Nem találni drágább lakáshitelt az inflációnál!

Nem találni drágább lakáshitelt az inflációnál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-08
 

Az infláció tovább gyorsult, az áremelkedés mértéke 10,7% volt 2022. májusában. Már a hitelek és megtakarítások piacára is nagyon komoly hatást gyakorol a drágulás. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány érdekességet a lakáshitelekkel kapcsolatban.

A KSH adatai alapján 2022. májusában 10,7 százalék volt az infláció, ilyen drágulást hazánkban még ebben az évezredben nem mértek. Ezek alapján nem is csoda, hogy az infláció komoly hatással bír a hazai pénzpiacra, hitelekre és megtakarításokra.

Nem találni olyan lakáshitelt, amelynek a THM értéke meghaladná az inflációt

Ez nem vicc, a Bankmonitor szakértői jelenleg nem találtak olyan lakáshitelt, amelynek az éves költsége meghaladná az elmúlt évben mért áremelkedést. A 10,7 százalékos inflációval szemben a legdrágább lakáshitel THM értéke 9,52 százalék volt. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása mellett.)

A lakáshitelek THM értéke összehasonítva a 2022. májusi inflációval

Mit jelent ez az együttállás? Gyakorlatilag a gyors árnövekedés miatt a havi törlesztőrészlet értéktelenné válik, hiszen ugyanazon részletből a hitelt nyújtó egyre kevesebb árut tud megvásárolni. Szélsőséges esetben még az is elképzelhető, hogy a kamatokkal növelt hitelösszeg értéke a kölcsön lejáratakor kevesebb lesz a kifolyósított összeg induló értékénél. (Természetesen nem szabad megfeledkezni, hogy a jelenleg ismert infláció az elmúlt évre érvényes, míg a hitelköltségek az elkövetkező évekre, évtizedekre szólnak.)

Kalkulálj
Nagyon nem mindegy melyik hitelt választod: az infláció alatt van az összes lakáshitel THM értéke, de ettől még óriási az egyes ajánlatok között a különbség. A legolcsóbb és legdrágább egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön THM értéke között 2 százalékpont a különbség. Egy rossz döntés miatt egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitelre 12 ezer forinttal többet kellene fizetned. Spórolj, hasonlítsd össze a különböző ajánlatokat.

Egy évvel ezelőtt jóval olcsóbbak voltak a lakáscélú jelzáloghitelek. (Gyakorlatilag megduplázódott a kölcsönök ára egyetlen év alatt.) Viszont az infláció is jóval kisebb volt: 2021. májusában az éves áremelkedés mértéke 5,1 százalék volt. Érdekesség, hogy ebben a jóval olcsóbb időszakban találhattunk olyan kölcsönt, amelynek a kamata magasabb volt az éves áremelkedésnél.

Hirdetés

Hirdetés

A további hiteldrágulás motorja az infláció

Ez a jelenlegi különleges helyzet nem maradhat fent. A Magyar Nemzeti Bank küzd a magas inflációval szemben, a harc egyik eszköze az alapkamat, illetve annak fokozatos emelése. Márpedig az alapkamat, más irányadó kamatok növelése a hazai pénzpiaci hozamokat is hajtja felfelé.

Összességében a jegybank lépése szépen begyűrűzik a hitelköltségekbe is. Márpedig az MNB a tovább gyorsuló áremelkedés miatt az alapkamatemelés folytatása mellett döntött. Ez pedig igen gyorsan tovább növelheti a hitelkamatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A jövedelem értékét is jelentősen befolyásolja az infláció

A jogszabály alapján a fizetésünknek csak egy meghatározott részét költhetjük el hiteltörlesztésre. (A részletes előírásokat itt megnézheted.) Ez a szabály azonban nem függ az aktuális infláció nagyságától.

Ettől függetlenül érdemes mérlegelnünk, hogy a mindennapi életünk megfinanszírozásához mire is van szükségünk, mit kell megvásárolnunk hónapról hónapra. Ezt is ki kell gazdálkodnunk a fizetésünkből a törlesztőrészleten felül. Magas áremelkedés mellett azonban a napi szükségleti cikkek ára is jelentősen emelkedhet. Ha túl nagy törlesztőrészletet vállaltunk be, akkor pár éven belül nem lesz elégséges a fizetésünk a megszokott életszínvonalunk fenntartásához.

Fontos
Amikor a bevállalható törlesztőrészletről döntünk, akkor tekintsünk hosszú távon előre. Egy nagyobb kölcsön havi részleteit ugyanis több éven, évtizeden keresztül ki kell tudnunk fizetni.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés