezményt képező részét a támogatott személy helyett a hitelintézet – az eladó által megjelölt − a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott − fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára teljesíti. Ha az eladó és a vevő előleg vagy foglaló megfizetéséről állapodik meg, az az új lakás vásárlása esetén a telekárat is tartalmazó vételár, lakáscsere esetén a vételár-különbözet legfeljebb 10%-áig készpénzben is teljesíthető.

Itt azonban van egy érdekesség, ugyanis a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott fizetési számlára kell érkeznie a vételárrészletnek. Márpedig ez a jogszabály a Magyarország területén nyújtott pénzforgalmi szolgáltatásokról szól. Ez alapján az elutasítás teljesen jogosnak tűnik.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk, hogy ne legyen ilyen probléma CSOK igénylésekor?

Ez egy nagyon különleges helyzet, de azért egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valami hasonló előáll velünk is. Ha a családi otthonteremtési kedvezményt kiszeretnénk használni a vásárlás során, akkor a vételárnak legfeljebb 10 százalékát utalhatjuk külföldi számlára, hiszen ezzel kapcsolatban nincs jogszabályi elvárás.

Ha az eladónak nincs magyar számlája, akkor sajnos nyitnia kellene egyet. Szerencsére itt jó hírrel is szolgálhatunk, vannak ingyenes számlák, így a költségek nem lesznek nagyok. A számlához kapcsolódó esetleges díjakat pedig vevőként hajlandók lennénk átvállalni is az eladótól.

Inkább kifizetjük az eladónak a számlához kapcsolódó alapköltségeket és az utalás díját, mint hogy elbukjuk a lakástámogatásokat. A CSOK összege lakáscéltól és gyermekszámtól függően 600 ezer és 10 millió Ft között lehet. Ráadásul az illetékmentesség, valamint új lakások esetében az adó-visszatérítési támogatásnak is feltétele lehet a CSOK kihasználása. Ha legalább két gyerek után vettük igénybe a CSOK-ot, akkor még a fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitelre is jogosultak lehetünk. (Ez utóbbi esetben természetesen a banki hitelbírálaton is át kell esnünk.)

Fontos
Érdemes körültekintőnek lenni, ne egy ilyen apró hiba miatt bukjunk több millió Ft vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kamatozású támogatott hitelt.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés