Növekvő bérek mellett is kiszorulunk a lakáspiacról!

Növekvő bérek mellett is kiszorulunk a lakáspiacról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Ugyan a keresetek már évek óta emelkednek itthon, a legfrissebb statisztikák alapján úgy tűnik, hogy ez nem igazán nyújt vigaszt a lakásvásárlóknak. 2017-ben az előző évhez képest mintegy 13%-kal nőtt a bruttó átlagkereset, igen ám, de ugyanebben az időszakban az eladásra kínált ingatlanok ára 18%-kal is növekedett.

Használd hitel kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es bérstatisztikája a közelmúltban látott napvilágot, és ebből kiderült, hogy az átlagos bruttó és nettó kereset egy év alatt megegyező ütemben, 13%-kal emelkedett. Ugyanakkor a kínálati lakásárak a béreket is meghaladó ütemben, 18%-kal nőttek a 2016-os értékükhöz képest, ráadásul eleve magas szintről is indultak, ahogy az az Otthontérkép Csoport friss elemzéséből kiderül.

2015-től vizsgálódva az látszik, hogy a bruttó keresetek mintegy 33%-kal nőttek 2017 végéig, viszont a lakásárak növekedése a 66%-kal is magasabb szintre kerültek. Vagyis kétszer jobban nőttek a lakásárak. Idénre még további 5-8%-os drágulás várható, ugyanakkor a bérek emelkedése a tavalyihoz képest mérsékeltebb lehet. Tehát tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Természetesen az egyes lokációkban sem egyforma az áremelkedés. A fővárosban a jelenlegi szintek mellett már azt a plafont is elérték az árak, amit a háztartások még ki tudnak fizetni. Nem véletlen a hatalmas érdeklődés az agglomeráció iránt, ahol két év alatt 23%-kal magasabb szintre kerültek az ingatlanárak.

A lakásárak növekedése mellett a bérleti díjak esetében az látszik, hogy a mostani igen magas szintek mellett megállt az árnövekedés. További emelkedés nem várható, bár az emberek átlagosan így is a nettó fizetésük 30-35%-át már a lakhatás fenntartására költik.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunk, hogy okos döntést hozhass hitelfelvételkor!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés