Nincs buborék, szabad az út a lakásvásárláshoz!

Nincs buborék, szabad az út a lakásvásárláshoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Az utóbbi években jelentősen megugrottak az ingatlanárak, sokan pedig már ingatlanpiaci buborékról is beszélnek. Ha tudni szeretnéd mi hajtja az ingatlanpiacot, vagy egyáltalán érdemes-e most lakásvásárlásban gondolkodni, akkor érdemes egy percet szánnod a CashMester hírlevélre.

Mi történt pontosan?

Igazi aranybányának bizonyult az ingatlan az utóbbi években, hiszen őrült mértékben nőttek a lakásárak. A közelmúltban olvashattunk róla, hogy két év alatt Budapesten 60%-kal, míg országos szinten 21%-kal kell most többet fizetni. Egyesek azt mondják, hogy buborékról van szó, ami hamarosan kipukkad, míg mások szerint a határ a csillagos ég. Most megnézzük, hogy kinek is van igaza.

Mit jelent ez magyarul?

Buborékról akkor beszélhetünk, ha valamilyen módon egy dolog ára és valós értéke elszakad egymástól, méghozzá jelentősen. Egyelőre erről szó sincs, bár Budapesten már egyes esetekben óvatosságra van szükség, ugyanis az eladók pokolian magas árral is bepróbálkoznak, hátha megadja érte azt valaki.

Miért gondoljuk azt, hogy nincs buborék?

  • az utóbbi években nőttek a keresetek, ami bőven elég hátteret teremt a vásárlásoknak
  • soha nem volt ilyen olcsó Magyarországon lakáshitelt felvenni, a legolcsóbbakat 2,5%-os hitelkamattal vágják hozzánk
  • az állam is minden eszközzel támogatja az ingatlanpiacot, ilyen a CSOK is vagy a lakásépítés 5%-ra csökkentett áfája
  • a válság utáni tetszhalott állapotból feléledt a piac, de később, mint máshol és csak most érjük utol magunkat

Következésképpen nagyon úgy fest, hogy nem lesz megálló, az eladók örülhetnek a felfelé kúszó áraknak, míg a vevők sopánkodhatnak, hogy mit tegyenek. Egyébként más formában, de a jegybank is ezt mondta ki, vagyis készüljünk a lakásárak további menetelésére.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az idő pénz, márpedig ez a mondás nem is lehetne aktuálisabb. Mivel sokan keresnek ma maguknak akár befektetési céllal lakást, ezért főként ők érezhetik forrónak a talajt. Egyetlen megoldás van, a lehető leggyorsabban dűlőre kell jutni.

Egy átlagos 60 négyzetméteres lakásért nem számít ma soknak 30 millió forint, ha azt vesszük, hogy 1 évet várunk a vétellel, akkor a lakásárak 10%-os elszállása 3 millió forintot kóstál. Ha nem tudunk mögé tenni hasonló mértékű megtakarítást, akkor egy út van, ha magasabb hitelt veszünk fel.

Nincs ez utóbbival sem semmi probléma, mert soha nem volt ilyen jó az időzítés ehhez. A fogyasztóbarát lakáshitelek is jönnek, de csak ezért ne várjunk, mert már most is nagyon jó kondíciójú hitelek akadnak. A lényeg, hogy a biztonságra és a legalább 5 éven keresztüli kamatrögzítésre törekedjünk. Évek múlva látni fogjuk, mennyire jól tettük, hogy nem hagytuk magunkat.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés