Betöltés

Így reagáltak az emberek az elszálló ingatlanárakra!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-04-27

A lakáshitelek piacán folyamatos fellendülést tapasztalhatunk, ami jól látszik a kihelyezett hitelek számának és összegének növekedésében. A mélyponton lévő kamatok mellett sokan csapnak le a lakáshitelekre, hiszen ma már 2,4%-os kamat mellett is elérhetőek a lakáshitelek. Azonban az ingatlanárak növekedése miatt egyre nehezebb helyzetben van a lakosság, amiatt egyre nagyobb hitelösszeget, egyre hosszabb futamidőre kénytelenek felvenni az emberek. Tisztán látszik, hogy a jelenlegi helyzetben minden támogatási lehetőséget ki kell használni, de a biztonság is egyre nagyobb szerepet játszik a hitelfelvételkor.

Annak ellenére, hogy a teljes lakáshitel állomány még tavaly is csökkent, érezhető élénkülésen ment keresztül a lakáshitelek piaca. Ez már csak abból is látszik, hogy tavaly 85 ezer darab hitelt folyósítottak, ami évek óta a legmagasabbnak számít. Ezenkívül összegszerűen is drámai a javulás, hiszen a 2013-as mélyponthoz képest csaknem a háromszorosára nőtt a folyósított lakáshitelek teljes összege.

Több tényezőnek köszönhető, hogy a lakosság körében hosszú évek után visszatért a hitelfelvételi kedv. Egyrészről például azok számára, akik pár éve elhalasztották a hitelfelvételt 7-8%-os kamat mellett, most megéri lecsapni a rekord alacsony kamatokkal kínált ajánlatokra, hiszen ma 2,4%-kal is lehet már hitelhez jutni. Vagyis egy 20 éves futamidejű 10 millió forintos hitelhez már 52 ezres havi törlesztővel is hozzájuthatunk, míg 3 éve még 81 ezret kellett fizetni havonta (a teljes visszafizetés is 12 millió forintra csökkent a 19 millióról).

Ezzel egyidejűleg a lakosság pénzügyi helyzete is pozitív irányba változott az elmúlt években, ami a reálbérek és a lakossági vagyon növekedésében nyomon is követhető. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy a lakásárak is olyan mértékben elszálltak, hogy már nem is maradt más kiút, mint a nagyobb összegű hitel felvétele.

Persze az otthonteremtési támogatás (CSOK), és az egyéb állami intézkedéseknek is nagy szerepe volt a piac feltámadásában. Ezeknek köszönhetően az új építésű lakások piaca olyan mértékben megindult, hogy ma a fővárosban már 500 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem is lehet új lakást kapni, ami sokak számára nehezíti meg a lakásvásárlást.

Ha a hitelcél alapján vizsgálódunk, azt látjuk, hogy az elmúlt években a használt lakásvásárlás volt túlsúlyban, de a támogatásoknak köszönhetően megnőtt a lakásépítésre, és új lakás vásárlásra felvett hitelek aránya is.

Az is látszik, hogy hiába jóval alacsonyabbak a kamatok, sokan még mindig a régi hitelükhöz ragaszkodnak, amire a hitelkiváltások alacsony számából lehet következtetni. Pedig most különösen megéri a hitelek kiváltásán gondolkodni, hiszen lehet, hogy a pár éve felvett lakáshitel után több ezer forinttal kevesebbet fizethetnénk havonta.

Megéri leellenőrizni a kalkulátorral, hogy melyik számodra a legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nagyobb összeg és hosszabb futamidő mellett mentek a lakáshitelek

Emellett a lakosság egyre nagyobb összegben is veszi fel a lakáshiteleket, aminek a folyamatosan növekvő ingatlanárakhoz van köze. A hiteligény természetesen az új lakásvásárlás esetében volt a legmagasabb tavaly, erre átlagosan 6,8 millió forintot vettek fel, míg a használt lakásoknál 6,1 millió volt az átlagos hitelösszeg. Bár azt meg kell jegyezni, hogy a mostani ingatlanárak mellett még ez is rendkívül alacsonynak bizonyul, ma már mind az új, mind a használt ingatlanoknál 10 millió fölött lehet az átlagos összeg.

Ugyanakkor az elszálló ingatlanárak hatása még abban is észrevehető, hogy egyre magasabb futamidővel vesz fel hitel a lakosság. A használt lakásoknál még 2015-ben 15 év volt az átlagos futamidő, ami tavaly már közel 16 évre nőtt meg. Mivel a magasabb ingatlanárak miatt nagyobb hitelösszeget kell felvenni, úgy tudnak csak spórolni a havi kiadásokon az igénylők, ha a futamidőt meghosszabbítják. Például, ha 3%-os kamattal veszünk fel egy 6 millió forintos hitelt, akkor 15 éves futamidővel 69 ezer forint lesz a törlesztőnk, de ha 20 évre vesszük fel, akkor 55 ezer forint.

Azonban nem lehet a végtelenségig növelni a futamidő nagyságát sem, mert ez azt eredményezi, hogy összességében jóval többet kell visszafizetnünk a hitel után. Ráadásul a hosszú futamidő és a rövid kamatperiódus sem szerencsés párosítás, mivel egy kamatemelkedés esetében a teljes visszafizetés is jelentősen megugrik.

Tippek a hitelfelvételhez

A lakáshitel felvétel során csak akkor tudunk jó döntést hozni, ha a lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb információt összegyűjtjük. Ma már komolyabb utánajárás nélkül, a Bankmonitornál is elérhető kalkulátorok segítségével ellenőrizni lehet a legjobb lehetőségeket.

Nyilvánvaló, hogy ma nem az hozza a legjobb döntést, aki csak aszerint választ, hogy melyik hitelnél a legalacsonyabb az induló törlesztő. Soha nem volt még ilyen fontos a biztonság, hiszen a mostani alacsony szintekről már a közeljövőben is elkezdhet emelkedni a kamat. Éppen ezért érdemes a hosszú kamatperiódusú hitelek felé mozdulni, ahol a hitelkamat és a törlesztő évekre rögzített. Ma már az ilyen hitelek is igen kedvezőek: a legjobb 5-10 éves kamatperiódusú hitel rendre 4,6%, illetve 5,86%-os THM-mel már elérhető.

A magas ingatlanárak mellett sok család számára nem marad más, mint hogy a CSOK nyújtotta feltételek kihasználásával, illetve nagyobb hitel igénylésével próbáljanak meg új lakáshoz jutni. Az egyébként is gyermekvállalást tervező házaspároknál például a 3 gyermek vállalása 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, amihez még ugyanennyi összegben kedvezményes hitel is felvehető.

Érdemes kihasználni a lakástakarék nyújtotta lehetőséget is, hiszen ott az állam a befizetéseket 30%-os támogatással toldja meg (20 ezer forintos befizetésnél max. 72 ezer forinttal). Ez nagy segítség a lakásvásárlásnál, de az is elképzelhető, hogy a megtakarított összeggel a jelenlegi lakásunkat bővítsük, korszerűsítsük, amivel az értékét növeljük. Ezzel akkor is nyerünk, ha a jelenlegi árak mellett nem engedhetjük meg magunknak a lakásvásárlást.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Kiss Sándor

  A lakásárak megállapításában el vannak varázsolva az emberek.Vásárlásra nem vennék igénybe bankhitelt,mivel csalás és hazugság.

 2. Magyar Márk

  “…ma 2,4%-kal is lehet már hitelhez jutni. Vagyis egy 20 éves futamidejű 10 millió forintos hitelhez már 52 ezres havi törlesztővel is hozzájuthatunk… (a teljes visszafizetés is 12 millió forint…)”

  Ne haragudjatok tisztelt Bankmonitoros szakértők, de ezzel ti azt feltételezve vezetizek félre az embereket, hogy egy 2,4%-os rövid kamatperiódusú változó kamatozású hitelnek 20 év alatt nem fog növekedni a kamata, ha jól értelmeztem.
  Ezt ugye ti se gondoljátok komolyan!
  Ti felvennétek ezt a hitelt? Ti bátran ajánlanátok az ismerőseiteknek?

  Ha ti is a hoszzú kamatperiódusok mellett foglaltok állást, akkor az embereket óva kéne inteni ezektől a hitelektől, nem lehetőségként felhozni.

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Magyar Márk! Először is, egy cikkről úgy érdemes véleményt formálni, ha az egészet elolvassuk. Ekkor nem is jönne elő a kérdés, idézet a cikkből, ami külön kiemelten jelent meg: “ma nem az hozza a legjobb döntést, aki csak aszerint választ, hogy melyik hitelnél a legalacsonyabb az induló törlesztő….érdemes a hosszú kamatperiódusú hitelek felé mozdulni, ahol a hitelkamat és a törlesztő évekre rögzített. Ma már az ilyen hitelek is igen kedvezőek: a legjobb 5-10 éves kamatperiódusú hitel rendre 4,6%, illetve 5,86%-os THM-mel már elérhető”. Másodszor, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy ha van az elérhető termékek közül olcsó, akkor azt ne tüntessük fel és ne emlékezzünk meg róla. Itt is ez történt, többször utalva arra, hogy szerintünk nem ez a követendő példa. Nem hinném, hogy ezt tovább kellene bizonygatnunk. Végül, de nem utolsó sorban, egyelőre nincs jobb becslés arra vonatkozóan, mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg a hitel után (csak a végig fix hitelnél mondhatunk nagy bizonyosságot). Mi változatlan feltételekkel kalkulálunk. Az sokkal nagyobb hiba lenne, ha egy várt és változó kamatpályával számolnánk. Senki sem tudja, hogy mi lesz a jövőben pontosan, ezért az lenne éppen hogy megtévesztő. Gondoljon csak bele, hogy például egy befektetés értékelésénél is egy átlagos inflációval számolunk előre, és nem egy feltételezett inflációs pályával, mert óriási a hibázási kockázat. De számtalan cikkben/elemzésben írtuk már le, hogy nőni fog a kamatszint, tehát a hosszú kamatperiódusú hitel a jó választás minden bizonnyal. Remélem kielégítő választ adtunk.

 3. M.Laci

  Ha ezek a törlesztőrészletek fixek felvehető,de ha ilyen-olyan rejtett +költség megengedett a hosszú évek során,nem szabad! Németeknél általában a hitel kamatmentes,és mindig fix összegű,kiszámítható,sőt van mikor olcsóbb mintha rögtön K.p.-ba fizetnéd.

 4. József Jambrik

  Ameddig a kormány inkább stadionokat épít, mint lakásokat, addig ez így is marad!!! Bérből-fizetésből élő emberek nem tudnak lakást venni……

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.