Nincs még itt a válság, de az infláció okozhat meglepetéseket!

Nincs még itt a válság, de az infláció okozhat meglepetéseket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Az utóbbi időszakban sokan hívták fel a figyelmet, hogy nincs már messze a következő válság és emiatt az amerikai kamatemelési ciklus miatt is óvatosságra intették a befektetőket. Ugyanakkor az Aegon egyik rendezvényén a J.P. Morgan igazgatója más véleményen volt, szerinte inkább az inflációra kell figyelnünk, semmint az amerikai gazdaság teljesítményére. Továbbá a fejlődő piacoktól sem kell tartani, azok továbbra is jó befektetési célpontok lehetnek, a kötvénnyel és a készpénzzel azonban vigyázni kell.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A 2008-as válság Amerikából indult, azonban a világon elsőként is sikerült az országnak elhagyni a mélypontot, ráadásul mostanra a gazdaság jó formában van. Gyakorlatilag az elmúlt években a gazdaság élénkítése érdekében piacra pumpált pénz kiszivattyúzása is most történik valamint a kamatszint normalizálása. A J. P. Morgan-nél arra számítanak, hogy ebben az évben még három, jövőre pedig további négy 25 bázispontos kamatemelésről dönt majd az amerikai jegybank.

Mint a J.P. Morgan igazgatója is megjegyezte, ez nagyon lényeges kérdés, azonban nem tudni, hogy milyen hatása lesz a szigorodó monetáris politikának. Azonban az amerikai jegybank úgy gondolhatja, hogy a gazdaság már elég erős ahhoz, hogy a saját lábán is megálljon. Ami már most is látszik, hogy az USA-ban egyre nehezebb munkaerőt találni, a bérszínvonal emelkedik, ami inflációt generál majd, és ez gazdasági visszaesést okozhat.

Ennek ellenére nem véletlen az sem, hogy a befektetők az amerikai befektetéseket részesítik előnyben és nem az európaiakat. Európában még mindig nagyon alacsonyak a kamatok, míg Amerikában már vonzóbbak a feltétlek. Ugyanakkor Az Amerikára kacsingató befektetőket leginkább az motiválhatja, hogy az USA belső piaca önmagában is óriási, ráadásul egységes. Ugyanez nem mondható el Európáról, amely a következő időszakban politikai kihívásokkal is kénytelen szembe nézni.

A nagyobb kockázatot vállalóknak, hosszú távon még mindig a fejlődő piaci befektetéseket lehet érdemes keresni. Kínát kiemelve itt még mindig nagy tér van a fejlődésre, hiszen gőzerővel folyik az urbanizáció és folyamatosan bővül a fogyasztás. Az ország már most a világ teljes kibocsátásának 20 százalékát adja, a legnagyobb valutatartalékkal rendelkezik, és egyre több olyan vállalatot tud felmutatni, amelyek globális szinten is egyedülálló technológiát alkalmaznak.

Használd befektetési alap keresőnket és nézd meg melyik passzol leginkább hozzád!

Hirdetés
Hirdetés