2022 még sok meglepetést tartogathat a lakáshitelek kamataiban

2022 még sok meglepetést tartogathat a lakáshitelek kamataiban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-03 Frissítve: 2022-03-04
 

Már a bizonytalan háborús helyzet előtt is folyamatos emelkedés volt megfigyelhető a lakáshitelek kamataiban. Jelen helyzetben minden nagyon gyorsan, akár percről percre is változhat, így szakértőink megvizsgálták, hogy milyen mértékben változtak idén az ingatlanhitelek költségei, és arra is kíváncsiak voltak, mennyire gyűrűzött már be az orosz-ukrán helyzet hatása a hitelpiacra.

A kamatok emelése 2022-ben már szinte heti rendszerességgel okozhat fejtörést a még hitelfelvétel előtt állók számára. A szerencsésebbek azok, akik már tavaly belevágtak a nagy lakásvásárlási projektbe, pláne, ha ehhez még 2021 ősze előtt igényeltek lakáshitelt.

Ekkortól ugyanis nem túl drasztikus mértékben, de folyamatosan felfelé íveltek a kamatok. 2022 év elejétől pedig egyre jelentősebb mértékben és gyakrabban történnek kamatváltozások a bankoknál, ez pedig a jegybanki alapkamat emeléseknek köszönhető, amelyet az elszálló infláció is jelentősen támogat.

Hirdetés

Hirdetés

Hol állnak most a hitelköltségek?

Táblázatunk 10 évig fix kamatozású, 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek THM érték szerinti összehasonlítását mutatja a 2022. januári és a legfrissebb, márciusi adatokkal.

Lakáshitel kamatkörkép, költségek a háborús helyzet elején.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának eredményei alapján látható, hogy a bankok is jelentős kamatemeléseket voltak kénytelenek eszközölni csupán 2 hónap alatt. 

A THM értékek között jelentős különbségek vannak, amik a törlesztőrészletek mértékében is megmutatkoznak. Például egy most igényelt, 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészletére több mint 7 ezer forinttal többet kéne fizetni havonta, mintha ugyanazt a kölcsönt januárban igényeltük volna.

A szomszédban dúló konfliktushelyzet egyelőre még nem gyűrűzött be érdemben a kamatok szintjébe, ez azonban már nem valószínű, hogy sokáig így marad.

Mi várható a jövőben?

Sajnos a jelenlegi extrém gazdasági, politikai helyzetben ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mire számíthatunk. A háború egyébként is kamatemelési környezetben érkezett a szomszédba, egyre romlik a hazai fizetőeszköz, krízis nélkül is magas az infláció, ez utóbbit a jegybanki alapkamat emelés kéne, hogy valamelyest mérsékeljen.

Ez egyelőre hiú ábrándnak tűnik, kivéve, ha gyorsan békét kötnek a felek. A harcok és szankciók ugyanis csak tetézik a bajt, hatásuk a gazdasági folyamatokra is erős nyomást gyakorol, amelyet a hitelpiac is megérez.

A károk mérséklésére további, akár egyre nagyobb mértékű irányadó kamatemelésre lehet számítani az MNB részéről, ez pedig az új kölcsönök költségein is érződni fog.

Egy elhúzódó háborús helyzet esetén pedig a bankok is magasabb kockázatot kénytelenek vállalni, így könnyűszerrel vezethetnek be komoly szigorításokat. Ez a helyzet tehát óvatosságra int minden egyes piaci szereplőt és pontosan azért, mert most minden hiperérzékeny és bizonytalan.

Tehetünk valamit a kamatemelés ellen?

A közeljövőben tehát várhatóan nehezebb és költségesebb lesz lakáshitelhez jutni, ugyanakkor azonnal fejest ugrani se ajánlott, hiszen egy ekkora pénzügyi vállalás krízishelyzet nélkül is alaposan mérlegelendő. 

Amennyiben mégis belevágunk a kalandba, előzetesen fel tudjuk venni a kapcsolatot a pénzintézetekkel és lehetőség van előzetes hitelbírálatra is. Ez pedig remek hír lehet abból a szempontból, hogy több bank is van, ahol ideig-óráig az előzetes kalkuláció eredménye és így a lakáshitel kondíciói rögzítésre kerülhetnek az igénylés tényleges időpontjáig.

A kamatrögzítésnek ugyanakkor bankonként más és más szabályai vannak, amelyekről korábbi cikkünkben tájékozódhatsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés