Nincs vesztegetni való időd, ha az új, támogatott Széchenyi Maxra fáj a cégednek a foga!

Nincs vesztegetni való időd, ha az új, támogatott Széchenyi Maxra fáj a cégednek a foga!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-04 Frissítve: 2022-07-09
 

Mennyi idő alatt tudunk hozzájutni a július 1-jétől induló kedvezményes Széchenyi MAX hitelprogram fix 0,5-3,5 százalék kamatozású hiteleihez? Ha biztosra szeretnél menni, nem árt már most átgondolnod vállalkozásod forrásigényét, rendbe tenned a céges papírokat, hogy amint a bankok elindulnak az új termékekkel, azonnal beadhasd hitelkérelmed.

Jellemzően az utolsó pillanatban és azonnal akarunk cégünk számára hitelt szerezni, a legtöbb esetben jelentősen alábecsülve a hiteligénylési folyamat időigényét.  A Bankmonitor tapasztalata alapján a vállalkozók többsége egy hónapon belüli átfutási időre számít, ez azonban csak nagyon ritka esetben reális elvárás.

Az utolsó utáni újabb lehetőségként felkínált Széchenyi Max támogatott hitelprogramnál nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kifussunk a határidőből, téves feltételezés azt hinnünk, hogy az év végéig meghirdetett új, támogatott Széchenyi Max hitelek igénylésével ráérünk.

Jó tudni
Egy átlagos hiteligény átfutási ideje jellemzően 1 hónapnál kezdődik, de vannak olyan ügyletek, amelyek elbírálása akár több hónapon át tarthat, nem ritka a 4-6 hónapos átfutási idő sem!

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ egy forrásigény döntési folyamatának hossza?

  1. Milyen hiteltípusban gondolkozunk?

Teljesen más az időigénye egy „egyszerű” folyószámlahitel, vagy egy forgóeszközhitel döntési folyamatának, mint például egy összetett beruházási hitelének. Az átfutási időt leginkább az ügylet bonyolultsága határozza meg.

A legmélyebben elemzett hiteligény a beruházási hitel, hiszen a hiteligénylő pénzügyi adatain túl itt a beruházás tárgyának, céljának és jövedelmezőségének vizsgálata is a döntési folyamat részét képezi. Érthető módon ezzel a hiteligény átfutási ideje is hosszabb, mint egy folyószámlahitelnél, ahol a döntés alapját a számok és azok rövid távú fenntarthatóságának vizsgálata adja.

Ugyancsak más a helyzet a laposabb szervezettel működő pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető jelzálog alapú hiteleknél, ahol a döntéshozó sokszor már a hiteligény elindításától kezdve részt vesz a folyamatban, és nincsenek közbeiktatott elemzők, kockázatkezelők. Jóval kevesebb emberen megy keresztül az anyag a döntés előtt, így a hiteligény feldolgozásához szükséges idő is jelentősen le tud rövidülni.

  1. Mekkora összeget szeretnénk?

Az igényelt hitelösszeg nagyságától, illetve az adott cég árbevétel volumenétől függ a jóváhagyás döntési szintje. Alacsonyabb hiteligény/céges bevétel szinten a bankok előre paraméterezett standard/dobozos hiteltermékekkel dolgoznak, ahol nincs lehetőség egyedi döntési szempontokat figyelembe venni.

A standard hitelkategóriánál a rögzített paramétereknek köszönhetően az átfutási idő is klasszisokkal rövidebb – a félig „szinte automatizált” döntési folyamat miatt -, mint a magasabb, már az egyedi szempontokat is figyelembe vevő egyedi hitelek esetén, ahol nem ritkán, 2-3 döntéshozói szinten is át kell jutnia az igénynek.

Minél kevesebb a döntéshozói lépcső az adott ügyletet során, értelemszerűen annál rövidebb annak időigénye.

  1. Milyen biztosítéki elvárása van a banknak?

Jellemző biztosítéki eleme a céges hiteleknek (is) az ingatlan jelzálog. A jelzálogba vont ingatlanok értékbecslése átlagosan 1-2 hét alatt készül el, vitatott értékek esetén a közös konszenzus kialakítása akár több hétig is eltarthat.

Nem minden hitel alapfeltétele az ingatlan jelzálog, az eddigi Széchenyi programokban sem volt kötelező elem. Ingatlant jellemzően beruházási hiteleknél vonnak be az ügyletbe, vagy eleve a beruházás tárgyaként. Előfordulhat ugyanakkor olyan eset is, amikor addicionális ingatlan fedezetre van szükség, függetlenül a hitelcéltól.

A Széchenyi hiteltermékek kötelező biztosítéki eleme a Garantiqa Hitelbiztosító garanciája, amely egy állami kezességvállalást takar. A Garantiqa Hitelbiztosító a banki döntéshozatalt követően legalább 1-2 hetes átfutási idővel hozza meg döntését, függően attól, hogy banki standard termék mögé adja a garanciát, vagy egyedi hitelkonstrukció mögé.

Miért érdemes időben elindítani hiteligényünket, ha mindenképp a Széchenyi Max hitelre utazunk?

A Széchenyi Max program meghirdetett 6 hónapja (2022. július 1. – december 31.) igazából egyáltalán nem hosszú, pláne, ha figyelembe vesszük a banki szempontból is uborkaszezonnak számító augusztust – amikor a „fű sem nő” és a legtöbben inkább a Balatonnál, vagy valamelyik tengerparton lógatják a lábukat -, illetve a decembert – ahol a hónap második felétől már a bankárok is a bejglit sütik otthon.

Az előző Széchenyi csomag, a Széchenyi Go! hajrájában nem egy vállalkozó került abba a helyzetbe relatív későn indított hiteligényével, hogy a bankok, illetve a KAVOSZ irodák túlterheltsége okán csúszott le a lehetőségről.

Tétlenkedni tehát nem érdemes.  Keresd szakértő kollégánkat, aki támogatást tud nyújtani abban, hogy biztosan ne maradj le a Széchenyi Max programcsomag bőven piaci kamatozás alatt biztosított hiteleiről.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés
Hirdetés