Nem nőtt 25%-kal a fizetésed? Kevesebb lakáshitelt kapsz, mint egy éve

Nem nőtt 25%-kal a fizetésed? Kevesebb lakáshitelt kapsz, mint egy éve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-21
 

A hitelek kamatemelkedése miatt kevesebb kölcsönt kaphatsz. A bérelemelkedés azonban növeli az igényelhető lakáshitel összegét is. A Bankmonitor szakértői utánajártak melyik tényező hatása jelentősebb.

A lakáshitelek kamata jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. (A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata megduplázódott egyetlen év alatt.) Ez rossz hír számodra, ha hiteligénylés előtt állsz: a nagyobb kamatok azt jelentik, hogy az új kölcsönök törlesztőrészlete is magasabb lesz.

Ugyanakkor a bérek – a KSH statisztikái alapján – folyamatosan növekednek. Az emelkedő fizetésed nagyobb törlesztőrészletet bír el, emiatt akár az igényelhető kölcsön összege is növekedhet.)

A legfontosabb kérdés talán az, hogy melyik hatás a jelentősebb?

Hirdetés

Hirdetés

Emelkedett 25 százalékkal a béred?

A KSH adatai alapján 2021. májusában 402 900 forint volt a jutalom, bónusz, prémium nélküli bruttó átlagbér. Ez 268 ezer forintos nettó fizetésnek felel meg.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint egy évvel ezelőtt a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön kamata 3,68 százalék volt. 20 éves futamidőt választva 22,7 millió forint lakáscélú jelzáloghitelt tudtál igényelni ekkora fizetéssel. (Azt feltételezve, hogy a törlesztőrészlet legfeljebb a jövedelem felét teheti ki.)

Jelenleg a legolcsóbb, egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitel kamata 6,39%. Legalább havi 335 600 forint nettó fizetésre lenne szükséged ahhoz, hogy ilyen kamat mellett felvehess 22,7 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönt.

Ha nem emelkedett egy év alatt 25 százalékkal a fizetésed, akkor kevesebb lakáscélú jelzáloghitelt kaphatsz.

Az átlag magyar rosszabbul járt

Jelenleg a februári átlagbér ismert: a prémium, jutalom nélküli bruttó bér 445 ezer forint volt, mely 296 ezer forint nettó fizetést jelent.

Mennyi lakáshitelre elég az átlagbér?

Az átlagos fizetéssel elérhető hitelösszeg tavaly májusról idén februárra 750 ezer forinttal csökkent. Vagyis a már meglévő statisztikai adatok alapján is kimondható, hogy a kamatemelkedés hatását az átlagbér növekedése nem tudja kompenzálni.

Az pedig egy másik kérdés, hogy az ingatlanárak változása hogyan árnyalja az összképet. Az MNB adatai alapján a tavalyi évben rekord mértékben nőttek a lakásárak, ez sajnos azt mutatja, hogy a vevők, hiteligénylők amúgy is romló helyzetét nem a lakásárváltozás fogja megmenteni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés