Növekedési Hitel – Most, vagy soha!

Növekedési Hitel – Most, vagy soha!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-27 Frissítve: 2016-09-30
 

Ez év végéig még 400 milliárd forint összegben áll rendelkezésre a Növekedési Hitelprogram max. 2,5%-os fix kamatozású vállalkozói hitele a pályázó kis és középvállalkozások számára. A hitel gyakorlatilag minden olyan beruházási célra felvehető, ami a vállalkozásunk üzleti tevékenységét szolgálja (köztük több ingatlan célra is). Sok időnk azonban már nincs, a program év végével lezárul, így cégünk hiteligényét most kell elindítanunk ahhoz, hogy még megcsíphessük az elmúlt évek legnépszerűbb kedvezményes vállalkozói hitelét.

2013-as indulása óta a Növekedési Hitel feltételrendszere számos változáson ment keresztül. A mostani, kivezetés előtti szakaszban beruházási hitelként, illetve pénzügyi lízing formájában igényelhető a még 400 milliárd forint szabadon rendelkezésre álló keret erejéig.
A hitelt 1 millió és 1 mrd forint közötti nagyságban igényelhetjük, akár 10 éves futamidő mellett is!

Hirdetés

Hirdetés

Max. 2,5%

A max. 2,5% fix kamatozás a hitel teljes futamidejére biztosított. A 2,5%-nál kedvezőbb kamatot érhetünk el abban az esetben, ha a bank számára cégünk és tervezett beruházásunk megfelelően vonzó. Találkoztunk már olyan kihelyezett NHP beruházási hitellel, ahol az ügyfél 1,5%-on kapta meg a hitelt…
A kamatnagyságot a felvett hitel devizaneme is befolyásolni tudja. Ha nem forintban, hanem euróban vesszük fel a hitelt – aminek előfeltétele, hogy megfelelő nagyságú rendszeres eurós árbevétellel rendelkezzen társaságunk -, a 1,5% körüli kamat már egyáltalán nem számít ritkaságnak. Itt az elméletben elérhető legalacsonyabb kamat 0,8%!

A te vállalkozásod alkalmas a Növekedési Hitel felvételére? Itt most gyorsan leellenőrizheted:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Mire lehet felhasználni?

A program keretében gyakorlatilag minden olyan beruházási cél megvalósítható, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

 • vásárolhatunk új vagy használt gépeket, berendezéseket
 • már meglévő vagy bérelt gépeinket, berendezéseinket átalakíthatjuk, korszerűsíthetjük, kapacitását növelhetjük
 • felhasználhatjuk más társaság 10%-nál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására
 • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlás, felújítás, korszerűsítés, bővítés
 • lakóingatlan, vagy üdülő vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, illetve átalakításra, abban az esetben:
  ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely)
  ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll és energiatakarékosnak minősül)
 • vásárolhatunk haszongépjárművet
  személygépkocsit abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás

Most, vagy soha!

A hitel más csak év végéig érhető el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy utoljára december 30-án van lehetőségünk a szerződéskötésre, a folyósításnak pedig legkésőbb jövő év közepéig, azaz 2017 június végig kell megtörténnie.

Ha szeretnéd a lehetőséget vállalkozásoddal kihasználni, sok időd már nincs a hezitálásra: Egy beruházási hitel ügyintézése nem két percet vesz igénybe. Ha minden frappánsan halad – a bank által bekért dokumentumok azonnal rendelkezésre állnak, és menet közben nem esik ki egy csontváz sem a vizsgálat során – legalább 2-3 hónapos időigényű folyamat, így ha még most elindítod, pont beleférhetsz az év végi szerződéskötésbe.

Pár gyakorlati tanács, hogy ne csússzunk ki az időből

 • Tegyük érthetővé a bank számára, hogy mire szeretnénk hitelt felvenni. Gyakori hiba, hogy ködös marad a bank számára az üzleti cél, mely azonnali hiteligény elutasítást eredményez, illetve a több körös egyeztetéssel sok idő eltelik.
 • Legyenek előkészítve azok a dokumentumok, amikre a bankoknak biztosan szükségük lesz a hiteligény elbírálásához: év végi beszámolók, naprakész főkönyvi kivonatok, a tervezett beruházás dokumentációja, stb.
 • Nem árt előre ellenőriznünk azt sem, hogy nincs-e véletlen elmaradásunk a NAV-nál, vagy más hitelezőnél. Ha van ilyen – mert hát ez bárkivel megeshet – azt még a hiteligény benyújtása előtt nem árt gyorsan rendeznünk.

Miért lehet jó megoldás a Növekedési Hitel, ha céges finanszírozási igényünk van?

A 2013-ban indult, MNB által biztosított forrásokra épített hitelprogram mára teljes egészében rutinszerűen működik a kereskedelmi bankoknál. Az elbírálási folyamat a legtöbb banknál standardizált kereteken belül történik.

Hirdetés
Hirdetés