Nem változtatott az MNB – 6,15% marad az irányadó kamat

Nem változtatott az MNB – 6,15% marad az irányadó kamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-31
 

2022.03.31-én a jegybank 6,15%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét, ez megegyezik az előző hétre érvényes kamatszinttel. Vagyis az MNB nem emelte tovább az irányadó kamatszintet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kölcsönök, megtakarítások kamata, hozama nem fog emelkedni az elkövetkező időszakban.

Jelenleg hazánkban az MNB egyhetes betétjének kamata tekinthető irányadónak. Ez érthető is, hiszen a kereskedelmi bankok nem fognak ennél kedvezőbb feltételekkel kölcsönt adni egymásnak, akkor inkább elhelyezik a jegybanknál a pénzüket.

Mennyire működik jól az irányadó kamatszint?

Nézzük meg az elvet a gyakorlatban: ténylegesen mennyire tekinthető irányadónak az egyhetes betéti kamatszint?

Azt kell mondjuk, hogy ezen alapvető funkcióját betölti az MNB egyhetes betéti kamat, ugyanis a pénzpiacon meghatározó bankközi hozamok – ilyen például a BUBOR és a BIRS – egy hétnél hosszabb futamidő esetén meghaladják az irányadó kamat mértékét. (Egyedül a leghosszabb futamidő esetében láthatunk kedvezőbb hozamszinteket, ez pedig azt mutatja, hogy a piac rövidebb időtávon jelenleg magasabb kockázatot lát.) Ezek alapján a kérdéses mutató ellátja a funkcióját, legalábbis a pénzpiaci hozamok szemszögéből nézve.

Hirdetés

Hirdetés

A betéti kamatok és hitelek THM értéke elmaradt az irányadó kamatoktól

Azt azonban egyértelműen láthatjuk, hogy a lakosság, illetve a cégek még nem szembesülnek teljes egészében ezzel a kamatemelkedéssel.

A lekötött betétek kamata még csak most indult emelkedésnek.

2022. januárjában a lakossági betétek átlagos kamatszintje 1,97% volt. (2021. első hónapjában ez az érték 0,28% volt.) Jelenleg a legkedvezőbb betéti ajánlatok kamata 3,5-4,5% körül mozog, ami azért még mindig érdemben elmarad az irányadó kamatoktól. A vállalkozói bankbetétek kamata valamelyest magasabb, az MNB kimutatása szerint a céges lekötött betétek átlagos kamatszintje 3,26% volt idén év elején. (Egy évvel korábban az átlagos vállalkozói betéti kamat 0,48% volt.)

Az jól látszik, hogy a betétek kamata is emelkedésnek indult, de azért a változás messze nem jár ott, mint ahol az irányadó kamatok növekedése.

A lakossági hitelek kamata is emelkedésnek indult.

Ami a betéteknél rossz hír, az inkább örömködésre adhat alkot a hitelfelvétel előtt állóknak. A lakossági hitelek drágulása messze elmaradt az irányadó kamatok emelkedésétől. Sőt a legolcsóbb lakáshitelek THM értéke még elmarad az irányadó kamat 6,15%-os szintjétől is.

A legolcsóbb lakáshitelek THM értéke kamatperiódus bontásban

A különbség nem is csekély, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a 3 legolcsóbb banki ajánlat átlagos THM értéke (20 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és nettó 400 ezer Ft jövedelem esetén) 0,46-0,61 százalékkal elmarad az irányadó kamatoktól. Annak ellenére előállt ez a furcsa állapot, hogy a bankok az elmúlt hónapokban folyamatosan emelték a hitelkamatokat.

Összegzés

Az MNB a mai napon nem változtatott az irányadó kamatokon, annak mértéke továbbra is 6,15%. Ugyanakkor a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a betéti kamatok és a hitelköltségek emelkedésére a továbbiakban is számítani kell. Ugyanis az átlagos betéti kamatok és a legolcsóbb lakáskölcsönök kamata is elmarad a 6,15 százalékos szinttől.

A pénzpiaci hozamokba beépültek az irányadó kamat változása, ez pedig azt jelenti, hogy a lakossági, vállalati banki termékek árazására is hatással kell lennie a módosításoknak. (Például a piaci kamatozású hitelek forrását a bankok a pénzpiacról szerzik be, az ottani hozamemelkedés a bankoknál költségnövekedést jelent.) Vagyis az irányadó kamatok emelkedésének idővel meg kell jelenniük a banki betétek kamatában, illetve a hitelek THM értékében is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés