Nem lehet letaszítani trónjáról a legjobb bankszámlát

Nem lehet letaszítani trónjáról a legjobb bankszámlát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-20 Frissítve: 2021-07-01
 

Az elmúlt egy évben egy kivételtől eltekintve nem sok változás történt bankszámla fronton, már ami a költségeket illeti, így még mindig toronymagasan vezet az átlagos jövedelem mellett legolcsóbb feltételeket biztosító ajánlat. Ez havi szinten alig több, mint 200 forintos fenntartási költséget jelent a bankkártya díjával együtt számolva, míg a legdrágább ajánlat közel 1500 forint havonta. A megfelelő választással így jelentős összegeket spórolhatunk, és a bankváltástól sem kell már visszariadni.

1

Nem változott érdemben a lista

Korántsem egyszerű feladat a bankszámlákat összehasonlítani, mert a bankok nagyon eltérő árazási logikát használnak. Ma már nem tehetjük meg azt, hogy csak az alapján hozunk döntést, mekkora a havi számlavezetési díj, mert számtalan egyéb költség rakódik erre. Tapasztalatból mondjuk, hogy előfordult olyan eset, amikor a havi rendszeres számlavezetési díj többszörösét kellett kifizetni más formában a bank részére.

Megvan viszont annak a módja, hogy egy közös nevező alapján mérjük össze a számlákat. A Bankmonitor kalkulátora a lakosság átlagos bankolási szokásaihoz leginkább illeszkedő feltételek mentén méri össze az ajánlatokat. Átlagos havi jövedelmet és számlahasználatot feltételezve az alábbiak szerint alakulnak a legjobb bankszámlák. Jól látható, hogy a legolcsóbb és legdrágább számlacsomag között több, mint 1 000 forint a havi különbség, amely éves szinten a 14 000 forintot is meghaladja.

A listát töretlenül vezeti az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája, amely havi 150 000 forint jóváírás esetén jelentős kedvezményeket biztosít. Nem véletlenül fordulhatott elő, hogy a tavalyi évben kiemelkedő népszerűségnek örvendett ez a számlacsomag, hiszen az első évben a havi költség kevesebb mint fele a sorrendben második csomagnak.

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest a CIB Bank javított pozícióján és a második legkedvezőbb csomagot ajánlja. Ez annak köszönhető, hogy tavaly tavasszal bevezette a CIB ECO bankszámlát, amely ezekkel a szokásokkal olcsóbban fenntartható, mint a régebbi Online bankszámlája. A harmadik legolcsóbb megoldást a Gránit Bank kínálja, amely Digitális számlacsomagjának díján nem változtatott az elmúlt egy évben.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak a költségek döntenek

A tapasztalatok alapján a megfelelő bankszámla kiválasztásakor nem csak a pénztárcánkra vagyunk tekintettel. Sok esetben korábbi bankkapcsolataink is befolyásolják a döntésünket, illetve a bankszámlához kapcsolódó szolgáltatások minősége. Emellett változatlanul fontos szempont a bankfiók közelsége, valamint az adott bank automatáinak elérhetősége.

Ettől függetlenül a bankváltás gondolatával jellemzően akkor kezdünk el foglalkozni, amikor kiderül, hogy felesleges összegeket költünk a bankszámlánk fenntartására. Ahhoz, hogy biztosan olcsóbb megoldást találjunk, a legfontosabb, hogy a szokásainknak megfelelően célirányosan keressünk a bankszámla ajánlatok között.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy jövedelmedhez melyik bankszámla jelenti a legkisebb kiadást!

A bankváltást kellően gyorsan elintézhetjük

Már két hét alatt át lehet vinni egy bankváltást úgy, hogy a teljes folyamattal az új bankot bízzuk meg. Persze az ügyintézés során közreműködik a régi számlavezetőnk is, de nekünk tulajdonképpen semmit nem kell csinálni azon kívül, hogy az új számla megnyitásakor megbízzuk a bankunkat.

Persze dönthetünk úgy is, hogy mi magunk vesszük kezünkbe az irányítást, ez esetben viszont érdemes figyelni a részletekre is a bankváltás során. Elsőre nehéznek tűnhet, viszont a tipikus buktatók ismerete és kikerülése gyors sikert hozhat számunkra. Márpedig az összehasonlítások alapján is látszik, hogy akár havi 1000 forintnál is többet spórolhatunk meg egy jó döntéssel.

Ha mindezek ellenére még mindig vonakodunk a procedúrától, érdemes megvizsgálni a bankszámlakivonatunkon felmerülő költségeket. Könnyen lehet, hogy az évekkel ezelőtt még kedvezőnek számító bankszámla anno a legjobb választás volt, azóta azonban változhattak mind a fenntartási költségek, mind pedig a saját számlahasználati szokásaink.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés